NRK Meny
Normal

Amalie og Bjørnstjerne

Få med deg dette unike innblikket i brevvekslingen mellom to av våre fremste forfattere; Bjørnstjerne Bjørnson og Amalie Skram.

Marianne Krogh, Barthold Halle og Terje Strømdahl

Marianne Krogh spiller Amalie og Terje Strømdahl er Bjørnstjerne. Instruktør Barthold Halle følger nøye med i bakgrunnen.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Vi er fremdeles midt i Bjørnson-året. I april var det hundre år siden Bjørnson døde og han etterlot seg en litterær skatt som stadig funkler. Verk som «Seterjentens søndag» og bondefortellingene er selvskrevne på skolenes pensumlister også i dag.

30 000 bevarte brev

Bjørnstjerne Bjørnson

Originalen: Bjørnstjerne

Foto: Wikipedia

Men Bjørnson skrev ikke bare skjønnlitteratur. Han var også en aktiv og utmerket brevskriver. Det finnes over 30 000 bevarte brev signert Bjørnstjerne Bjørnson.

En av de Bjørnson brevvekslet med var hans samtidige forfatterkollega Amalie Skram, som blant annet brukte brevskrivingen til å beskrive sitt litterære prosjekt for Bjørnson:

«Jeg ville prøve å vise hvordan det i det virkelige liv kunne gå til at noen ble tyver og lovovertredere mens så mange ikke ble det.» (Skram i et brev til Bjørnstjerne Bjørnson 25. november 1888)

De kommuniserte i brevform i rundt 25 år, og disse brevene danner grunnlaget for stykket Amalie og Bjørnstjerne

Amalie Skram

Originalen: Amalie

Foto: Wikipedia

Det var Wenche Medbøe og Barthold Halle som først tok for seg brevvekslingen og som skapte stykket som danner grunnlaget for Radioteatrets versjon. Den er instruert av Barthold Halle selv.

Terje Strømdahl, Barthold Halle og Marianne Krogh

Skuespiller Terje Strømdahl, instruktør Barthold Halle og skuespiller Marianne Krogh i munter passiar under arbeidet med Amalie og Bjørnson i studio tidligere i vår.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Kulturstrøm