Hopp til innhold

Alvorlig siktelse mot dansk soldat

Det danske forsvaret har siktet den tidligere elitesoldaten Thomas Rathsack for brudd på både sivil og militær straffelov, etter at han har skrevet en omstridt bok om danske soldater i Afghanistan.

Faksimile Politiken

Nå risikerer han både å miste jobben og å havne i fengsel.

I boken «Jæger i krig med eliten» skriver Rathsack om sine erfaringer under militære oppdrag i Afghanistan og Irak, og han anklager danske elitesoldater for å ha brutt Geneve-konvensjonen flere ganger.

Tirsdag ble det kjent at påtalemyndigheten i det danske forsvaret har besluttet å sikte den høyt dekorerte Rathsack for brudd på taushetsplikten, og for å ha videreformidlet militære hemmeligheter. Det sistnevnte punktet har en strafferamme på opp til tolv års fengsel, dersom overtredelsen er av særlig grov karakter.

Også Rathsacks jobb står i fare, etter at retten mandag slo fast at han har videreformidlet fortrolige opplysninger i boka si, skriver Politiken

Etterforskning pågått en stund

Ifølge sjefanklager Peter Otken har etterforskningen pågått en stund, men Rathsack selv ble ikke informert om etterforskningen før på tirsdag.

Det danske forsvaret mener boken utgjør en trussel mot sikkerheten og har tidligere forsøkt å stanse utgivelsen av den.

I forrige uke offentliggjorde avisen Politiken boken i sin helhet, noe som førte til at forsvaret anmeldte avisen. Saken ble imidlertid henlagt av en domstol i København.

Les mer i Politiken

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.