Åmås trekker seg som statssekretær

Knut Olav Åmås fratrer sin stilling i Kulturdepartementet og blir ny direktør i Fritt Ord. – Det har vært en fryktelig vanskelig avgjørelse, sier Åmås.

Thorhild Widvey og Knut Olav Åmås
Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Tidligere i dag kunne NRK fortelle

Knut Olav Åmås

Statssekretær Knut Olav Åmås.

Foto: Ilja C. Hendel

at Kulturdepartementets statssekretær Knut Olav Åmås var på vei til jobben som direktør for Fritt Ord.

Departementet bekrefter nå at Åmås i dag har bedt om å fratre stillingen sin.

Veldig glad

– Jeg er veldig glad for å ha fått nesten åtte intense måneders erfaring som statssekretær. Jeg har aldri lært så mye om det norske samfunnet, og fått delta i en avgjørende startfase for et politisk prosjekt som jeg har svært stor tro på, sier Knut Olav Åmås i pressemeldingen.

Åmås sier til NRK at han ikke ser for seg en karriere som politiker.

– Jeg har aldri sett for meg at jeg skulle bli politiker resten av livet. For meg har dette vært et midlertidig samfunnsoppdrag.

– Hvor lenge har du visst om at du var ønsket?

– En liten stund. Men jeg har hatt det i bakhodet, og det har vært en fryktelig vanskelig avgjørelse.

Widvey: – Beklagelig

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Foto: NRK

Etter litt over et halvt år mister kulturminister Thorhild Widvey (H) dermed sin nærmeste politiske medarbeider.

– Det har vært en stor glede å samarbeide med Knut Olav Åmås i disse månedene og jeg beklager at han nå slutter hos oss. Jeg ønsker ham lykke til med nye og spennende oppgaver, sier kulturminister Thorhild Widvey i pressemeldingen.

Hun sier til NRK.no at Åmås kommer til å bli savnet.

– Det er beklagelig at han slutter, han har betydd mye for meg som statsråd. Han gir gode råd, sier Widvey.

– Uheldig for Widvey

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes sier at kulturministeren mister Åmås på et uheldig tidspunkt.

– Det er nå og fremover at politikken skal settes ut i livet, og at det må være vanskelig for Widvey å miste statssekretæren nå. Det er sikkert et vanskelig tidspunkt, sier hun.

Samtidig sier hun at jobben i Fritt Ord er som skreddersydd for Åmås.

– Det å være med å skape og utvikle samfunnsdebatten har vært hans store styrke. I Aftenposten gjorde han avisen til en av de viktigste debattarenaer i Norge. Fritt Ord har vært hans ledestjerne, og ytringsfrihet er viktig for ham. Men dette tyder på at han ikke har funnet seg helt til rette i departementet, sier Moxnes.

Kulturministeren avviser at Åmås ikke fant seg til rett.

– Jeg har ikke noe inntrykk av det. Selv om han har hatt en bratt politisk læringskurve har han falt helt naturlig inn, sier Widvey.

Åmås avviser også spekulasjonene.

– Nei, det stemmer ikke. Jeg er veldig lei meg i dag også. Det er en avgjørelse jeg neste ikke klarte å ta. Jeg likte meg veldig godt og ville egentlig hatt litt lengre tid i kulturdepartementet.

Må være fleksibel

Leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg (Høyre), reagerer slik på nyheten:

– Jeg synes det er leit at Knut Olav Åmås slutter. Han har gjort en kjempejobb, og vært en god samarbeidspartner og kontakt inn i departementet.

– Er det problematisk at departementet mister en såpass viktig person etter bare åtte måneder?

– Knut Olav har gjort en kjempejobb der han har vært. Jeg forstår at det av og til dukker opp noen muligheter som er kjempespennende, og da må man være fleksible og åpne for å finne løsninger.

Solhjell: – Håndterbart for regjeringen

Bård Vegar Solhjell

Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV).

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV) har stor tro på Åmås.

– Han kommer til å bli en strålende Fritt Ord-direktør. Det er en spennende og viktig jobb som han har kvalifikasjonene til, sier Solhjell.

Han tror ikke Widvey får store problemer med å finne en kvalifisert erstatter.

– Jeg tror dette er håndterbart for kulturministeren. Hun har vært i jobben et halv år og kan nok kulturfeltet mye bedre enn da hun startet, sier Solhjell.

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter #MeToo-anklager

  Ett år etter at #MeToo snudde Hollywood på hodet, måtte News Corp i dag møte Geoffrey Rush i retten i Australia. Den australske skuespilleren saksøker mediehuset for ærekrenkelser. – Det har vært de 11 verste månedene i mitt liv, sier skuespilleren Geoffrey Rush.

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i morgen, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+