Amerikanske forfattere haler innpå

Stadig flere tipper på amerikanske forfattere, til tross for at israelske Amos Oz fortsatt ligger på toppen av veddemålslistene over kandidater til Nobelprisen i litteratur.

Amos Oz

Den israelske forfatteren Amos Oz er fortsatt internasjonal favoritt blant publikum. Blir han likevel forbigått av en amerikaner? Svaret får vi i dag kl. 13

Foto: Eckehard Schulz / AP

Forfatternavnet Joyce Carol Oates har rykket oppover på veddemålslistene foran årets Nobelprisutdeling til litteratur i morgen. Hun er en av flere store amerikanske forfattere som mange tipper på før det blir avklart hvem som får den høye utmerkelsen. Philip Roth ligger på fjerde plass.

I dag kl. 13. annonserer Svenska Akademien hvem som får prisen, og til tross for at det ikke skal ha noen invirkning, kniver lesere over hele verden om å gi sine favorittnavn et puff oppover listene.

Ladbrokes` avstemning: Ladbrokes.com

Men, japaneren Haruki Murakami er i tet på vårt barometer

På NRKs avstemning for publikum lå Haruki Hurakami i tet kl. 12.00 i dag. Tidligere i morges ledet Philip Roths fanskare. Du kan fortsatt delta:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dylan er også favoritt

Bob Dylan

Kan han vinne? Bob Dylan i en konsert i Oslo Spektrum i vår.

Foto: DEAN COX / AP

Det store spørsmålet er om Svenska Akademien vil anerkjenne at det skapes litteratur innen pop-kulturen.

I år har det kommet en reaksjon på at Akademiens sekretær Horace Engdahl i fjor anklaget amerkiansk litteratur for å være trangsynt og uvitende.

Se om igjen fra da vinneren ble utropt kl 13.

Nå har den danske professoren Anne-Marie Mai , som er en av de mange professorene som har blitt bedt om å oppgi en kandidat, valgt å innstille musikeren og poeten Bob Dylan til årets litteraturpris. Mai hevder at flere av hennes kolleger har gjort som henne.

Mai mener Dylans sangtekster er å regne som dikt. I en kronikk i Politiken trekker hun fram dramatikeren Harold Pinter som eksempel på at diktning kan nå fram. Pinter vant prisen i 2005. Tilbake i 1995 fikk forøvrig teatermannen Dario Fo prisen.

Les: Prisvinner utropes torsdag

* Les flere nyheter om Bøker her

* Diskuter favoritt-kandidater til #nobelprisen med NRKbok på Twitter

Kulturstrøm

 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Sweden Melodifestivalen
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv sin egen mor til Covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.

 • 300 millioner dollar til vaksiner

  Veldedighetskonserten «Vax Live» ble sendt på amerikansk tv lørdag kveld. Målet var å samle inn penger til koronavaksiner i fattige land, samt å spre kunnskap om vaksinene. Målet for innsamlingen ble passert, og i alt 302 millioner dollar kom inn.

Flere kulturnyheter

Else Kåss Furuseth vinner pris for tredje gang

– Jobben har reddet livet mitt, sier Else Kåss Furuseth som er rørt til tårer under kveldens utdeling av Gullruten.