NRK Meny
Normal

Alle årstider samtidig!

72 år gamle Torbjørn Rasmussen er født på Utsira, og her har han vært fyrvokter til han gikk av som følge av nedbemanning.

Torbjørn Rasmussen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Lenger vest i havet går det nesten ikke an å komme – i en øykommune der været spiller en stor rolle for folk. Torbjørn Rasmussen har også vært ordfører i kommunen i 12 år.

- Du kommer neppe nærmere hav, himmel og vær enn det vi gjør her på Utsira. Vi som bor her er blant de aller første her i landet som fra havet får kjenne været noe som også preger dem som bor her. I løpet av få timer på en og samme dag kan jo nettopp været ha gitt oss en føling med alle årstider!

Mandag 22. september drar NRK i gang sin årlige ekstremværuke og landets nest vestligste bebodde øy, Utsira, blir hovedbase for denne. I Sølvsuper dagen før har programleder

Haakon Dirk Blaauw tatt vegen til Utsira for å gi lytterne et møte med Torbjørn Rasmussen, en mann som i dag også kalles ”Mr. Utsira”.

Rasmussen er født på Utsira for 72 år siden, kom etter vel 20 år som stuert og kokk til sjøs tilbake hit i 1977 og ble den siste fyrvokter på øya før fyret ble nedbemannet og automatisert. I dag forsyner han seks ganger daglig Meteorologisk Institutt med værobservasjoner fra Utsira.

Var tidlig ute

Torbjørn Rasmussen

Torbjørn Rasmussen ved metereologiskapet

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Utsira var tidlig ute med værobservasjoner, forteller Rasmussen og knytter dette til den viktige posisjon fyret hadde for skipsfarten.

- På Utsira startet vi alt i 1867 med slike observasjoner og dette var flere år før Meteorologisk Institutt ble etablert!

I begynnelsen av 1920-årene ble Utsira egen kommune og i 1925 fikk den også landets første kvinnelige ordfører. I dag er Utsira også kjent for sin giverglede knyttet til bl.a. store innsamlingsaksjoner med det høyeste gjennomsnittsbeløp pr. innbygger av alle landets kommuner.

- Solidaritet og dugnadsånd har alltid preget ”sirabuen”, sier Rasmussen.

Kan bli værlei
Når blir så folk på Utsira ”værleie”?

- Mange kan nok slite litt med været og da særlig om høsten. Da kan det regne i lengre perioder og i tillegg blåser vinden så kraftig at regnet driver tvers gjennom rengværsjakkene! Det som imidlertid er litt spesielt med folk sin innstilling til været, er at etter lange godværsperioder så spør vi oss selv om når vi skal få lide for dette!

NRK P1 Sølvsuper søndag 21. september kl. 07:03.

Torbjørn Rasmussen

Torbjørn Rasmussen ved fyr og værstasjon

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK