Hopp til innhold

Alternative lesetips til påsken

Her er noen tips til påske-lektyre, for deg som ikke bare vil lese krim.

Hund

Synes du det blir litt vel mye krim i påsken? Få lesetips her!

Foto: Colourbox

Programleder Annelita Meinich i Norges eneste riksdekkende poesiprogram - Diktafon - har en spesiell diktbok som hun gjerne tar med seg i sekken denne påsken.

– Hver påske må jeg gjøre nøye avveininger i forhold til hvilke bøker som skal med i sekken. Selv innenfor lyrikkgenren finnes nemlig for omfangsrike bøker for mine skuldre; som for eksempel aktuelle Terje Dragseths «Bella Blu » eller Håvard Rems «30-40-50».

Annelita Meinich

Programleder i Norges eneste riksdekkende poesiprogram - Diktafon - Annelita Meinich.

Foto: NRK
Jon Fosses Stein til Stein

«Stein til stein»

Foto: Samlaget

– Diktboken jeg tar med meg i sekken i år, er den letteste av alle lette: Jon Fosses «Stein til stein. 39 dikt og 1 salme» . En snøhvit smal bok, som ikke veier mange grammene, til tross for steinene i tittelen, og dypet i tekstene. De 39 diktene og den ene salmen, om hav og vind og fjell og gløymsle, skal jeg mumle meg halvhøyt igjennom, gang på gang på gang, med sansene åpne for naturen.

– Det gir innsyn og mening, og faktisk lys glede over å være til i verden, å folde hendene rundt denne boka. Det skal jeg gjøre i påsken!

Øyvind Holen

Tegneserieskaper, forfatter av «Donald-landet», og journalist Øyvind Holen.

Foto: Pressefoto, Ny Tid

Øyvind Holen, tegneserieskaper og journalist, vil anbefale en tegneserie til påske.

– Robert Kirkman, Charlie Adlard m.fl.: «The Walking Dead: Compendium 1 og 2».

– Tv-serien «The Walking Dead »er blitt en oppsiktsvekkende suksess i USA, hvem skulle ha trodd at en bekmørk historie om livet etter zombieapokalypsen skulle danke ut American Idol i seertall? Mye av grunnen ligger i den solide historien som ligger til grunn, tegneserien med samme navn.

– Disse to bøkene samler rundt 2000 sider med hjerteskjærende zombiedramatikk. Med denne på nattbordet trenger du ikke noe påskekrim.

Knut Hoem byline

NRKs bokanmelder Knut Hoem.

Knut Hoem, litteraturanmelder i NRK, anbefaler en bok av Ferdinand von Schirach: «Collini-saken», oversatt av Sverre Dahl.

Collini-saken

«Collini-saken »

Foto: Gyldendal forlag

– Forsvarsadvokaten Ferdinand von Schirach skriver historier om skyld og forbrytelser basert på det han opplever i rettssalen. Nå foreligger hans første roman ”Collini-saken”. Her skriver han for første gang om forbrytelser begått i Hitlers Tyskland, og om hvordan det tyske rettssystemet beskyttet nazister i etterkrigstiden.

– Det kan høres tungt og trist ut, men er det ikke. Von Schirach har rappet den knappe stilen fra Hemingway og det kompliserte i å vurdere et menneskes skyld fra Franz Kafka.

– Dette kombinerer han med mange humoristiske og kjærlige skildringer av livet til en ung advokat i dagens Berlin. Anbefales!

Arild Jonsjord

Arild Jonsjord i Bokprogrammet.

Foto: Leif Ekle / NRK
Forsoningen

«Forsoningen»

Foto: Arneberg Forlag

Arild Jonsjord i Bokprogrammet på NRK, anbefaler romanen «Forsoningen» av Fred Uhlman.

– Denne perlen av en bok finnes i pocket og er så tynn at du kan ha den med uansett hvor du drar på påskeferie.

Boken er den tysk-engelske forfatteren og malerens debutbok og samtidig den eneste romanen som han har skrevet. «Forsoningen» ble utgitt i 1960.

– Dette er en gripende historie om vennskapet mellom to gutter før annen verdenskrig, den ene er jøde, den andre tysk aristokrat.

Anne Cathrine Straume

NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Annas Himmel

«Annas Himmel»

Foto: Cappelen Damm

Litteraturanmelder Anne Cathrine Straume, har valgt ut en barnebok.

– Sprakende i dype farger og med en utforsking av livets helt store spørsmål, er Stian Holes nye bildebok «Annas himmel» vidunderlig vakker. Hole overlater mer og mer til oss som betrakter; teksten er knappere enn i bøkene om Garmann, men nærværet i fortellingen den samme.

– Boken utfordrer forestillingsevnen hos både store og små, og er genuint gjennomført fra første til siste side. Et kunstverk!

Siss Vik

Siss Vik i Bokprogrammet.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Det er sjokkerende å lese om kvinnesynet og de reglene kvinner underkastes i dette rike og konservative samfunnet, men man ser også hvordan mennene lider under den sterke segregeringen mellom kjønnene, og at små endringer er underveis.

Child 44

«Child 44 »

Foto: Grand Central Publishing

– I Smiths bøker er det stort sett snø og iskaldt, mens i Ferraris’ bøker er det konstant stekende hett og svett. Begge bøkene tar deg med i fantasien til hvordan det er å leve i et totalitært regime. Det er lærerikt på mange plan, og spennende lesning.

– I årets påskeferie synes jeg du skal kaste deg over to krimbøker som tar deg med til helt nye steder.

– Britiske Tom Rob Smith har nylig fullført sin spenningstrilogi fra Stalins Sovjet. Han tar oss med bak jernteppet, til et overvåkningssamfunn der staten heller sender uskyldige mennesker i fengsel enn å innrømme feil. I første bok, «Barn 44», er etterforsker Leo Demidov en pliktoppfyllende offiser i sikkerhetspolitiet. Men hans lojalitet slår sprekker når en rekke funn av drepte barn blir dysset ned av hans overhoder i politiet.

Rød Sand

«Rød Sand »

Foto: Gyldendal

– Amerikanske Zoë Ferraris skriver fra en helt annen side av jordkloden, nemlig Saudi-Arabia. Men hun har også en etterforsker som i utgangspunktet er vanskelig for en vestlig leser å identifisere seg med.

– Nayir ash-Sharqi er en rettroende palestinsk ørkenguide som blir bedt om å undersøke omstendigheten rundt liket av en rik, ung kvinne. Er det selvmord, ulykke eller mord?

Kulturstrøm

 • Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet

  Norsk Journalistlag (NJ) har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Det skriver NJ i en pressemelding.

  Begrunnelsen er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.

  – Det er en trist dag og en alvorlig beslutning å ta. Vi opplever ikke dette som noen særlig demokratisk organisasjon. Det handler om vår tillit til den politiske delen av organisasjonen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

  Dag Idar Tryggestad
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB