Hopp til innhold

Alice på film i 100 år

Fredag er det norgespremiere på Tim Burtons versjon av «Alice i Eventyrland». Men boken om Alice ble film allerede for over 100 år siden.

Den aller første «Alice i Eventyrland»- filmen ble spilt inn i England i 1903. Nå har det britiske filminstituttet restaurert den og lagt den ut på nettet.

Filmen var i sin tid tidenes lengste film laget i Storbritannia. Den varte i 12 minutter. Fordi man var vant til kortere filmer, ble den sett på som lite passende å vise mange steder. Derfor ble scenene solgt enkeltvis.

Det britiske filminstituttet fikk filmen fra en kinosjef på sekstitallet. Den var svært ødelagt av vannskader, og deler av den er borte for alltid.

Filmen kan ikke forbedres digitalt, fordi den har færre bilder per sekund enn det som er vanlig i dag, sier Bryony Dixon, kurator for stumfilm ved det britiske filminstituttet.

Alice Liddell

Alice Liddell inspirerte Lewis Carroll til å skrive 'Alice i Eventyrland'.

Foto: Wikimedia Commons

Den første filmatiseringen av «Alice i Eventyrland» ble laget av Hepworth studio i Walton-on-Thames. Den krevde uvanlig mye planlegging. Produsent Cecil Hepworth insisterte på at filmen skulle likne på bokens originalillustrasjoner av Sir John Tenniel, og det ble laget en stor mengde kostymer basert på Tenniels tegninger. Filmens interiørscener ble spilt inn på en liten scene i hagen til filmselskapet, og utendørsscenene på et lokalt gods.

Det var ingen profesjonelle skuespillere. Alice ble spilt av May Clark, som også fungerte som bud og en slags sekretær. Både produsent Hepworth og hans kone spilte roller i filmen.

Lewis Carrolls bok «Alice in Wonderland» er filmatisert over 20 ganger, både for TV og kino, som animasjonsfilm og stumfilm. Den er også oppført som teater og opera, og produsert som dataspill.

Den «virkelige» Alice

Alice Pleasance Liddell inspirerte Lewis Carroll (pseudonym for Charles Lutwidge Dodgson) til å skrive «Alice i Eventyrland». Hun var ett av ti barn i familien Liddell som var venner av Carroll.

Mange har spekulert i hva slags forhold Carroll egentlig hadde til Alice. Deler av dagbøkene hans er blitt borte, noe som har ført til rykter om «upassende» kontakt mellom Carroll og Alice.

Hvor mye bokens Alice likner på den virkelige Alice, er omdiskutert.

«Alice i Tim Burton-land»

Fredag har Tim Burtons filmatisering premiere på norske kinoer, etter at Europeiske kinoer har truet med å boikotte fordi den kommer tidligere enn vanlig på DVD.

Les anmeldelsen: Alice i Eventyrland (6)

Burtons versjon bygger både på boken «Alice i Eventyrland» og på «Alice gjennom speilet». I filmen er Alice 19 år og kommer tilbake til «Underland».

Filmen har blitt kritisert for å inneholde for mye Tim Burton og for lite Lewis Carroll. Burton selv har sagt at han ikke har ønsket å lage en fortsettelse på tidligere filmer om Alice, og heller ikke en nyinnspilling.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP