Hopp til innhold

Amerikanske forfattere haler innpå

Stadig flere tipper på amerikanske forfattere, til tross for at israelske Amos Oz fortsatt ligger på toppen av veddemålslistene over kandidater til Nobelprisen i litteratur.

Amos Oz

Den israelske forfatteren Amos Oz er fortsatt internasjonal favoritt blant publikum. Blir han likevel forbigått av en amerikaner? Svaret får vi i dag kl. 13

Foto: Eckehard Schulz / AP

Forfatternavnet Joyce Carol Oates har rykket oppover på veddemålslistene foran årets Nobelprisutdeling til litteratur i morgen. Hun er en av flere store amerikanske forfattere som mange tipper på før det blir avklart hvem som får den høye utmerkelsen. Philip Roth ligger på fjerde plass.

I dag kl. 13. annonserer Svenska Akademien hvem som får prisen, og til tross for at det ikke skal ha noen invirkning, kniver lesere over hele verden om å gi sine favorittnavn et puff oppover listene.

Ladbrokes` avstemning: Ladbrokes.com

Men, japaneren Haruki Murakami er i tet på vårt barometer

På NRKs avstemning for publikum lå Haruki Hurakami i tet kl. 12.00 i dag. Tidligere i morges ledet Philip Roths fanskare. Du kan fortsatt delta:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dylan er også favoritt

Bob Dylan

Kan han vinne? Bob Dylan i en konsert i Oslo Spektrum i vår.

Foto: DEAN COX / AP

Det store spørsmålet er om Svenska Akademien vil anerkjenne at det skapes litteratur innen pop-kulturen.

I år har det kommet en reaksjon på at Akademiens sekretær Horace Engdahl i fjor anklaget amerkiansk litteratur for å være trangsynt og uvitende.

Se om igjen fra da vinneren ble utropt kl 13.

Nå har den danske professoren Anne-Marie Mai , som er en av de mange professorene som har blitt bedt om å oppgi en kandidat, valgt å innstille musikeren og poeten Bob Dylan til årets litteraturpris. Mai hevder at flere av hennes kolleger har gjort som henne.

Mai mener Dylans sangtekster er å regne som dikt. I en kronikk i Politiken trekker hun fram dramatikeren Harold Pinter som eksempel på at diktning kan nå fram. Pinter vant prisen i 2005. Tilbake i 1995 fikk forøvrig teatermannen Dario Fo prisen.

Les: Prisvinner utropes torsdag

* Les flere nyheter om Bøker her

* Diskuter favoritt-kandidater til #nobelprisen med NRKbok på Twitter

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.