Hopp til innhold

Alkibiades

Vi bør begynne å drikke tidlig om morgenen, fordi det er morsomst.
Alkibiades var for fin til å delta i bryting, han nektet å gni kroppen mot fattiggutter. Fløytespilling kom ikke på tale fordi man ser dum ut med fløyte.
Men Sokrates var übercool, mente Alkibiades.
Hva var det med denne rikmannsgutten?

Alkibiades, byste

Hør: Studio Sokrates: Hvordan jazz kan forandre ditt liv del 1 11.06.2011

Rettsaken mot Sokrates
Tre timer hadde de på seg. Rettssaken mot Sokrates skulle ikke ta lenger tid. Det var spesielt. 501 frie athenske menn samlet seg denne maidagen i år 399 f Kr for å dømme en av sine egne. Alle visste hvem han var. Sokrates skulle på tiltalebenken. Noen ville fjerne ham.

Tiltalte skal ha forført ungdommen og spottet athenernes guder. Forslag til straff var uvanlig strengt. Hvis han ble dømt skulle han dø.

Alkibiades
En av mange unge menn som digget Sokrates var Alkibiades . Han kom fra en av de beste familiene i Athen, onkelen hans var selveste Perikles , sjefen sjøl. Alkibiades hadde alt; han manglet bare sansen for rettferdighet, måtehold og viljen til å la fornuften styre driftene.
For en greker er dette naturligvis karakterbrister av kosmiske dimensjoner.

Bettany Hughes karakteriserer Alkibiades slik i sin bok The Hemlock Cup (Giftbegeret)

  • «Folk snakket om Sokrates, naturligvis – men de kunne ha fylt bøker med anekdoter om Alkibiades. Han var av den glatte, ulastelige typen og ble en lederskikkelse i sin egen tid. Han oppmuntret athenerne til å begynne å drikke om morgenen, fordi dét var moderne og «comme il faut»; han var for fin til å delta i bryteundervisningen, fordi da måtte man gni og gnukke seg mot gutter fra bermen. Fløyte ville han ikke spille, fordi man så litt dum ut i fjeset når man blåste.
  • Alkibiades var så vakker at folk mista pusten, «han ble stadig kontaktet av kvinner fra overklassen» forteller Xenofon oss, i flere hundre år etter at Alkibiades var død fortalte folk historier om hvor dumdristig han var – at han engang iscenesatte et mord og presenterte den døde for sine venner – for å teste om de var lojale mot ham» (Hughes s 144)

Dommen
Sokrates skulle forsvare seg selv. Før turen hans kom stemte forsamlingen og det ble simpelt flertall for å dømme ham til døden. Så kom forsvarstalen som vi kjenner fra Platon. Her greide Sokrates å erte på seg hele folkeforsamlingen omtrent. Han kunne ikke love å slutte å filosofere, i stedet for å dømme ham til døden burde folkeforsamlingen tilstå ham gratis middag på statens bekostning resten av livet. Dermed var saken klar: Sokrates ble dømt til døden med klart flertall.

Hvorfor?
Kanskje fikk Sokrates skylden for Alkibiades forræderi mot Athen? Kanskje mislikte de at Sokrates på et vis ikke kjente sin plass – ikke holdt seg til grensene men utfordret alle med spørsmål. Spørsmål som problematiserte ledernes motiver og kompetanse? Ble det for vanskelig å ha en Sokrates gående løs – en fritenker som fikk ungdommen til å tvile på at makta alltid har rett?

Musikken
Paul Desmond er vår mann i dag, Knut Borge presenterer to innspillinger og de av dere som bruker Spotify kan finne sangene i

Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: A fine Romance

2 : I've grown accustomed to her face

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.