Hopp til innhold

Amerikansk 91-åring diktet opp Auschwitz-historie

En 91 år gammel mann fra USA har forelest for skoleklasser om sine erfaringer fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i en årrekke. Nå innrømmer han at han aldri har vært fange der.

 Auschwitz

LØY: 91-åringen hevdet i årevis at han var fange i nazistenes dødsleir Auschwitz

Foto: Scanpix

Joseph Hirt kommer med innrømmelsen i et brev til avisen LNP onsdag. Han beklager og sier at han har hatt sviktende dømmekraft. Han har brukt feilaktige resonnementer for å prøve å fortelle historien til jødene under nazismen, sier han.

Innrømmer løgn

Han innrømmer at han aldri var fange i nazistenes dødsleir Auschwitz i Polen under 2.verdenskrig.

– Jeg var ikke fange der. Det var ikke min hensikt å undervurdere eller skygge over de hendelsene som virkelig skjedde der med å på falsk vis hevde at jeg har vært personlig involvert, sier han i brevet.

Ble avslørt

91-åringen er fra Adamstown i staten Pennsylvania. Han leverte sin innrømmelse til avisen bare noen uker etter at historielærer Andrew Reid stilte spørsmål ved historien om hans flukt fra leiren.

Læreren deltok, ifølge nyhetsbyret AP, på en presentasjon som Hirt holdt for en gruppe studenter. Han konkluderte med at mange av Hirts påstander ikke stemte, og gjorde sin egen etterforskning.

Det han fant ble sendt til flere medier. Reid sier 91-åringen ringte ham og beklaget. Da oppfordret han Hirt til å gi en offentlig beklagelse.

Hirt sier til sitt forsvar at han besøkte konsentrasjonsleiren noen år etter 2.verdenskrig. Han bestemte seg for å hindre at sannheten om konsentrasjonsleiren skulle gå tapt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.