Hopp til innhold

Amerikansk 91-åring diktet opp Auschwitz-historie

En 91 år gammel mann fra USA har forelest for skoleklasser om sine erfaringer fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i en årrekke. Nå innrømmer han at han aldri har vært fange der.

 Auschwitz

LØY: 91-åringen hevdet i årevis at han var fange i nazistenes dødsleir Auschwitz

Foto: Scanpix

Joseph Hirt kommer med innrømmelsen i et brev til avisen LNP onsdag. Han beklager og sier at han har hatt sviktende dømmekraft. Han har brukt feilaktige resonnementer for å prøve å fortelle historien til jødene under nazismen, sier han.

Innrømmer løgn

Han innrømmer at han aldri var fange i nazistenes dødsleir Auschwitz i Polen under 2.verdenskrig.

– Jeg var ikke fange der. Det var ikke min hensikt å undervurdere eller skygge over de hendelsene som virkelig skjedde der med å på falsk vis hevde at jeg har vært personlig involvert, sier han i brevet.

Ble avslørt

91-åringen er fra Adamstown i staten Pennsylvania. Han leverte sin innrømmelse til avisen bare noen uker etter at historielærer Andrew Reid stilte spørsmål ved historien om hans flukt fra leiren.

Læreren deltok, ifølge nyhetsbyret AP, på en presentasjon som Hirt holdt for en gruppe studenter. Han konkluderte med at mange av Hirts påstander ikke stemte, og gjorde sin egen etterforskning.

Det han fant ble sendt til flere medier. Reid sier 91-åringen ringte ham og beklaget. Da oppfordret han Hirt til å gi en offentlig beklagelse.

Hirt sier til sitt forsvar at han besøkte konsentrasjonsleiren noen år etter 2.verdenskrig. Han bestemte seg for å hindre at sannheten om konsentrasjonsleiren skulle gå tapt.

Kulturstrøm

 • Arkeologar gjorde fleire interessante funn i Stad

  I samband med utgravingane på Berstad i Stad kommune i vår fann arkeologane båtgraver frå jarnalder, gravrøys frå bronsealder og ei grav frå steinalderen. Det skriv Vestland fylke på sine nettsider.

  – Vi stod å sjakta med gravemaskin då vi såg mørkare konturar i massane. Etter litt finreinsing for hand dukka det opp fleire jarnnaglar. Vi forstod raskt at dette kunne vere noko spesielt, seier arkeolog Ragnhild Egeland Torp.

  Fylkeskommunen har difor gitt løyve til utgravinga. Universitetsmuseet i Bergen tek saka vidare og skal gjennomføre ei arkeologisk utgraving av gravene i haust.

  Dronebilder viser arkeologisk utgraving i Stad kommune, flere jordflekker er gravd opp og avdekket
  Foto: Vestland fylkeskommune

Flere kulturnyheter