Hopp til innhold

Alfred Janson er død

Komponisten og musikeren Alfred Janson døde natt til søndag, 82 år gammel.

Ukas P2-artist: Alfred Janson 14.02.05

Alfred Janson (2005)

Foto: Erling Wicklund/NRK

Janson gjorde seg bemerket som trekkspillvirtuos i Oslos restaurantmiljø allerede som 12-åring. Senere studerte han klaverspill, og debuterte som klassisk pianist i 1962. Komposisjon lærte han av blant andre Bjørn Fongaard og Finn Mortensen.

Sentral skikkelse

– Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at vårt mangeårige medlem Alfred Janson har gått bort, sier Jørgen Karlstrøm, leder i Norsk Komponistforening.

Karlstrøm sier Janson har vært en sentral skikkelse i norsk musikkliv siden 60-tallet. Han ble medlem i Norsk Komponistforening da han var 28 år i 1965, og har betydd mye for både komponist- og musikerkollegaer i tillegg til å ha vært viktig for foreningen; gjennom musikken han skapte, som tillitsvalgt gjennom flere tiår, og som et varmt menneske med en lun humor.

Jazz

Janson ble tidlig opptatt av jazz, og på slutten av 1950-tallet samarbeidet han nært med jazzmusikere som Nora Brockstedt.

Alfred Janson

Alfred Janson på Festspillene i Bergen i 1991

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Som komponist har Janson vært innom mange sjangre. Hans tidlige verker var i et modernistisk tonespråk, men han søkte seg etter hvert over i mer tonale baner. Mye av det han har skrevet er preget av hans jazzbakgrunn.

Et forbilde

– Gjennom sin fordomsfrie utforsking og lekenhet var han et forbilde for mange, og han kommer til å bli dypt savnet, sier Jørgen Karlstrøm i Norsk Komponistforening.

Janson trakterte mange instrumenter, og var svært samfunnsbevisst, noe som ofte ga seg utslag i valg av tematikk i musikken han skrev, sier han.

Alfred Janson har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt virke som komponist og utøver. Han mottok Lindemanprisen i 1988, Edvardprisen i 2008 og Gammleng-prisen 2010. I 1991 var han festspillkomponist under Festspillene i Bergen og festivalkomponist ved Oslo kammermusikkfestival. I 2016 ble han tildelt Arne Nordheims komponistpris.

Fra en konsert med Kringkastingsorkestret, dirigert av Miguel Harth-Bedoya, og trompetsolist Tine Thing Helseth. De spiller Alfred Jansons «Variasjoner over variasjoner over en norsk folketone»

Tine Thing Helseth og KORK spiller «Variasjoner over en norsk folketone» av Alfred Janson.

Kulturstrøm

 • Lattervekkande steinandlet

  – Ingen har sagt at jul er enkelt. Det som skal vera å samla familien i høgtida, er for nokon krampaktig hygge, for andre kamuflert katastrofe eller ei sprengladning av irritasjonsmoment. Og kjem du frå Sørlandet, då brest slike demningar så å seie aldri. Det veit dei å utnytta i «Small talk – Ring julen inn med familien Dvergsnes» på Kilden i Kristiansand, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl.

 • Kina hevder arrestert BBC-reporter ikke identifiserte seg

  En journalist fra BBC ble søndag pågrepet av politiet mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai mot myndighetenes covid-tiltak. Ifølge kringkasteren ble mannen, som nå er løslatt, slått og sparket av politiet i varetekt.

  – Det er absolutt ingen unnskyldning for at journalister som dekker pågående protester blir slått av politiet, sier Storbritannias næringslivsminister Grant Shapps ifølge Reuters.

  Ifølge nyhetsbyrået sier Kinas utenriksdepartement mandag at BBC-reporteren ikke identifiserte seg som en
  journalist.

  Departementets talsmann Zhao Lijian sa at de hadde lagt merke til BBC-uttalelsen om hendelsen, men hevder at den ikke reflekterte det som skjedde.

  Senere mandag morgen uttaler Storbritannias innenriksminister, Grant Shapps, at hendelsen er «uakseptabel» og «foruroligende».

  – Uansett hva som skjer, skal pressefriheten holdes hellig, uttaler Shapps, ifølge AFP.