NRK Meny
Normal

Aktor overrasket over elleve år for Ahmed

LOS ANGELES (NRK): Dommen på 11 års fengsel for bedrageridømte Waleed Ahmed overrasket selv aktor i saken. – Dette er sjeldent, sier statsadvokat Andrew Brown.

Waleed dømt i USA

TV: Mandag ble norske Waleed Ahmed dømt til hele elleve års fengsel. Aktor Andrew Brown er overrasket over den strenge straffen, men fornøyd med dommen.

Waleed Ahmed

DØMT TIL FENGSEL: Waleed Ahmed overbeviste ikke dommeren om at han hadde kommet på bedre tanker.

Foto: Rashid Akrim
 Rettsak mot Waleed Ahmed i Roybal Federal Building, Los Angeles. Statsadvokat og aktor Andrew Brown

OVERRASKET MEN FORNØYD: Andrew Brown har ført saken på vegne av det offentlige. Hans påstand var på ni års fengsel.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT
 Investor Todd Weinberg

SJOKKERT OG GLAD: Investor Todd Weinberg tapte seks millioner kroner på Bieber-rettigheter som ikke fantes.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT
Hans Marius Graasvold

VIL HA AHMED TIL NORGE: Advokat Hans Marius Graasvold vil vurdere ankemulighetene før det kan bli aktuelt å søke soningsoverføring.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Mandag kveld norsk tid ble norske Waleed Ahmed dømt til elleve års fengsel for å ha svindlet en amerikansk investor for seks millioner kroner.

Les: Norske Waleed Ahmed dømt til elleve års fengsel for Bieber-svindel i millionklassen

Mens forsvarer Humberto Diaz' påstand var på knappe atten måneder, gikk aktor Andrew Brown inn for ni års fengsel for nordmannen.

Men dommer Philip Gutierrez overrasket begge parter med en straff på hele elleve års fengsel.

– Jeg er overrasket. Vanligvis idømmer dommere en straff mellom det påtalemyndigheten anbefaler og det forsvaret anbefaler, sier en overrasket men fornøyd aktor Andrew Brown til NRK.

– Det er ikke uhørt at dette skjer, men det er sjeldent.

Ba dommeren om ny sjanse

I hvit fangedrakt og med lenker på både hender og føtter tok Waleed Ahmed mandag kveld imot dommen i rettssal 880 i rettsbygningen i sentrum av Los Angeles mandag.

Han stod med ryggen til publikum, så det var umulig å se ansiktsuttrykket. Men han rørte knapt på seg mens dommer Philip S. Gutierrez leste opp straffen med begrunnelse.

Verken kamera eller opptaksutstyr var tillatt i rettssalen, og NRK fikk ikke lov til å snakke med fangen.

Elleve år i fengsel var to år mer enn aktors påstand, og det må ha kommet som et sjokk på Waleed Ahmed.

I en kommentar under rettsmøtet i går ba han dommeren om å få sjansen til å starte på nytt med studier i London fra høsten av.

Han snakket også om hvordan han savnet familien i Norge, og om hvordan moren led. Han ba om unnskyldning, sa han angret på det han hadde gjort og heretter ville leve som et lovlydig menneske, bare han kunne få slippe fri.

Dommeren ville noe annet.

E-poster avgjorde

Det hender svært sjelden at dommeren velger strengere straff enn aktors påstand, men i dette tilfellet mente både dommer og aktor at den dømte ikke viste noe ekte tegn på anger.

Trass i at han like etter arrestasjonen innrømmet skyld og samarbeidet med etterforskerne fra FBI, brukte han samtidig tiden i fengselet til å planlegge hvordan han skulle gjemme unna penger og ødelegge bevis, mener Brown.

Les: Benekter nye svindelplaner og sletting av bevis

– E-postene fra fengselet var den mest kritiske faktoren. De viste hva som var i tiltaltes hjerte. Han utviste manglende respekt og forakt for investoren han svindlet, han frydet seg over skaden han hadde forårsaket og planla å gjøre det mot flere.

I en e-post til en medsammensvoren i Norge ba Ahmed tilsynelatende om at alle elektroniske spor skulle slettes.

– Han snakket om hvordan han ville la familiemedlemmer late som om pengene han hadde stående frosset på bankkonti i Oslo, var deres, slik at han ikke ville måtte betale erstatning til offeret, sier Brown.

