Alexandra Sandøy er død

Den polsk-norske popstjernen med artistnavnet «Alex» ble funnet død tirsdag.

Alexandra Sandøy 1978

Alex fikk mye oppmerksomhet for sitt kreppede hår. Bildet er tatt i 1978.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Alexandra Naumik Sandøy, som vokste opp i Polen, ble tirsdag morgen funnet død i sitt hjem i Oslo.

Hun ble 64 år, skriver Dagbladet.

Frisk pust i bransjen

Sandøy giftet seg med den norske filmregissøren Haakon Sandøy og flyttet til Norge i 1970. Hun debuterte med albumet «Alex» i 1977, som i tillegg til hennes tre påfølgende album ble produsert og skrevet av Svein Gundersen.

– Hun ble raskt et frisk pust i den norske popbransjen, sier Gundersen til Dagbladet.

Han mottar nyhetene med tungt hjerte.

– Trist å høre, sier han.

Ifølge Gundersen var Alex forut for sin tid både image- og musikkmessig.

(Saken fortsetter etter bildet)

Alexandra på Porsgrunnsmessa i 1978

Alexandra «Alex» Sandøy og Svein Gundersen opptrer på Porsgrunnsmessa i juni 1978.

Foto: Jan-Kristian Schriwer/NRK

«Årets Spellemann»

Samme året hun debuterte som artist, vant Alex Spellemannprisen for albumet «Alex», og hun ble i tillegg kåret til «Årets Spellemann».

I 1985 deltok hun i «Forente artister» som spilte inn låten «Sammen for livet» til inntekt for sultrammede i Afrika. Hun har også deltatt i Melodi Grand Prix, hvor hun kom på en tredjelpass i den norske finalen i 1980 med låta «Univers».

Se Alex med låten «Hello I Love You», og en dansende Trond Viggo Torgersen i bakgrunnen. (Saken fortsetter etter videoklippet)

Alex etterlater seg en datter.

Ifølge Dagbladet er Alex Sandøys pårørende og nære familie informert om dødsfallet.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter