Hopp til innhold

ALMA-prisen til argentinske Isol

Den argentinske kunstneren Isol fikk i dag verdens største barne- og ungdomslitteraturpris på fem millioner svenske kroner.

Isol

Marisol Misenta er også kjent som Isol.

Foto: Xavier Martin / Gyldendal Norsk Forlag

I juryens begrunnelse står det blant annet at Isols bilder «vibrerer av energi og eksplosive følelser. Med en tilbakeholden palett og stadig nye billedløsninger skyver hun perspektivet og flytter billedbokas grenser».

Utgitt på norsk

Marisol Misenta, også kjent som Isol, ble født i 1972 i Buenos Aires. Hun debuterte i 2007 med Vida de perros, som er utgitt på norsk med tittelen Hundeliv.

Hun både skriver og illustrerer egne bøker samt illustrerer andre forfattere, og har i perioder vært fast avisillustratør i Clarín, en av Argentinas største aviser.

Isol har vunnet flere priser og utmerkelser, og hun har tidligere vært nominert til H.C. Andersen-prisen og ALMA-prisen. Et av Isols mest kjente verk er en illustrert versjon av Paul Austers julefortelling Auggie Wren's Christmas Story.

El cuento de Auggie Wren

Isols «El cuento de Auggie Wren», skrevet av Paul Auster.

Foto: Isol-isol.com.ar

ALMA-prisen deles ut til en forfatter eller illustratør som fremmer den avdøde forfatteren Astrid Lindgrens humanistiske tankegang, og holder høy kvalitet over lang tid. Kandidater til prisen blir nominert fra hele verden, og bøkene trenger ikke å være oversatt.

207 kandidater fra 67 land var nominert til ALMA-prisen i år. Fra Norge var sju forfattere og illustratører nominert. De sju er Harald Rosenløw Eeg, Fam Ekman, Gry Moursund, Svein Nyhus (nominert sammen med Gro Dahle), Bjørn Sortland, Øyvind Torseter.

Selve prisen blir delt ut i Stockholm i slutten av mai.

Prestisjetung pris

Hundeliv

Isols debutbok ble oversatt til norsk i 2009 i Gyldendal-serien Verdens beste bildebøker.

Foto: Gyldendal

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, også kjent som ALMA-prisen, ble innstiftet av den svenske regjering i 2002 og er verdens største barne- og ungdomslitteraturpris.

Prissummen er på fem millioner svenske kroner. Prisen er internasjonal og deles ut i mars hvert år til en eller flere mottagere, uavhengig av språk eller nasjonalitet.

Forfatteren av Til Huttetuenes land Maurice Sendak, brasilianske Lygia Bojunga Nunes, britiske Philip Pullman, nederlandske Guus Kuijer og illustratørene Kitty Crowther og Shaun Tan er blant prisens tidligere vinnere.

Kulturstrøm

 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.

 • Pris for saker om feilopererte

  NRK Sørlandet har vunnet en pris blant regionale mediehus i Europa for sakene om «De feilopererte» ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord.

  Prisen fra bransjeorganisasjonen Circom ble delt ut i Irland torsdag kveld.

  Nyhetssjef Jon Anders Møllen og journalistene Siv Kristin Sællmann og Kari Jeppestøl Arntzen tok i mot prisen i kategorien for undersøkende journalistikk.

  NRK Sørlandet vant Circom pris for de feilopererte
  Foto: Circom