NRK Meny
Normal

Anaximander & den blinde pianisten

Det er ingen tvil, sier Knut Borge: -Hvis Art Tatum hadde vært hvit - så hadde han vært klassisk pianist. I stedet reiste han en katedral av pianospill - en katedral som dagens pianister - uansett hvor eminente de er - spiller i skyggene av. Art Tatum er den pianisten som funkler sterkest i jazzens krone.

Hør: Studio Sokrates om Art Tatum og førsokratikerene Anaximander

Av:

Lars Nilsen

Apeiron

er Anaximanders term for det ubestemte. Det u-erkjennbare som alt oppstår og forgår i. -Det ser ut som om når en ny ting blir til - så raner den til seg tid og sted - fra noe annet, eksisterende - som i sin tur må oppgi sin tid og sitt sted - og gå tilbake til intetheten - det ubestemte, Apeiron, forteller Vigdis Songe-Møller. -Man kan si at vi - mens vi lever - lever på lånt tid og sted. - Alt har sin tilmålte tid - men hvor lang denne tiden er, se det vet vi ikke før etterpå.

Kompetent

- Der er ingenting i gjen av guder og myter, av mirakler og straff hos Anaximander. Universet er rent, for å si det sånn. Alt oppstår og forgår i en uendelig prosess. Men, Anaximander skal ha tegnet det første verdenskart, han beskriver hvordan universet er bygget, med jorden i midten og planetene i perfekte sirkler omkring oss.Soluret skal han også ha innført i Hellas.

Virtuos

- Tatum manglet verken evner eller vilje til å bruke dem, han heller, framholder Knut Borge: -En anekdote forteller at Tatum en gang ble budt et piano som var halveis i hjelslått - med flere tangenter som ikke virket i det hele tatt: I stedet for å protestere satte han seg ned og gikk i gjennom alle tangentene, fant ut hvilke som virket og hvilke som virket dårlig - og i løpet av kvelden spilte han altså på dette pianoet uten å berøre de rustne tangentene i det hele tatt. Imponerende.

Møtes de to?

- At vi lever på lånt tid er i aller høyeste grad en aktuell tanke, mener Borge, etter å ha lyttet til den filosofiske utlegningen av Anaximanders tanker. Dristigere er det kanskje - og denne tanken må forfatteren av disse linjene krediteres for - å tenke seg at: I dette universet - der altså alt oppstår og forgår uten noen varm og kjærlig gud, uten en universell omsorg for individenes liv - i denne blinde og meningsløse prosessen - dette "sanseløse søl med organisk materiale" som Zapffe ville ha sagt - oppi alt dette - er kunsten en lise. En balsam - en surrogat-omsorgsgiver. Hvis dette er riktig så kan Art Tatum beskrives som en slags omreisende legevakt - som forskriver lindring og lettelse til den som vil lytte. (?) Altså at kunsten lindrer og letter på det eksistensielle presset som oppstår av innsikten om at det ikke er mer - her - enn at vi fødes og dør.

Døm sjøl!

Musikken:

1:

DEEP PURPLE ART TATUM M. TRIO

2:

HUMORESKE NR. 7, GESS-DUR

(FRA) HUMORESKY = HUMORESKER, OP. 101

Kompon. : DVORÁK, ANTON (TSJ)

Komp-år : 1894

Utøver : TATUM, ART (USA)

Genre : JAZZ + ARRANGEMENT

Besetn. : KLAVER (SOLO)

Innspilt: 1949 Utgitt: ? / 1968 Spor: 0006 Tid: 0347

Merknad : LIVE-OPPTAK, LOS ANGELES. APPLAUS FRA (0342)

Platetit: PIANO STARTS HERE

Merke-nr: COLUMBIA 501655 2

Medium : CD Antall: 1

Studio Sokrates fra 01.12.01.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.