Amerikansk 91-åring diktet opp Auschwitz-historie

En 91 år gammel mann fra USA har forelest for skoleklasser om sine erfaringer fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i en årrekke. Nå innrømmer han at han aldri har vært fange der.

 Auschwitz

LØY: 91-åringen hevdet i årevis at han var fange i nazistenes dødsleir Auschwitz

Foto: Scanpix

Joseph Hirt kommer med innrømmelsen i et brev til avisen LNP onsdag. Han beklager og sier at han har hatt sviktende dømmekraft. Han har brukt feilaktige resonnementer for å prøve å fortelle historien til jødene under nazismen, sier han.

Innrømmer løgn

Han innrømmer at han aldri var fange i nazistenes dødsleir Auschwitz i Polen under 2.verdenskrig.

– Jeg var ikke fange der. Det var ikke min hensikt å undervurdere eller skygge over de hendelsene som virkelig skjedde der med å på falsk vis hevde at jeg har vært personlig involvert, sier han i brevet.

Ble avslørt

91-åringen er fra Adamstown i staten Pennsylvania. Han leverte sin innrømmelse til avisen bare noen uker etter at historielærer Andrew Reid stilte spørsmål ved historien om hans flukt fra leiren.

Læreren deltok, ifølge nyhetsbyret AP, på en presentasjon som Hirt holdt for en gruppe studenter. Han konkluderte med at mange av Hirts påstander ikke stemte, og gjorde sin egen etterforskning.

Det han fant ble sendt til flere medier. Reid sier 91-åringen ringte ham og beklaget. Da oppfordret han Hirt til å gi en offentlig beklagelse.

Hirt sier til sitt forsvar at han besøkte konsentrasjonsleiren noen år etter 2.verdenskrig. Han bestemte seg for å hindre at sannheten om konsentrasjonsleiren skulle gå tapt.

Kulturstrøm

 • Samisk tromme tilbake til Norge

  Danmarks kulturminister har bestemt at eierskapet til en sjelden tromme fra 1691 kan overføres til det samiske museet i Karasjok i Norge.

  Det samiske folket i Norge har lenge krevd at eierskapet skal overføres.

  Nå opplyser den danske kulturministeren Ane Halsobe-Jørgensen at hun har gitt tillatelse til dette, skriver NTB.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • En halv million så Rådebank i helgen

  Så langt er sesong tre av NRK-serien Rådebank enda mer populær enn sesong to.

  Tredje sesong ble publisert i forrige uke og sendt på TV i helgen. Så langt har sesong tre 160.000 flere seere enn sesong to hadde på samme tidspunkt.

  – Fallhøyden etter sesong 2 var stor, men med disse seertallene og gode anmeldelser føler jeg vi kan puste lettet ut, sier Tom Marius Kittilsen, produsent i Fenomen som lager serien for NRK.

  Det er bare fire episoder av serien som er ute til nå. To til blir sluppet på NRK TV på torsdag. Og de siste to kommer torsdag 3. mars.

  Rådebank sesong 3
  Foto: Max Emanuelson