ALMA-prisen til argentinske Isol

Den argentinske kunstneren Isol fikk i dag verdens største barne- og ungdomslitteraturpris på fem millioner svenske kroner.

Isol

Marisol Misenta er også kjent som Isol.

Foto: Xavier Martin / Gyldendal Norsk Forlag

I juryens begrunnelse står det blant annet at Isols bilder «vibrerer av energi og eksplosive følelser. Med en tilbakeholden palett og stadig nye billedløsninger skyver hun perspektivet og flytter billedbokas grenser».

Utgitt på norsk

Marisol Misenta, også kjent som Isol, ble født i 1972 i Buenos Aires. Hun debuterte i 2007 med Vida de perros, som er utgitt på norsk med tittelen Hundeliv.

Hun både skriver og illustrerer egne bøker samt illustrerer andre forfattere, og har i perioder vært fast avisillustratør i Clarín, en av Argentinas største aviser.

Isol har vunnet flere priser og utmerkelser, og hun har tidligere vært nominert til H.C. Andersen-prisen og ALMA-prisen. Et av Isols mest kjente verk er en illustrert versjon av Paul Austers julefortelling Auggie Wren's Christmas Story.

El cuento de Auggie Wren

Isols «El cuento de Auggie Wren», skrevet av Paul Auster.

Foto: Isol-isol.com.ar

ALMA-prisen deles ut til en forfatter eller illustratør som fremmer den avdøde forfatteren Astrid Lindgrens humanistiske tankegang, og holder høy kvalitet over lang tid. Kandidater til prisen blir nominert fra hele verden, og bøkene trenger ikke å være oversatt.

207 kandidater fra 67 land var nominert til ALMA-prisen i år. Fra Norge var sju forfattere og illustratører nominert. De sju er Harald Rosenløw Eeg, Fam Ekman, Gry Moursund, Svein Nyhus (nominert sammen med Gro Dahle), Bjørn Sortland, Øyvind Torseter.

Selve prisen blir delt ut i Stockholm i slutten av mai.

Prestisjetung pris

Hundeliv

Isols debutbok ble oversatt til norsk i 2009 i Gyldendal-serien Verdens beste bildebøker.

Foto: Gyldendal

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, også kjent som ALMA-prisen, ble innstiftet av den svenske regjering i 2002 og er verdens største barne- og ungdomslitteraturpris.

Prissummen er på fem millioner svenske kroner. Prisen er internasjonal og deles ut i mars hvert år til en eller flere mottagere, uavhengig av språk eller nasjonalitet.

Forfatteren av Til Huttetuenes land Maurice Sendak, brasilianske Lygia Bojunga Nunes, britiske Philip Pullman, nederlandske Guus Kuijer og illustratørene Kitty Crowther og Shaun Tan er blant prisens tidligere vinnere.

Kulturstrøm

 • Roy Lønhøiden kan havne i fengsel

  Den Spellemann-nominerte artisten reagerer sterkt på boten han fikk etter å ha kjørt over en stengt grenseovergang. I mars ble Lønhøiden stansa av norsk politi etter å ha passert en stengt grenseovergang.

  – Jeg har ikke råd til å betale noen bot. Det har vært dårlig med spillejobber det siste året. Da blir det i så fall fengsel, sier han.

 • Iron Maiden til Norge i 2022

  Musikkfestivalen Tons of Rock avlyser årets festival. Samtidig annonserer de at britiske Iron Maiden gjester Oslo og Ekebergsletta sommeren 2022.

  Iron Maiden i Trondheim
  Foto: Jørn Gjersøe
 • Tons of Rock avlyst

  Festivalen Tons of Rock er avlyst, melder festivalen selv på sine nettsider. Festivalen skulle vært avholdt på Ekebergsletta 23.-25. juni. De som har kjøpt billett til årets festival - eller til fjorårets, som også ble avlyst - kan bruke denne på neste års festival.