Brown mener også e-postkorrespondansen fra fengselet viser at Waleed ikke har vært ærlig overfor retten.

– I retten fortalte han dommeren at han var full av anger og ville betale offeret tilbake. Samtidig planla han hvordan familien skulle lyve til retten i Norge for å forhindre at det skjedde. Dette viste janusansiktet hans, mener aktor Andrew Brown.

– Planla nye forbrytelser

Ett av prosjektene var ifølge Brown å tjene penger på regisserte konkurser, ved å flytte pengene fra selskap til selskap eid av Ahmed selv eller hans medsammensvorne.

Ahmed skal også ha planlagt hjelpearbeid i Afrika, men hadde selv ingen tro på ideelle prosjekter, og skrev at lønn eller andre former for kompensasjon skulle sørge for at nordmannen ble rik av hjelpearbeidet.

Ifølge dommer Gutierrez viser dette at Ahmed ikke eier respekt for domstolen og ikke mener alvor når han ber om løslatelse for å drive studier og lovlydig virksomhet.

Som en del av straffen vil det bli lagt meget sterke begrensninger på Ahmeds mulighet til å kommunisere med utenverdenen fra fengselet.

Han får ikke ha noen PC-er som ikke er godkjent og til enhver tid kan kontrolleres av politiet. Han får ikke lov til å kontakte potensielle kunder eller forretningsforbindelser, og han får ikke ha førerkort før hele dommen er sonet.

Dommeren mente at Ahmed overhodet ikke har latt seg avskrekke av det amerikanske rettsvesenet, at faren for gjentakelse er stor og at samfunnet må beskyttes mot hans virksomhet.

Les også: Bieber-svindler satser på comeback

Offer i sjokk

Mannen som ble svindlet for én million dollar, i dag vel seks millioner kroner, skal i henhold til dommen få tilbakebetalt 1.001.505 dollar.

– Jeg er overrasket og litt i sjokk, sier Todd Weinberg på telefon til NRK. Han var på vei inn i et fly for å reise til Costa Rica og var ikke til stede under straffeutmålingen.

– Dette er fantastisk, det er rettferdighet, sier mannen som hadde trodd han skulle bli rik ved å kjøpe rettighetene til fem Justin Bieber-konserter i Skandinavia.

Han hadde tenkt at straffen kanskje ville bli 8–10 år, men ikke 11.

Dragkamp om soningsoverføring

Waleed Ahmed har selv og gjennom sin advokat gjort det klart at han ønsker å sone i Norge.

Strafferammen for bedrageri er lavere her, og aktor regner med at en overføring kan innebære en reell straff på en tredel av det Ahmed i går ble dømt til her i USA.

Ifølge aktor Brown er det relativt vanlig i slike saker at fanger blir overført til hjemlandet, og han ser det ikke som usannsynlig at det også kan skje i dette tilfellet.

Les: Ahmed siktet for grovt bedrageri i Norge

Det vil i så fall innebære at prøveperioden på tre år som Ahmed ble idømt i tillegg til de 11 årene i fengsel, faller bort. Det gjør de nok i alle fall, ettersom det ikke er presedens for at utenlandske statsborgere løslates med meldeplikt i USA.

Under gårsdagens rettsmøte ble det flere ganger nevnt at både soningsforhold og straffeutmåling nok er gunstigere i Norge, sett med fangenes øyne.

Dommeren flagget tidlig sitt syn, ved å peke på at grenser ikke er til hinder for Waleed Ahmeds kriminelle kreativitet. Amerikanske borgere kan bli rammet selv om han oppholder seg i Norge, og ved en overføring vil han raskere kunne fortsette sin svindelvirksomhet.

Ahmeds norske advokat Hans Marius Graasvold var mandag kveld klar på at soningsoverføring ikke kan bli satt i gang før dommen er rettskraftig, og at Ahmed fortsatt kan anke.

Dersom dommen blir stående, vil det imidlertid bli aktuelt å prøve å få Ahmed til Norge, sier Graasvold.

– Så snart vi har en rettskraftig dom, vil vi henvende oss til Justisdepartementet og be dem oppta forhandlinger med amerikanske myndigheter.

NRK har kontaktet Ahmeds offentlig oppnevnte forsvarer Humberto Diaz, men han ønsker ikke å uttale seg til media.

Kulturstrøm

  • Uvær skaper problem for festival

    Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

  • Kjemper om finaleplass

    Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

    Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
    Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK