Alfred Janson er død

Komponisten og musikeren Alfred Janson døde natt til søndag, 82 år gammel.

Ukas P2-artist: Alfred Janson 14.02.05

Alfred Janson (2005)

Foto: Erling Wicklund/NRK

Janson gjorde seg bemerket som trekkspillvirtuos i Oslos restaurantmiljø allerede som 12-åring. Senere studerte han klaverspill, og debuterte som klassisk pianist i 1962. Komposisjon lærte han av blant andre Bjørn Fongaard og Finn Mortensen.

Sentral skikkelse

– Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at vårt mangeårige medlem Alfred Janson har gått bort, sier Jørgen Karlstrøm, leder i Norsk Komponistforening.

Karlstrøm sier Janson har vært en sentral skikkelse i norsk musikkliv siden 60-tallet. Han ble medlem i Norsk Komponistforening da han var 28 år i 1965, og har betydd mye for både komponist- og musikerkollegaer i tillegg til å ha vært viktig for foreningen; gjennom musikken han skapte, som tillitsvalgt gjennom flere tiår, og som et varmt menneske med en lun humor.

Jazz

Janson ble tidlig opptatt av jazz, og på slutten av 1950-tallet samarbeidet han nært med jazzmusikere som Nora Brockstedt.

Alfred Janson

Alfred Janson på Festspillene i Bergen i 1991

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Som komponist har Janson vært innom mange sjangre. Hans tidlige verker var i et modernistisk tonespråk, men han søkte seg etter hvert over i mer tonale baner. Mye av det han har skrevet er preget av hans jazzbakgrunn.

Et forbilde

– Gjennom sin fordomsfrie utforsking og lekenhet var han et forbilde for mange, og han kommer til å bli dypt savnet, sier Jørgen Karlstrøm i Norsk Komponistforening.

Janson trakterte mange instrumenter, og var svært samfunnsbevisst, noe som ofte ga seg utslag i valg av tematikk i musikken han skrev, sier han.

Alfred Janson har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt virke som komponist og utøver. Han mottok Lindemanprisen i 1988, Edvardprisen i 2008 og Gammleng-prisen 2010. I 1991 var han festspillkomponist under Festspillene i Bergen og festivalkomponist ved Oslo kammermusikkfestival. I 2016 ble han tildelt Arne Nordheims komponistpris.

Tine Thing Helseth og KORK spiller «Variasjoner over en norsk folketone» av Alfred Janson.

Kulturstrøm

  • Kosovo boikotter Nobel-seremoni

    Kosovos ambassadør til Sverige boikotter utdelingen av Nobels litteraturpris 2019, skriver Dagens Nyheter. Årsaken til det er at prisen tildeles Peter Handke, som har kommet med kontroversielle uttalelser om konfliktene på Balkan.

  • Kan havne på kulturarvliste

    Dans og musikk fra Setesdal kan havne på Unescos kulturarvliste. I neste uke vil fagkomiteen til Unesco anbefale at Setesdalskulturen får en plass på denne prestisjelista.