Ålesund kirke

Noe av det beste som kom ut av den katastrofale Ålesundsbrannen 23. januar i 1904, var byens nye kirke. Den har et jugendinteriør det ikke finnes maken til i landet.

Koret i Ålesund kirke.
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Sverre Knudsen vant arkitektkonkurransen som ble utlyst allerede noen måneder etter brannen, og Martin Enevold Thømt ble ansvarlig for utsmykningen av den nye kirken som sto ferdig i 1909. Her finner vi en sjelden varme og frodighet i form og farger.

Ålesund kirke, sett fra nord-øst.

Ålesund kirke, sett fra nord-øst.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Middelalderske forbilder

Eksteriøret er mer nyromansk enn jugend. Asymmetrisk form med middelalderske forbilder. Det vil si at dører og vinduer ble plassert der det var behov for dem - og ikke for symmetriens skyld. Dessuten ble kirken snudd i forhold til den gamle kirken. Øststiden ble derfor inngangsparti med koret plassert i vest.

Kor og korbue sett fra galleriet.

Kor og korbue sett fra galleriet.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kor og korbue

I Kunstreisen går vi igjennom billedprogrammet i utsmykningen av både korbuen, koret og de fleste av kirkens glassmalerier. Det er interessant å se den nøye gjennomtenkte oppbyggingen av innholdet. Fra korbuens symmetriske innhold som leses nedenfra, og der høyre og venstre side står i sammenheng med hverandre: Dåp - Nattverd, Bønn – Takksigelse, Kamp – Seier, Død – Liv osv. Og til koret der Getsemanetemaet i det litt eldre alteret sees sammen med Kristus på korset i glassmaleriet og det himmelske med duen øverst.

Glassmaleriet over lignelsen om de ti jomfruene.

Glassmaleriet over lignelsen om de ti jomfruene.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Glassmaleriene

Det tematiske innholdet for tre av glassmaleriene i kirkeskipet har også en enhetlig overbygning i tre lignelser om det å være beredt og oppmerksom på sin neste. Mens vinduene til venstre har med sjøen å gjøre. De tre glassmaleriene over orgelgalleriet spanderte keiser Wilhelm II. Derfor ble midtvinduets Hellig-Olav flankert av den tyske riksørnen og Ålesunds byvåpen.

Det tyske våpenskjold i glassmaleriet.

Det tyske våpenskjold i glassmaleriet.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

 • Stjålet maleri funnet i en vegg

  Maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt er funnet skjult i en vegg i et italiensk museum. Maleriet ble tilfeldigvis oppdaget av gartnere i desember. Fredag kunne statsadvokat Ornella Chicca kunngjøre at maleriet er ekte. Bildet ble kjøpt inn av museet i Piacenza i 1925, men forsvant i februar 1997 mens bygningen ble pusset opp (NTB).

  Over tjue år etter at det ble stjålet, er maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt funnet skjult i en vegg i et italiensk museum.
  Foto: Antonio Calanni / Scanpix
 • Jean-Paul Gaultier gir seg

  Den franske designeren Jean-Paul Gaultier (67) sier at han gir seg etter sitt neste moteshow i Paris. Begivenheten skal markeres onsdag med en stor fest for å feire 50 år i bransjen. Firmaet hans opplyser at de fortsetter som før i mote- og parfymebransjen, men at Gaultier selv ikke lenger vil designe klær (NTB).

  Jean-Paul Gaultier
  Foto: Benoit Tessier / Scanpix
 • Tale om kunst ga naziassosiasjoner

  Brasils kulturminister må gå av etter en video spilt inn etter initiativ fra Bolsonaro-regjeringen for å fremme kunst med et nasjonalt og religiøst preg. Brasilianske medier oppdaget at formuleringer i talen hadde likhetstrekk med en tale holdt av Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister. Under talen spilles det musikk av Wagner i bakgrunnen, noe som bidro til å forsterke assosiasjonene (NTB).