Alf Kjellman er død

Saksofonisten, komponisten og humoristen Alf Erling Kjellman døde i Tromsø 14.9.2010, 72 år gammel. Les Bjørn Stendahls minneord.

Alf Kjellman 70
Foto: Jan Ditlev Hansen

Siste gang han spilte offentlig, var ved den storstilte 70-årsfeiringen i Tromsø i januar 2008. Uten å ha spilt på noen år, ble han lagt i hendene en tenorsax, hurtig innbrakt fra Hålogaland Teater, og foredro «Body and Soul» så intet hjerte var tørt...

Alt, tenor og baryton

Alf Kjellman i 1994
Foto: Henning Sunde

Alf Erling var født og oppvokst i Tromsø, ledet revyorkester i tenårene (1955 og 56), spilte tenorsax i lokale grupper, etter hvert barytonsax og altsax, og skrev arrangementer for større besetninger i Jazzklubben 58. Han skulle etter hvert bli en spennende komponist, dokumentert på en rekke plater.

Høsten 1959 flyttet han til Oslo, var barytonsaksofonist og arrangør i Kjell Karlsens storband 1960-63, var med på å lage filmmusikk til «Line» (1960) og spilte med Ditlef Eckhoffs kvintett ved den første Moldefestivalen (1961).

Club 7

Avbrutt av korte hvileopphold i hjembyen, var han aktiv i hovedstadens mest kreative jazzmiljø utover 60-tallet, dog til tider noe ustrukturert, ble sentral i miljøet rundt Club 7 (fra 1964) og spilte rhythm'n'blues med Arild Wikstrøm og Little Earl & The Sapphires (plater 1966 og 67).

Nord og sør

I første del av 70-tallet bodde han igjen i Tromsø, flyttet til Molde i 1975, opptrådte på festivalen samme år med egen kvintett, medvirket på LP-en «Østerdalsmusikk» (1975), og bodde i Bodø 1975-76 før han igjen flyttet til Oslo.Fra midten av 70-tallet var han bare sporadisk aktiv, med gode perioder i band med Ola Calmeyer (1977-79), gruppa «Diffen, Siffen, Affen & Roman» (1982) og ikke minst i egen kvartett i siste halvdel av 1990-tallet.

Plateinnspillinger

Alf Kjellman - June 1999
Foto: CoverArt: REIBO

I 1997 leverte han komposisjoner til CD i eget navn, «The Alf Kjellman Project – You'll always need friends», og i 1999 gjorde han opptak i Harstad og Tromsø med nordnorske musikere, utgitt på CD-ene «June 1999» og «Feather, but no wings» i eget navn. Dertil er opptak med Ola Calmeyer fra 1977 utgitt på samleplata med nordnorsk jazz, «Distant reports».

Humorist og sjakkspiller

Han bodde til nylig på Furuset i Oslo, og de siste årene brukte han tida på å lage fiffige tegninger og humoristiske limericks og å spille nettsjakk med kontakter over hele verden. Ved 70-årsfeiringen i Tromsø ble han forespeilet æresbolig i hjembyen (sannsynligvis første gang for en norsk jazzmusiker), men tilstanden gjorde dessverre at han det siste året oppholdt seg på sykehjem.

Bjørn Stendahl

Kåre Sørensen og Alf Kjellman

Kåre Sørensen og Alf Kjellman holder spetakkel.

Foto: Jan Ditlev Hansen

Alf Erling Kjellman – 17.1.1938-14.9.2010

Kulturstrøm

 • Cox til Norge med nytt show

  Den britiske partikkelfysikeren Brian Cox skal holde et nytt vitenskap-show neste høst i Norge. I fjor ble showet hans på Sentrum Scene i Oslo utsolgt. Cox er kjent for en rekke vitenskapsprogrammer på BBC, blant annet «Wonders of the Solar System». Forestillingen har fått tittelen «Universal: Adventures in Space & Time» og handler ifølge arrangørene om solsystemet og universets opprinnelse og evolusjon. (NTB)

  Brian Cox
  Foto: Alex Sanz / NTB Tema
 • Museum tener mest på fest

  På Jernaldergården i Stavanger har utleiga auka med 650 prosent i år, og folk står i kø for forhistoriske festar. Utleige av selskapslokale drar inn sårt trengde millionar til norske museum. Leiaren i Museumsforbundeter redd eit for stort fokus på kommersielle aktivitetar kan få negative konsekvensar.

 • Jan Kristoffer Dale får ny pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog

Flere kulturnyheter