Hopp til innhold

Alle vil teste seg på nettet

Valgomatene går varme de siste timene før valget er over. Tusener av velgere kaster seg over testene som viser hvilket parti de bør stemme på.

Valgomat
Foto: NRK

Hos Stavanger Aftenblad var partitesten den mest populære nettsaken i går. Siden fredag er testen startet 8000 ganger.

- Dette er veldig høye tall for oss, sier nyhetssjef Anja W. Fremo. Hun mener partitesten er et viktig tilbud til leserene - selv om de tar den helt i siste liten.

- Hva som avgjør hvilket parti folk stemmer på er ikke så viktig for oss - det viktigste er at de stemmer, sier Fremo.

Få feil

Stavanger Aftenblad har i likhet med blant annet VG , Dagbladet , Aftenposten , NRK , og TV 2 hatt valgtester liggende ute på sine nettsider. Diskusjoner rundt partitestenes troverdighet har tydeligvis ikke holdt folk borte fra å bruke dem.

- Vi føler at vi har gitt folk en bred og god dekning av valget gjennom artikler både på nettet og i papiravisen, sier Fremo i Stavanger Aftenblad. - Hvis folk har endt opp i feil ende av den politiske skalen gjennom vår test, har det stort sett skyldtes språklige misforståelser og dreid seg om enkelttilfeller, sier Fremo.

Stiger raskt

Hele 51.000 ganger ble testen til Aftenposten.no startet av leserne i forrige uke. I skrivende stund er den gjennomført oppunder 380.000 ganger, og tallene stiger raskt, bare få timer før valglokalene stenges.

- Ved dette valget har folk mer enn noen gang tvilt på hva de skal velge, sier redaksjonssjef Christian Fougner i Aftenposten. - Hvis vi kan hjelpe dem litt på vei er vi bare glade for det.

Fougner betegner valgtesten som kunnskapsbasert underholdning - "edutainment" - og mener den har vært så grundig som den kan få blitt.

NRK

Geir Helljesen
Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Tallene for NRKs valgomat viser også at mange har søkt hjelp på nettet mens de har gått i tenkeboksen de siste dagene før valget.

Fredag ettermiddag hadde NRKs test blitt startet 180.000 ganger - tidlig mandag ettermiddag har tallet passert 200 000.

NRKs egen partitest: Valgomaten

- Det kan være et greit hjelpemiddel helt på tampen, sier NRKs egen valgekspert Geir Helljesen.

- Men man kan jo komme ut med svært ulike resultater. Derfor bør man ikke ta partiet man ender opp med i en test som en evig sannhet om hva man bør stemme, sier Helljesen.

En annen NRK-test der partienes viktigste saker blir sammenliknet er tatt hele 480.000 ganger.

Ta testen her! Sammenlign partiene

Les flere saker fra NRK Kulturnytt .

Kulturstrøm

  • Blir landets andre barnebibliotek

    Deichman Biblo Holmlia i Oslo åpner neste år og blir landets andre bibliotek der voksne ikke har adgang.

    Biblo-konseptet ble startet på Tøyen, og kom 2019 på Time for Kids' liste over de 50 beste stedene i verden for barn. Nå tas det ut i en ny bydel. Aldersgrensa på Deichman Biblio Holmlia blir mellom 10 og 13 år.