NRK Meny
Normal

Almaas mot Kaizers: Hvem skal ut?

Jon Almaas får en kanskje uventet konkurrent når han sykler Nordsjørittet lørdag, til inntekt for TV-aksjonen. – Jeg er i toppform, sier Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra.

Video Forbereder seg på vått Nordsjøritt

VIDEO: Jon Almaas forbereder seg på vått Nordsjøritt.

– Om jeg vil bruke EPO? Det er vel mer i grenseland hjelpere/skytsengler. Jeg kan ikke si så mye mer akkurat det nå, men dette vil deltakerne få merke underveis i rittet, sier Jon Almaas til NRK.no.

Lørdag setter «Nytt på nytt»-sjefen seg på sykkelsetet i Egersund. Målet er Sandnes, som ligger ni mil unna.

Kjersti Grini

Janove Ottesen stepper inn for Kjersti Grini, som sliter med dårlige knær.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Almaas skal ikke bare sykle for TV-aksjonen og egen heder og ære, han skal også være lagleder for 300 syklister.

Grini måtte trekke seg

Almaas skulle egentlig konkurrere mot tidligere verdensmester i håndball, Kjersti Grini, og hennes lag. Almaas planla å kjøre forbi fordi han regnet med at hun hadde dårlige knær.

– Kjersti Grini har gitt meg mange gode opplevelser på TV-skjermen, men jeg håper at hun på en måte har gjort sitt. Håndballspillere har jo gjerne dårlige knær. Men det kan jeg si deg; mine knær er som et Rolls-Royce-maskineri, sa Almaas for en tid tilbake.

Og han fikk rett. Kjersti Grinis knær tåler ikke turen.

– Jeg har prøvd å sykle lengre turer, men det går bare ikke. Kneet hovner veldig opp, sier Grini til NRK.no.

– Men jeg tror nok Jon skal få enda tøffere konkurranse nå.

For Kjersti Grini har skaffet seg en superreserve - Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra skal lede hennes lag.

– En verdig konkurrent

Janove Ottesen

Janove Ottesen slik vi kjenner ham - som frontfigur i Kaizers Orchestra.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Og artisten er i toppform.

– Jeg har løpt maraton, solgt ut Oslo Spektrum, spilt fotball på landslagsnivå og hatt konserter over hele verden. Det er ingenting å si på formen, sier Ottesen til NRK.no.

Ledererfaring har han også, som frontfigur i et av landets største band.

– Å lede et band gjennom et helt tiår - uten at det har endt i tårer, avlysninger og opprør - det er den beste ledererfaringen en kan få.

– Hva tenker du om konkurrenten din?

– Tja, hva skal jeg si? Jon Almaas er vel en verdig konkurrent. Jeg foreslår at han bare tar første tog til Stavanger når han punkterer, så sees vi heller på festen etterpå.

– Det blir en konkurrent med dårligere kondis, men bedre knær. Jeg håper han kan synge litt på veien over. Kaizers er et av mine favorittorkestre, kontrer Almaas.

– Som en gjeterhund

Jon Almaas har gått mange skirenn, og er blant annet fast inventar på Birkebeineren - både på ski og sykkel.

– Jeg har bra kondis, men har vært litt slapp på syklinga. Jeg stiller et stort spørsmålstegn rundt egen tråkkstyrke. Men bakkene er jeg trygge på. Bakker er det jeg vil karakterisere som peanuts. Det er bare kos, sier Almaas.

Jon Almaas

Jon Almaas går for paraply og støvler til Nordsjørittet. – Det regner alltid når jeg er på vestlandet, sier han.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Han skal sykle Birkebeineren også denne høsten, og beskriver Nordsjørittet som en litt brå start på sykkelsesongen.

– Dette er som å bli vekka klokka fem på morgenen, når man egentlig har planlagt å sove til klokka ti.

– Du skal ikke bare passe på deg selv, men også være lagleder for 300 syklister. Hvordan skal det gå?

– Det er mange måter å lede et lag på, det betyr ikke at jeg alltid må ligge i front. En lagleder skal også hjelpe opp de som sliter, så jeg må også slippe meg ned, forklarer han.

– Jeg satser på å ha en motiverende faktor. Jeg blir som en gjeterhund, en Border collie. Jeg skal samle deltakerne, og hente de som eventuelt skulle rote seg bort, forklarer Almaas.

Slapper godt av de siste dagene

Jon Almaas

Jon Almaas er klar med paraply og støvler til Nordsjørittet. – Jeg vet at det blir dårlig vær, det er det alltid når jeg er i Stavanger-området.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Programlederen har ikke fått syklet så mye som han egentlig hadde tenkt, men lar seg ikke affisere av den grunn.

– Mens de andre sikkert stresser og sover dårlig de siste dagene, så sover jeg som en stein og tenker på alle mulige scenarier når jeg er våken, akkurat som Petter Northug.

Så gjenstår det og se om Almaas kommer seg gjennom de ni milene uten å punktere - for da kan han få et problem.

– Jeg har aldri punktert, og vet faktisk ikke hvordan jeg lapper et dekk. Jeg mekka sykkel da jeg var liten, men det er jo over 30 år siden. Jeg håper det er en del håndtverkere og ingeniører med på laget.

– Du har ikke fått noen tips fra «Nytt på nytt»-redaksjonen?

– Nei, det er lite å hente derfra. Jeg tror faktisk ikke at Knut kan sykle. Linn har ikke sykkel, så vidt jeg vet. De har sikkert mange tips, men ingenting som kan hjelpe meg med akkurat dette.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS