Hopp til innhold

Over én million seere mister TV 2: – Akkurat nå er jeg ganske opprørt

I forrige uke trakk TV 2 seg fra forhandlingene med Altibox. Nå bekrefter Altibox at kundene deres mister TV 2s kanaler fra fredag dersom partene ikke blir enige.

Matthew Alexander Collins, Altibox-kunde

Matthew Alexander Collins er ganske opprørt over at han mister tilgangen til TV 2.

Foto: Odin Omland / NRK

Altibox har over 530.000 TV-kunder, noe som betyr at over en million seere kan miste tilgangen til TV 2s kanaler.

– Det ser dessverre ut til at det ikke blir noen ny avtale med TV 2 inntil videre. ​Vi synes det er leit, for det betyr at dere ikke får tilgang til noe TV 2-innhold hos oss fra 1. april, heller ikke TV 2 Play valgt gjennom vårt poengsystem, skriver Altibox på sin Facebook-side torsdag.

Det var Kampanje som omtalte Altibox-meldingen først.

Altibox opplyser til NRK at det fremdeles eksisterer en liten mulighet for at saken kan løse seg, men at de mener dette er opp til TV 2.

Mister fotballen

– Akkurat nå er jeg ganske opprørt, som jeg tror mange tusen andre Altibox-abonnenter er, sier Matthew Alexander Collins.

Collins kommer opprinnelig fra England, og er en ivrig Chelsea-supporter.

Nå vil han ikke lenger ha muligheten til å følge med på laget sitt, siden TV 2 har eksklusive rettigheter på Champions League.

– Som en siste utvei kan jeg kanskje dra ut på en sportspub, men da får jeg ikke tatt med sønnene mine, sier han.

Matthew Alexander Collins

Collins vurderer å stikke på sportspub som siste utvei.

Foto: Odin Omland / NRK

Beskjeden kom som en overraskelse for Collins da det i helgen dukket opp en beskjed på TV-skjermen at de snart ville miste TV 2 sine kanaler.

Han har fortsatt tro på at de vil finne en løsning, men håper den kommer raskt.

– Jeg håper de klarer å rette opp i de interne konfliktene, så slipper vi å gå flere uker uten fotball, sier han.

Avtalen går ut torsdag

Det var i forrige uke at TV 2 gikk ut og sa at de hadde avsluttet forhandlingene med TV-distributøren om en ny avtale. Den nåværende avtalen går ut torsdag.

Altibox kalte i forrige uke det at TV 2 avsluttet forhandlingene et PR-utspill, noe TV 2 avviste. Nå innrømmer Altibox at kundene deres vil miste TV 2-kanalene.

– Det skyldes egentlig at TV 2 har gått fra forhandlingsbordet og sier at de ikke ønsker å ha et samarbeid med oss lenger, sier Andreas Veggeland til NRK.

Han er kommunikasjonssjef for tele og energi i Lyse.

Vil ha valgfrihet til kundene

Han forklarer at den grunnleggende uenigheten er at Altibox ønsker at kundene skal ha valgfrihet til å se innholdet de selv ønsker, og slippe å betale for å se innhold som de ikke ønsker.

Andreas Veggeland, Senior kommunikasjonsrådgiver i Lyse (Altibox)

Andreas Veggeland er kommunikasjonssjef for tele og energi i Lyse.

Foto: Altibox

– TV 2 ønsker at alle kundene skal bli påtvunget en tilgang til absolutt alt, og at alle skal være med å spleise på alt innholdet, sier Veggeland.

Senest i desember gikk TV 2 i svart hos Telenor-kunder, og året før mistet Telia-kunder kanalene. Veggeland mener dette sier sitt.

– Det er vanskelig å bli enige med TV 2. Det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i.

Får kompensasjon

Bare på to timer er det nesten 700 kommentarer på Altibox sin Facebook-post om tapet av TV 2-kanalene. Mange synes det er både dårlig og uakseptabelt, men det kommer også mye støtte til Altibox.

– Flertallet av kundene er glade for at vi tar denne kampen for deres valgfrihet, og de støtter oss i det, sier Veggeland som også understreker at de har stor forståelse for de som også er frustrerte.

Hovedkontor til Lyse

Altibox har over 530.000 TV-kunder, noe som betyr at over en million seere nå mister tilgangen til TV 2s kanaler.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

Alle kundene vil få tilbud om 50 ekstrapoeng som de kan bruke på innhold, eller 100 kroner i avslag på TV-regningen som kompensasjon for de tapte kanalene.

Men Veggeland tror TV 2 på et tidspunkt vil komme tilbake til Altibox-kundene.

– Da må TV 2 være villige til å komme tilbake på behandlingsbordet. Det har en stor verdi for TV 2 å ha sitt innhold tilgjengelig hos oss.

– I realiteten ikke noe å forhandle om

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, sier ingenting er endret i saken etter at forhandlingene med Altibox ble avsluttet 23. mars.

– Da avsluttet vi fordi det ikke var grunnlag for en ny avtale. Altibox har skapt et inntrykk av at vi er i forhandlinger, men det er vi altså ikke.

Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.

Foto: Eivind Senneset / TV 2

Willand synes det er synd at såpass mange kunder står i fare for ikke å få et tilbud fra TV 2.

Men hun sier kanalen bare må akseptere at det ikke er grunnlag for noen avtale.

– Her har det vært en helt grunnleggende diskusjon rundt hvilken type modell vi skal være enige om. Når Altibox sier døren er åpen for videre forhandlinger og at de venter på TV 2, så hjelper det dessverre ikke. Her er det i realiteten ikke noe å forhandle om, for Altibox ønsker ikke å kjøpe det vi selger, sier hun.

Kulturstrøm

 • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

  Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

  Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

  Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

  – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

  «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

  «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

  Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

  Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

  (NTB)