Hopp til innhold

Men Aleksej Perminow ville ikke hjem

Aleksej Perminow var en av 100 000 russiske krigsfanger som ble sendt til Norge som slavearbeidere av tyskerne. Men da krigen var slutt ville han ikke reise hjem igjen.

Aleksej Perminow og Janne Kjellberg mai 2008.
Foto: Eivind Kjellsmoen.

En russerfange krysser sitt spor

I 1941 ble den nitten år gamle Aleksej Perminow tatt til fange av tyskerne på Østfronten. To år senere ble han sendt til Norge som slavearbeider.

Under krigen var det over 100 000 sovjetiske krigsfanger i Norge. For den tyske okkupasjonsmakten var sovjetiske krigsfanger viktig arbeidskraft som ble satt til å bygge ut nødvendig infrastruktur som veier, jernbane og festningsanlegg.

Stakk av

Aleksej Perminow overlevde fangenskapet. Men da freden kom tok han en beslutning. Han stakk av fra fangeleiren på Jørstadmoen for å unngå å bli tvangsreturnert til Sovjetunionen.

I Sovjet ble krigsfangene ansett som forrædere som hadde overgitt seg, i stedet for å dø i kamp. Men i løpet av sommeren 1945 sendte norske myndigheter likevel alle russerfangene tilbake - til en svært uviss framtid.

Jørstadmoen mai 1945.
Foto: Fåberg historielag.

Gamle spor

63 år senere reiser 86 år gamle Aleksej Perminow tilbake til Jørstadmoen og Lillehammer for å gå opp sporene etter flukten i 1945.

Aleksej Perminow vil gjerne vite om det fremdeles finnes folk i Norge som husker russerfangene – nå, så mange år etterpå. Og han vil gjerne vite hva nordmenn flest visste om situasjonen i Sovjetunionen og den skjebnen russerfangene fryktet ventet dem når de kom hjem. For det fantes folk som hjalp rømlingene, og det fantes folk som hadde ordre om å lete dem opp og overlate dem til sovjetiske myndigheter.

Sammen med journalist Janne Kjellberg får Aleksej Perminow treffe mennesker som har sterke og varme minner om russerfangene – og som i ettertid har fryktet hva som skjedde med russerfangene etter at de ble sendt hjem.

NOEN FAKTA:

Under andre verdenskrig ble tre millioner sovjetiske soldater tatt til fange på Østfronten og sendt vestover i Europa. 100.000 kom til Norge, der de ble satt til å bygge veier, festningsanlegg og jernbane, ofte under slavelignende forhold. 13 000 døde i Norge.

Russerfangene ble sendt tilbake til Sovjetunionen etter krigen, til tross for at Stalin anså dem som æresløse forrædere som burde ha kjempet til døden på slagmarken. Det finnes ingen sikre opplysninger om hva som skjedde med dem. Men nyere russisk forskning tyder på at noen ble henrettet, en del ble sendt i arbeidsleire, men at de fleste fikk vende hjem til sine familier.

”Men Aleksej Perminow ville ikke hjem”

En radiodokumentar av Janne Kjellberg.

Teknisk regi: Kåre Johan Lund.

Konsulent: Kari Hesthamar.

NRK P2:

  • Lørdag 13 september kl 10:03 og
  • søndag 14. september kl 21:03.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)