Skrev suksessboka til barna som gruer seg til jul

– Jeg vil fortelle dem at julen kan bli bra, sier Maja Lunde om «Snøsøsteren» som etter fire uker er trykket i 211.000 eksemplarer og nå blir radioteater.

Utdrag fra Snøsøsteren

I boken «Snøsøsteren» gruer hovedpersonen Julian seg til jul fordi søsteren er død. Men så blir han kjent med en ny jente, Hedvig.

Foto: Kagge forlag

– Jeg hadde en ørliten drøm om at boken kunne bli juletradisjon for noen. Jeg kunne aldri forestilt meg dette, sier Maja Lunde.

Kagge Forlag startet beskjedent med 11.000 trykte bøker for fire uker siden, men det ble raskt for få. Forrige uke var 161.000 eksemplarer solgt – nå trykker de 50.000 til.

Adventsboken (det vil si at den har 24 kapitler – ett kapittel for hver dag i adventstiden) «Snøsøsteren» handler om en gutt som sørger over at storesøsteren er død og at familien hans er ikke seg selv.

Gutten gruer seg til jul og han savner julegleden. En dag møter han en helt spesiell jente i svømmehallen. Det blir starten på noe bra.

– Jeg tenker på de ungene som sitter og gruer seg til jul. Jeg vil fortelle dem at julen kan bli bra, selv om noe veldig stort har endret seg, sier Lunde til NRK.

Forfatteren har nettopp hørt skuespillerne som spiller hovedkarakterene fra boken – Julian og Hedvig – for første gang. Historien er i ferd med å spilles inn for å bli NRK Radioteatrets julesatsing.

– Jeg ble veldig rørt av å høre hvordan skuespillerne ga liv til teksten min.

Jonas Strand Gravli, Maja Lunde og Kjersti Dalseide

Maja Lunde sammen med skuespillerne Jonas Strand Gravli og Kjersti Dalseide som spiller hovedrollene Julian og Hedvig, i radioteater-studioet hos NRK på Marienlyst. Da Maja Lunde vokste opp med skilte foreldre, handlet julen hennes alltid om å savne noen – boken er til dem med lignende følelser rundt høytiden.

– En tid mange savner noen

Lunde mener adventstiden og julen er tiden for de virkelig store følelsene, stor glede og stor sorg. Hun minner om at det er mange som i ukene framover setter lys på graven til menneskene de har mistet.

– De vi er glad i, lever inni oss, selv om de ikke er her lenger. De lever videre i minnene våre. Jula er jo en tid hvor vi ønsker å samle alle vi er glad i, men vi kan ikke alltid det.

Utdrag fra Snøsøsteren

Utdrag fra boken «Snøsøsteren» som handler om Julian som gruer seg til jul.

Foto: Kagge forlag

Filmtilbud i kø

Illustratøren Lisa Aisato har laget alle tegningene i boken.

Filmprodusenter og teatrer i både Norge, Danmark og Sverige har tatt kontakt, men ingen kontrakt er signert ennå. Maja Lunde er opptatt av at det visuelle universet blir ivaretatt

– Jeg ser vel mest for meg en animasjonsfilm med Lisas strek, sier hun.

Men først blir boken radioteater, uten tegninger.

– Jeg synes Lisa har forsterket både de lyse og de mørke følelsene i historien, med tegningene sine. Når jeg hørte på nå, med musikken til Sjur Miljeteig, synes jeg at det satte farge til følelsene på en nydelig måte.

Steinar Berthelsen og Maja Lunde

Maja Lunde sammen med radioteater-regissør Steinar Berthelsen under arbeidet med å lage radioteater av boken «Snøsøsteren».

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Visjon Norge må betale erstatning

  TV-kanalen i Drammen må betale 150.000 i erstatning til en mann for å ha delt sensitive opplysninger uten samtykke. I dommen fra lagmannsretten er også ansvarlig redaktør og programlederen dømt til å betale oppreisning, skriver avisa Norge i dag.

 • – Medieplattformer har et ansvar

  USAs president Joe Biden mener selskapene som driver sosiale medier har et ansvar for å stanse spredning av «upålitelig» innhold, særlig om koronaviruset, vaksiner og valg. Uttalelsen kom etter at Facebook har forlenget utestengelsen av Donald Trump.

 • Vant også siste del av søksmål

  Hertuginne Meghan vant også andre del av søksmålet mot Mail on Sunday og MailOnline. Prins Harrys kone fikk medhold i at utgiveren brøt opphavsretten da de trykket et brev hun skrev til sin far. Fra før er de dømt for å ha brutt privatlivets fred.

  Foto: Tolga AKMEN / AFP
  Foto: TOLGA AKMEN