Alf Kjellman endelig på CD

Alf Erling Kjellman debuterte på 50-tallet, men det finnes nesten ikke opptak med den fargerike komponisten og musikeren fra Tromsø. Nå kommer CDen.

Alf Kjellman i 1994

Alf Kjellman i 1994

Foto: Henning Sunde

I januar fyller komponisten og arrangøren Alf Kjellman 70 år. I den forbindelse arbeides det med en CD-utgivelse som skal dokumentere også saksofonisten Kjellman. Det er Øystein Blix i hjembyen Tromsø som står bak prosjektet.

Alf Kjellman debuterte med eget band på 50-tallet, og han var bare tenåring da han var kapellmester for det prestisjetunge Brage revyorkester i hjembyen Tromsø. Rundt 1960 flyttet han til Oslo, der han bl a ble med i Kjell Karlsens orkester. Senere opptrådte han i flere sammenhenger rundt Club 7, og i Universitetsstorbandet. Det er likevel først og fremst som komponist og arrangør han har satt spor etter seg. Mange av hans låter kunne fort blitt til standarder hvis det hadde vært på ”riktig” tid og sted.

The Alf Kjellman Project

Den utmerkede musikeren Alf Erling Kjellman er nesten ikke dokumentert på plate, men det ble gjort et forsøk med The Alf Kjellman Project på Gemini i 1997. Da de skulle i studio trakk han seg og overlot til debutanten Frode Nymo å trakterere sax’en. CDen You’ll Always Need Friends består ellers kun av Kjellmans musikk.

Den nye CDen vil bestå av studioopptak fra Tromsø i 1999, samt liveopptak fra tidligere Prelaten og fra en konsert under de nordnorske Festspillene i Harstad. Og selvsagt kun originalstoff. Initiativtaker Øystein Blix spiller selv trombone på opptakene. Alf Kjellman driver også med billedkunst. Kanskje vi kan se fram til at han illustrerer sin egen plate?

 

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK