Hopp til innhold

Alvhild

Det er ikke noe gærnt med meg, annet enn at jeg
aldri skulle vært født.

Astrid Folstad

Astrid Folstad spiller Alvhild, den døende kvinnen som ser tilbake på sitt liv.

Foto: Ekroll / NRK

I hørespillet Alvhild av Karl Hoff møter vi en 72 år gammel kvinne som bor på et sykehjem i Oslo. Den døende kvinnen Alvhild ser tilbake på sitt liv. Som lesbisk og alkoholiker. Og som soldat i Frelsesarmeen. Oppsummert fremstår livet som ganske meningsløst for henne.

- Et liv til ingen nytte. Bare til bryderi. Kom mor, ta meg bort herfra. Nå i natt – jeg ber deg – Gud fader – tilgi meg – ta meg – imot. Jeg erkjender at du formår alt, og at ingen tanke er deg umulig at utføre, tenker den gamle kvinnen.

Vemodig
Hørespillet vant prestisjefylte Prix Italia i 1992 da det hadde premiere. Stykket er alvorlig, vondt og vemodig, men det har også en humoristisk tone.

Juryens begrunnelse for å tildele prisen til Alvhild, sier noe om stykkets kvaliteter:

- Et vakkert og svært menneskelig og humoristisk stykke om en kvinne ved dødens port. Veldig originalt å la heltinnen være en lesbisk frelsessoldat.

Full av liv


- En dame full av liv. På tvers av alt og inn i det siste. Alvhild er en mennesketype som imponerer. Og det krever en masse tæl å leve ut en rolle som dette, sa instruktør Steinar Berthelsen i forbindelse med premieren i 1992.

Stykket var Karl Hoffs debut som hørespillforfatter. Astrid Folstad spiller Alvhild Haga, kvinnen som ble sviktet av sin Julie, sin lesbiske kjæreste, og som etter hvert får et skakkjørt liv.

Om produksjonen
Musikk: Geir Hauger.
Produksjonsleder: Gjertrud Helland.
Lyddesign: Jan Erik Hoel.
Regi: Steinar Berthelsen.

De som er med
Alvhild Haga – Astrid Folstad
Søster Gudrun – Oda Schjøll
Elsa Larsen – Julie Øksnes
Johan – Kim Haugen
Søster Ingrid – Eva Dons
Julie – Eli-Anne Linnestad


Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP