Raser over at regiprisen ikke ble vist på TV

Medlemmer av Amanda-komiteen er opprørte over avgjørelsen om å droppe prisen for beste regi fra årets TV-overførte prisutdeling.

Eskil Vogt

PÅ EGEN HÅND: Eskil Vogt mottok prisen for beste manus uten makker Joachim Trier. Ifølge festivalsjefen var det at Trier ikke kunne være til stede, avgjørende for at de valgte å droppe regiprisen fra TV-sendinga.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Flere komitemedlemmer reagerer på at de ikke fikk være med på beslutningen om å ikke inkludere beste regi blant prisene som ble delt ut under det TV-overførte Amanda-showet fredag kveld.

I stedet ble regiprisen delt ut sammen med de mer tekniske prisene i en egen seremoni på Haugesund rådhus fredag ettermiddag.

Marianne Kleven

IKKE GØY: Marianne Kleven i Norske filmregissører mener det er beklagelig at hennes forbund ikke ble orientert om avgjørelsen.

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Det er ikke noe gøy å sitte som filmregissør i komiteen og føle på at dette kan skje, sier Marianne Kleven, forbundsleder i Norske Filmregissører og medlem i årets Amanda-komite.

Ble ikke informert

Avgjørelsen om å droppe regiprisen fra TV-sendinga ble tatt av arrangøren, Den norske filmfestivalen AS.

Kleven stiller seg undrende til at store deler av komiteen ikke ble involvert da avgjørelsen ble tatt.

– Norske filmregissører ble ikke orientert gjennom Amanda-komiteen, og det oppleves som veldig beklagelig, sier Kleven.

Sverre Pedersen

PRINSIPIELT: Leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen, mener avgjørelsen om å droppe regiprisen burde vært diskutert i komiteen.

Foto: NRK

Hun får støtte fra lederen i Norsk Filmforbund og komitemedlem Sverre Pedersen.

– Jeg synes dette burde vært grunnlag for et møte i komiteen, slik at vi fikk gjort en beslutning. Det er en prinsipiell avgjørelse som må skje i det kollegiet som faktisk bør gjøre denne typen beslutninger, sier Pedersen.

Filmregissør Erik Poppe er også svært kritisk til avgjørelsen. I en kronikk på NRK.no søndag retter Poppe kraftig kritikk mot komiteen.

– Ville vært dårlig TV

– Vi beklager at enkelte føler seg overkjørt, men det vil bestandig være uenigheter innad i en komite, sier Tonje Hardersen, festivaldirektør for Filmfestivalen i Haugesund.

Tonje Hardersen

DÅRLIG TV: Festivaldirektør Tonje Hardersen sier regiprisen ikke ble vist på TV fordi vinner Joachim Trier ikke hadde anledning til å komme.

Foto: Helge Hansen / Den norske filmfestivalen

Hun var den som sammen med produksjonsselskapet og TV 2 tok avgjørelsen om ikke å sende regiprisen på TV.

– I år valgte vi å erstatte regiprisen med beste foto i selve TV-showet. Det var fordi vi fikk høre at mottakeren av regiprisen (Joachim Trier, journ.anm.) ikke kunne komme, og det ble rett og slett dårlig TV å ikke ha en vinner til stede.

Hardersen sier det aldri har vært filmfestivalens hensikt å devaluere regiprisen eller gi uttrykk for at regissøren ikke er viktig.

– Det var aldri meningen å tilsidesette komiteen, men vi fikk aldri samlet komiteen og diskutert det grundig. Hadde komiteen hatt anledning til å si det enkelte medlemmer nå sier, hadde vi tatt det til etterretning.

Hardersen sier komiteen nå skal evaluere årets prisutdeling og ta med seg erfaringene videre til neste års arrangement.

Kulturstrøm

 • Nøtteknekker-bonanza

  Eventyrballetten «Nøtteknekkeren» er stadig like populær i førjulstida. I år settes den opp i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. På Den Norske Opera og Ballett i Oslo er samtlige 21 forestillinger utsolgt. Også de andre stedene er så godt som utsolgt.

  Nøtteknekkeren
  Foto: ERIK-BERG / Den Norske Opera
 • Bekrefter Game of Thrones i april

  Ryktene har gått en stund etter at skuespilleren Maisie Williams, Arya Stark i serien, i januar, trolig ved en glipp, sa at første episode får sendetid i april 2019. Nå bekrefter HBO dette på seriens Twitter-konto. Dette blir åttende og siste sesong av serien.

  Grammy-vinner 2018
  Foto: Chris Pizzello / AP