Hopp til innhold

Amnesty advarer MGP-finalister om Aserbajdjan

Deltakere i Melodi Grand Prix i Aserbajdsjan vil bli kontaktet av Amnesty om landets krenkelser av menneskerettighetene.

Skavlan

Snart vil Tooji Keshtkar bli kontaktet av Amnesty, som vil opplyse ham om menneskerettighetsbrudd som blir begått i Aserbajdsjan.

I løpet av de nærmeste ukene vil Tooji, som representerer Norge i MGP, bli kontaktet av Amnesty. De vil informere ham om menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan.

– Vi ønsker å komme i kontakt med artisten for å informere om forholdene i Aserbajdsjan, sier kommunikasjonssjef i Amnesty, Ingvild Lyberg til NRK.no.

Informasjonspakke til journalister

Amnesty er sterkt kritiske til hvordan Aserbajdsjan på flere områder bryter menneskerettighetene i landet. De nevner eksempler både på tortur, samvittighetsfanger og knebling av ytringsfriheten.

Sammen med Den norske Helsingforskomité og stiftelsen Menneskerettighetshuset, jobber Amnesty nå med en informasjonspakke for journalister om landet tusenvis av MGP-turister snart skal innta.

Det er første gang Amnesty utarbeider en slik informasjonspakke i Grand Prix-sammenheng.

– Vi setter sammen en infopakke for flere organisasjoner, som kan gi et bilde av utfordringene når det gjelder menneskerettigheter i området. De som reiser dit, skal i alle fall være klar over hva som foregår der.

Aserbajdsjan med PR-byrå

Hvert år blir Eurovision Song Contest sett av anslagsvis 120 millioner mennesker. Ifølge Amnesty bruker regjeringen i Aserbajdsjan millioner av dollar på et PR-byrå som skal fremstille Aserbajdsjan som en fremgangsrik og demokratisk stat som ikke bryter menneskerettighetene.

– Ironisk nok går MGP i regi av Den europeiske kringkastingsunionen som har som mål å være «verdensmester i mediafrihet», men de har til nå ikke sagt et ord om hvordan retten til ytringsfrihet brytes i vertslandet for MGP 2012.

MGP gir oss en mulighet til å avsløre menneskettighetsovergrepene i Aserbajdsjan foran millioner av mennesker, mener Amnesty.

Stengte Menneskerettighetshuset

Lørdag 10. mars var det ett år siden myndighetene i Aserbajdsjan stengte det norskstøttede Menneskerettighetshuset i sentrum av landets hovedstad Baku. Fortsatt, til tross forhandlinger med myndighetene og sterkt internasjonalt press, er huset stengt.

Stengingen av huset skjedde bare dager før store demokratimønstringer i Baku. Human Rights House Foundation setter stengingen av huset i direkte sammenheng med arrestasjoner av aktivister og innstramming mot sivilt samfunn og uavhengig presse.

– Vi har sett en klar forverring når det gjelder forsamlingsfrihet og retten til å organisere seg i Aserbajdsjan de siste årene. Menneskerettighetshuset var et av få møtesteder for journalister, aktivister og menneskerettighetsforkjempere, sier Maria Dahle, daglig leder av Human Rights House Foundation i en pressemelding.

Før MGP vil Amnesty International aksjonere for løslatelsen av 16 samvittighetsfanger, og vil vil be om at Aserbajdsjan begynner å vise respekt for grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

Kulturstrøm

 • Kirstie Alley er død

  Den amerikanske skuespilleren Kirstie Alley er død 71 år gammel etter en kortvarig kreftsykdom, melder kjendismagasinet TMZ.

  Hun var omgitt av sin nærmeste familie, står det i en kunngjøring fra hennes barn på Alleys offisielle Twitter-konto natt til tirsdag norsk tid.

  Alley fikk sitt store gjennombrudd i den mangeårige komedieserien «Cheers», som gikk fra slutten av 1980-tallet til begynnelsen av 1990-årene. Hun ble belønnet med både Golden Globe- og Emmy-priser for sin rolle som Rebecca Howe i serien.

  Senere spilte hun i «Veronica's Closet» som hun fikk Emmy- og Golden Globe-nominasjoner for.

  Hun spilte også i TV-komedien «Kirstie», som hadde premiere på slutten av 2013. Serien fikk kun én sesong.

  Alley hadde en rekke filmroller i løpet av karrieren, blant dem i 90-tallskomedien «Se, han snakker», og i oppfølgerne «Se, hun snakker også» og «Se hvem som snakker nå». (NTB)

  Kirstie Alley på premieren av HBO-serien «Girls» i 2015.
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Amber Heard anker dommen

  Skuespiller Amber Heard anker dommen i rettssaken mot eksmannen Johnny Depp, melder BBC.

  Depp saksøkte Heard for ærekrenkelser og hun ble i juni dømt til å betale 350.000 dollar i oppreising.