Hopp til innhold

Raser over at regiprisen ikke ble vist på TV

Medlemmer av Amanda-komiteen er opprørte over avgjørelsen om å droppe prisen for beste regi fra årets TV-overførte prisutdeling.

Eskil Vogt

PÅ EGEN HÅND: Eskil Vogt mottok prisen for beste manus uten makker Joachim Trier. Ifølge festivalsjefen var det at Trier ikke kunne være til stede, avgjørende for at de valgte å droppe regiprisen fra TV-sendinga.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Flere komitemedlemmer reagerer på at de ikke fikk være med på beslutningen om å ikke inkludere beste regi blant prisene som ble delt ut under det TV-overførte Amanda-showet fredag kveld.

I stedet ble regiprisen delt ut sammen med de mer tekniske prisene i en egen seremoni på Haugesund rådhus fredag ettermiddag.

Marianne Kleven

IKKE GØY: Marianne Kleven i Norske filmregissører mener det er beklagelig at hennes forbund ikke ble orientert om avgjørelsen.

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Det er ikke noe gøy å sitte som filmregissør i komiteen og føle på at dette kan skje, sier Marianne Kleven, forbundsleder i Norske Filmregissører og medlem i årets Amanda-komite.

Ble ikke informert

Avgjørelsen om å droppe regiprisen fra TV-sendinga ble tatt av arrangøren, Den norske filmfestivalen AS.

Kleven stiller seg undrende til at store deler av komiteen ikke ble involvert da avgjørelsen ble tatt.

– Norske filmregissører ble ikke orientert gjennom Amanda-komiteen, og det oppleves som veldig beklagelig, sier Kleven.

Sverre Pedersen

PRINSIPIELT: Leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen, mener avgjørelsen om å droppe regiprisen burde vært diskutert i komiteen.

Foto: NRK

Hun får støtte fra lederen i Norsk Filmforbund og komitemedlem Sverre Pedersen.

– Jeg synes dette burde vært grunnlag for et møte i komiteen, slik at vi fikk gjort en beslutning. Det er en prinsipiell avgjørelse som må skje i det kollegiet som faktisk bør gjøre denne typen beslutninger, sier Pedersen.

Filmregissør Erik Poppe er også svært kritisk til avgjørelsen. I en kronikk på NRK.no søndag retter Poppe kraftig kritikk mot komiteen.

– Ville vært dårlig TV

– Vi beklager at enkelte føler seg overkjørt, men det vil bestandig være uenigheter innad i en komite, sier Tonje Hardersen, festivaldirektør for Filmfestivalen i Haugesund.

Tonje Hardersen

DÅRLIG TV: Festivaldirektør Tonje Hardersen sier regiprisen ikke ble vist på TV fordi vinner Joachim Trier ikke hadde anledning til å komme.

Foto: Helge Hansen / Den norske filmfestivalen

Hun var den som sammen med produksjonsselskapet og TV 2 tok avgjørelsen om ikke å sende regiprisen på TV.

– I år valgte vi å erstatte regiprisen med beste foto i selve TV-showet. Det var fordi vi fikk høre at mottakeren av regiprisen (Joachim Trier, journ.anm.) ikke kunne komme, og det ble rett og slett dårlig TV å ikke ha en vinner til stede.

Hardersen sier det aldri har vært filmfestivalens hensikt å devaluere regiprisen eller gi uttrykk for at regissøren ikke er viktig.

– Det var aldri meningen å tilsidesette komiteen, men vi fikk aldri samlet komiteen og diskutert det grundig. Hadde komiteen hatt anledning til å si det enkelte medlemmer nå sier, hadde vi tatt det til etterretning.

Hardersen sier komiteen nå skal evaluere årets prisutdeling og ta med seg erfaringene videre til neste års arrangement.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober