- Innfør aldersgrense i musikkindustrien

- Om jeg var politiker, ville jeg ha innført en aldersgrense i musikkindustrien på 18 år, sier 23-åringen Katie.

Katie Melua

- Det er veldig hardt arbeid og så mye politikk i musikkbransjen. Jeg synes det strider mot all menneskerett å la noen som er 13 eller 14 gå inn i denne bransjen, sier plateaktuelle Katie Melua.

Foto: NTB/Handout

Katie Melua hadde knapt slått igjennom før hun seilte opp i det øverste kjendissjiktet blant britiske artister. Fremgangen beskriver hun som alt annet enn smertefri og glamorøs.

Vil ha aldersgrense

- Om jeg var politiker, ville jeg ha innført en aldersgrense i musikkindustrien på 18 år, sier 23-åringen Katie.

Bare 19 år gammel sjarmerte Katie Melua et stort publikum med sin jazzifiserte pop. Fire år senere har jenta med korketrekkerkrøllene blitt britenes mestselgende kvinnelige artist.

Hennes to første album er solgt i hele 7,5 millioner eksemplarer.

«Pictures» var i utgangspunktet tenkt som musikk til en fiktiv Quentin Tarantino-film. I løpet av arbeidet med plata ble ideen lagt på hylla.

Mange av låtene har imidlertid en kobling til filmens verden som «Mary Pickford» og «Scary Films».

Ikke «helt ødelagt»

Katie Melua

- Det kan virke glamorøst å alltid bli fotografert, men det er psykisk slitsomt å håndtere det. Og selv jeg må gjøre sånt som jeg egentlig ikke har noe lyst til, sier Katie Melua.

Foto: Gitte Johannessen/NTB / SCANPIX

Som kvinnelig artist har Katie Melua klart noe som er litt uvanlig i dagens musikkbransje. Hun har hatt kommersiell suksess uten å presentere musikken sin i en sexy innpakning. I dag er hun takknemlig for at hun ikke er blitt «helt ødelagt», til tross for at hun slo igjennom da hun var så ung.

- Det er veldig hardt arbeid og så mye politikk i musikkbransjen. Jeg synes det strider mot all menneskerett å la noen som er 13 eller 14 gå inn i denne bransjen.

Flere av Meluas jevnaldrende kolleger har måttet kjempe hardt med den utsatte posisjon de befinner seg i. Britney Spears er et godt eksempel på hvor galt det kan gå.

Som et dyr i zoo

- Jeg tror at de problemene Britney har nå, skyldes at hun slo igjennom da hun var så ung. Og hun har ikke noen mulighet til å håndtere dem som et vanlig menneske, siden du blir behandlet som et dyr i en zoologisk hage når du blir kjent.

- Caroline, min sminkøse, sa en gang at den alderen du har når du slår igjennom, er den alderen du forblir i resten av livet. For når du blir kjendis, slutter du å utvikle deg som et normalt menneske, sier Melua til TT Spektra.

Selv sier hun at hun aldri har villet selge noe annet en sin musikk og er glad for at hun har et plateselskap som støtter henne i nettopp det.

- Gjenkjennes knapt

- Men jeg har vært heldig, jeg blir knapt gjenkjent på gaten.

- Er ikke det rart?

- Jo, jeg har virkelig klart å ha suksess uten å selge meg selv. Jeg antar at det er ganske uvanlig, så jeg klager absolutt ikke. Jeg kom inn i musikken akkurat på grensen. Hadde jeg vært en dag yngre, hadde jeg nok vært mer sprø i dag.

Katie Melua er aktuell med sin tredje utgivelse, «Pictures».

Katie Melua er aktuell med sin tredje utgivelse, «Pictures».

Foto: Handout

Katie Melua understreker at artistlivet ikke alltid er en dans på roser.

- Psykisk slitsomt

- Det kan virke glamorøst å alltid bli fotografert, men det er psykisk slitsomt å håndtere det. Og selv jeg må gjøre sånt som jeg egentlig ikke har noe lyst til.

Men i Stockholm fikk hun i hvert fall tatt seg en tur til Stadsmissionen der hun kjøpte en stor ramme og to belter.

- Jeg elsker second hand og jeg har akkurat flyttet, så jeg trenger en del ting nå, sier hun.

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling