Hopp til innhold

Gitarikon og lidenskapelig låtskriver

Alvin Lee – gitarikonet fra Ten Years After, spilte på Notodden torsdag kveld. Han elsker fortsatt å skrive låter.

Alvin Lee på Notodden Bluesfestival 2007

Alvin Lee sier til NRK at han ikke har noe spesielt han ønsker å formidle med tekstene sine. Han skriver bare det han føler.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Alt om Notodden Bluesfestival 2007!

En av de legendariske musikerne under årets Notodden-blues er Alvin Lee , kjent fra blant andre bandet Ten Years After, som mange husker fra oppvisningen på Woodstockfestivalen med låta ”I’m Going Home”. For mange var han et av de aller største gitarikonene på 60- og 70-tallet.

Overrasket

30 år etter spiller han fortsatt, noe som ikke overrasker ham sjøl. Han er imidlertid mer overrasket over at så mange fortsatt vil høre ham spille.

- Det er fantastisk! Å spille musikk er jobben min. Da jeg begynte å spille var jeg veldig interessert i blues, og det var foreldrene mine også. Men jeg er ikke bare en bluesmusiker, selv om jeg har mye inspirasjon fra akkurat denne sjangeren. Det er like mye rock, jazz og country. Men jeg elsker etnisk og opprinnelig musikk.

- Du spiller låta ”My baby left me”. Denne måneden er det 30 år siden Elvis døde. Er han kongen for deg også?

- Ja, det var han definitivt. Men mest den Elvis vi kjenner fra før han gikk inn i militæret. Men den opprinnelige rock n’roll-Elvis hadde stor innflytelse på meg. Jeg var vel tenåring den gangen og fan av Scotty Moore – det var derfor jeg spilt inn et album med ham, siden jeg var en så stor fan av ham – men jeg likte både Elvis, Jerry Lee Louis, Chuck Berry, Ray Charles og Little Richard. De er fortsatt store for meg.

Låtskriving er lidenskap

- I en periode lagde du både ett og to album hvert år. Sangene så ut til å bare komme av seg sjøl ut av deg og gitaren. Er det fortsatt så enkelt for deg?

- Ja, det er det fortsatt. Låtskrivingen er min lidenskap, den tingen jeg fortsatt synes har noe magisk over seg. Av og til kommer sangen til meg – jeg skriver den ned og spiller den inn, og lurer ”hvor kom det der fra?” Det er akkurat som om du bare trekker det ut av tomme lufta. Og fortsatt er det magisk for meg, forteller Alvin Lee.

- Det er en låt på det siste albumet mitt som heter ”Motel Blues”. Det er en veldig trist og melankolsk låt. Enkelte dager – det er vanskelig å forklare det – men det er ikke en følelse jeg har hele tiden. Av og til er jeg bare så utrolig lei av å gå på scenen og spille og reise så mye. Og det skrev jeg en låt om. Men andre dager kan jeg rett og slett ikke vente på å komme meg ut på veien igjen.

- Skriver det jeg føler

- Vi kjenner deg som musiker, gitarist og låtskriver. Men det er kanskje ikke så mange som kjenner deg som tekstforfatter. Men på alle platene dine forteller du historier og formidler dine følelser gjennom sangene dine. Har du et ønske om å formidle noe?

- Nei, ikke vanligvis. Jeg skriver det jeg føler. Så jeg tenker ikke så mye over det, nei. Det er ikke noe jeg MÅ si. Jeg er ikke en ”predikant” som vil fortelle hva jeg mener. Det handler mer om å fortelle sannheten, egentlig.

- Det er ikke sikkert det er noen god ide for meg å synge om at jeg ikke vil dra på turné igjen, at jeg har vært alle steder og at jeg ikke har behov for å reise mer. Da blir folk lei seg. Men det er en ekte følelse. Og det er følelser jeg faktisk liker. Hvis jeg blir virkelig melankolsk og ”blue”, kommer det gjerne noe godt ut av det i en låt. Og det er det fantastiske med musikk.

- Det går ikke an å skrive en blueslåt der man synger ”I woke up this morning and I was feeling quit nice!” Det passer liksom ikke.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.