Alfred Janson er død

Komponisten og musikeren Alfred Janson døde natt til søndag, 82 år gammel.

Ukas P2-artist: Alfred Janson 14.02.05

Alfred Janson (2005)

Foto: Erling Wicklund/NRK

Janson gjorde seg bemerket som trekkspillvirtuos i Oslos restaurantmiljø allerede som 12-åring. Senere studerte han klaverspill, og debuterte som klassisk pianist i 1962. Komposisjon lærte han av blant andre Bjørn Fongaard og Finn Mortensen.

Sentral skikkelse

– Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at vårt mangeårige medlem Alfred Janson har gått bort, sier Jørgen Karlstrøm, leder i Norsk Komponistforening.

Karlstrøm sier Janson har vært en sentral skikkelse i norsk musikkliv siden 60-tallet. Han ble medlem i Norsk Komponistforening da han var 28 år i 1965, og har betydd mye for både komponist- og musikerkollegaer i tillegg til å ha vært viktig for foreningen; gjennom musikken han skapte, som tillitsvalgt gjennom flere tiår, og som et varmt menneske med en lun humor.

Jazz

Janson ble tidlig opptatt av jazz, og på slutten av 1950-tallet samarbeidet han nært med jazzmusikere som Nora Brockstedt.

Alfred Janson

Alfred Janson på Festspillene i Bergen i 1991

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Som komponist har Janson vært innom mange sjangre. Hans tidlige verker var i et modernistisk tonespråk, men han søkte seg etter hvert over i mer tonale baner. Mye av det han har skrevet er preget av hans jazzbakgrunn.

Et forbilde

– Gjennom sin fordomsfrie utforsking og lekenhet var han et forbilde for mange, og han kommer til å bli dypt savnet, sier Jørgen Karlstrøm i Norsk Komponistforening.

Janson trakterte mange instrumenter, og var svært samfunnsbevisst, noe som ofte ga seg utslag i valg av tematikk i musikken han skrev, sier han.

Alfred Janson har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt virke som komponist og utøver. Han mottok Lindemanprisen i 1988, Edvardprisen i 2008 og Gammleng-prisen 2010. I 1991 var han festspillkomponist under Festspillene i Bergen og festivalkomponist ved Oslo kammermusikkfestival. I 2016 ble han tildelt Arne Nordheims komponistpris.

Tine Thing Helseth og KORK spiller «Variasjoner over en norsk folketone» av Alfred Janson.

Kulturstrøm

 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix