Hopp til innhold

Alderdommens muligheter

Det viktigste man bør huske på når man blir eldre, det er å være aktiv. Alderdommen står og faller ofte med det, sier Astrid Nøklebye Heiberg.

Astrid Nøklebye Heiberg
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Helsetilstanden er naturligvis et viktig ledd her, men den er nødvendigvis ikke en absolutt hindring for at man kan ha et godt liv. Holdning og aktivitet er særlige viktige stikkord og i tillegg bør man også ha en ”dash” med engasjement!

Søndagens sølvsupergjest har etter et langt liv i rampelyset nådd inn i en ny fase. Da hun passerte 70 års-grensen, fikk Astrid Nøklebye Heiberg erfare at overgangen til alderdommen kunne være temmelig skummel for mange.

- Vi vet merkelig lite om hvordan vi gamle utvikler oss. Nesten all forskning som har med psykologi å gjøre stopper når vi blir 60. Det er nesten ensbetydende med å si at om man er 20 eller 50, så er man omtrent midtveis i livet, sier Sølvsuper-gjesten bl. a. i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw.

Til det ukjente
Den tidligere stortingsrepresentanten, statsråden, lederen for Høyrekvinnenes Landsforbund, presidenten i Norges Røde Kors og senere i det internasjonale Røde Kors/Røde Halvmåne, merket tydelig da hun nærmet seg 70 år, at hun var på veg over i det ukjente. Det skriver hun også svært personlig om i sin bok ”Endring og undring. Jakten på alderdommen”.

- Jeg skulle selv mestre overgangen til alderdommen og måtte finne ut av livet. Jeg har vært blant de heldige som hele livet har fått lov til å holde på med det jeg synes er mest interessant eller morsomst.

Naturligvis kan jeg fortsatt lese og studere, men jeg får ikke tilgang til studentene som jeg var veldig glad i å holde på med, og det er svært begrenset hvor lenge jeg får lov til å ha folk i behandling. Leger har jo denne 75-års grensen, sier legen og professoren i psykiatri.

Astrid Nøklebye Heiberg har fortsatt en god del verv, men sier at disse nok vil forsvinne.

- Verv får man bl. a. fordi man har gode nettverk, og nettverk får man ikke minst gjennom aktivt arbeid.

Astrid Nøkleby Heiberg
Foto: Haakon Dirk blaauw / NRK

Sølvsuper 02.1207 med Astrid Nøklebye Heiberg

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober