Alle vil ha norsk sæd

Norske okser befrukter kyr verden over.

Ku nr 1016 Anita

Et eksemplar Norsk Rødt Fe: Ku 1016 Anita

Foto: Solveig Goplen / Geno

Hør Radiodokumentaren: Nettradio: Den sosialdemokratiske kua

Norsk Rødt Fe er en sosialdemokratisk suksesshistorie om en blandingsku som i dag er etterspurt kloden over.

I Norge finnes det rundt 235 000 melkekyr av rasen Norsk Rødt Fe, hver av dem leverer drøyt 7000 liter melk i året. Det er resultatet av en knallhard satsing på samvirketanken og på systematisk avlsvirksomhet. Etter andre verdenskrig var det et utall lokale norske raser, men alle ble slått sammen for å lage ei enkelt effektiv norsk ku.

En sosialdemokratisk bastard

Norsk Rødt Fe seiret i kampen om det norske melkemarkedet og de røde kyrne står nå for om lag 98 prosent av den totale melkeproduksjonen.

Norsk Rødt Fe

En NRF-ku på sommerbeite.

Foto: Solveig Goplen / Geno

NRF-kua ble en sosialdemokratisk bastard der gode egenskaper ble dyrket frem. Man har tatt hensyn til enkeltdyrets kvaliteter og ikke til rase, utseende eller hudfarge.

- Samfunnet kan lære mye av det flerkulturelle prosjektet som NRF egentlig er, mener Torstein Steine som tidligere var sentral i avlsarbeidet i NRF.


Ettertraktet norsk sæd

Norsk Rødt Fe hevder seg internasjonalt med sine gode helsegener. Det har ført til eksport av sæd til land som USA, Canada og Irland. I Kina er de første kalvene med norske oksefedre nylig født.

I dag eksporteres det like mye NRF-sæd til utlandet som det brukes i Norge.

Men kua er ikke uten fiender.

Hør Radiodokumentaren Den sosialdemokratiske kua av Kjetil Saugstad. Teknisk regi: Geir Hauger. Konsulent: Lars-Helge Myklebust.

NRK P2 lørdag 14.08 kl 10.03 og 15.08 kl 21.03.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK