NRK Meny
Normal

Amandaprisen endres etter kraftig kritikk

Amandaprisen har fått pepper for sine nominasjoner, men nå endres juryordningen. Regissør Eskil Vogt, som tidligere har blitt forbigått av juryen, håper at det vil styrke prisen.

Gunnar Johan Løvvik

Leder for Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik, fortalte i dag at de endrer juryordningen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Akkurat nå er jeg først og fremst veldig glad for nominasjonene. For jeg har opplevd ikke å bli nominert tidligere, hverken for beste manus eller beste film for «Oslo 31. august», forteller manusforfatter og regissør Eskil Vogt til NRK.no.

Eskil Vogt og Hisham Zaman

– Det har vært veldig mange merkelige nominasjoner fra Amandaprisen tidligere, mener regissør Eskil Vogt.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

I dag ble det kjent at Vogts regidebut «Blind» ble nominert i hele syv kategorier. Men i 2012 ble Amandanominasjonene utsatt for krass kritikk da publikumsfavorittene «Oslo 31. august» og «Hodegjegerne» ble forbigått i kategorien årets beste film.

Eskil Vogt, som var manusforfatter for «Oslo 31. august», mener at debatten etter 2012 har formet hvordan han ser på norske filmpriser.

– Jeg er skeptisk til slike priser fordi det er få mennesker som synser frem dette, og det kan få underlige utslag. Det har vært veldig mange merkelige nominasjoner fra Amandaprisen tidligere, med lite samsvar mellom de ulike kategoriene, sier han.

Tidligere har Amanda-nominasjonene og kåringene blitt gjort av tre ulike juryer, som ikke får vite om hverandres nominasjoner.

I år er derimot ordningen endret, slik at majoriteten av filmene skal bedømmes av én og samme hovedjury. Det fortalte leder for Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik, da årets nominasjoner ble offentliggjort.

Arkitekten bak forslaget er fjorårets juryleder, Bente Erichsen, som også har vært juryleder i år.

Mange merkelige nominasjoner

Juryleder, Bente Erichsen og Amandakomiteen, ved leder Gunnar Johan Løvvik

Juryordningen for Amandaprisen er endret etter forslag fra juryleder, Bente Erichsen. Her sammen med leder i Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Erichsen er enig med Vogt om at det opp gjennom Amanda-historien har vært merkelige nominasjoner.

– Jeg er også lysende uenig i avgjørelsene til juryen fra 2012, forteller hun.

– Man mister et helhetlig syn med tre juryer, når de ulike juryene ikke vet om hverandres tildelinger. Derfor foreslo jeg endringer. Juryarbeidet er preget av heftige diskusjoner, og vi fikk konsentrert diskusjonen bedre på den måten vi gjorde det i år, sier hun til NRK.no.

Eskil Vogt håper den nye ordningen vil føre til mindre kontroversielle nominasjoner og utdelinger.

– Jeg tror det blir bedre i år når de har fått en omlegging og alle nominasjonene vurderes av samme mennesker, sier han.

Færre utelatelser i år

NRKs filmanmelder Birger Vestmo tror ideen om å bruke én storjury har ført frem, i alle fall mener han at det er færre utelatelser i år enn tidligere år.

– Ett og to øyenbryn ble hevet når «Oslo 31. august» ikke ble nominert til beste kinofilm, og det har gjennom historien vært skrikende utelatelser. Men det ser ut som om juryen i år har gjort en rimelig god jobb. Det er ingen store bomber i år, men heller noen små kinaputter, sier han.

Debutfilmer til regissør Eskil Vogt imponerer filmanmelder Birger Vestmo.

Debutfilmer til regissør Eskil Vogt imponerer filmanmelder Birger Vestmo.

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot blandt andre Snøhetta om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK