Aksel Hennie i «hemmelig» kinofilm om Moland og French

Spillefilmen om Moland og French skal være så godt som ferdig innspilt i Sør-Afrika med Aksel Hennie og Tobias Santelmann i hovedrollene.

Joshua French og Aksel Hennie

AKSEL HENNIE: Spiller rollen som Joshua French

Foto: Scanpix

Den norske filmprodusenten Friland film har i flere år planlagt en spillefilm om historien til Tjostolv Moland og Joshua French, som ble dømt for drap i Kongo.

Nå har Joshua French kommet tilbake til Norge, og flere uavhengige kilder som ønsker å være anonyme bekrefter overfor NRK at filmen er så godt som ferdig innspilt i Sør-Afrika. Alle som er involvert i filmen skal ha fått munnkurv om prosjektet av hensyn til French sin sikkerhet.

LES: Refser statsstøtte til Kongo-film

LES: «Hodejegerne»-produsent vil lage film om Kongo-fangene

Aksel Hennie som French

View this post on Instagram

🐉Father Of Dragons🐉 #got #games

A post shared by Aksel Hennie (@akselhennie) on

Etter det NRK erfarer skal hovedrollene spilles av Aksel Hennie (Joshua French) og Tobias Santelmann. Filmen regisseres av Marius Holst som har regissert blant annet «Kongen av Bastøy».

Aksel Hennie har oppholdt seg i Sør-Afrika i flere perioder, men hverken han eller agenten hans har bekreftet at Hennie er med i filmen.

Advokaten til French bekrefter

Advokat Hans Marius Graasvold bekrefter at han vet om filmen, men henviser til produksjonsselskapet for detaljer.

Portrett av advokat Hans Marius Grosvold i svart dress og lyseblå skjorte

ADVOKATEN TIL FRENCH: Har jobbet for et ryddig forhold mellom filmprodusenten og Moland og French

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– Prosjektet er en stor del av årsaken til at jeg ble engasjert av Moland og French. De hadde på et punkt behov for bistand til henvendelser fra film og bokbransjen. Jeg har jobbet for at det skal være et ryddig forhold mellom Moland og French og filmprodusenten.

Hemmelig prosjekt

Produksjonen som har fått tittelen «Mordene i Kongo» har fått støtte fra NFI for en tid tilbake. Det bekrefter Sveinung Golimo, avdelingsdirektør ved Norsk filminstitutt.

«Vi har gitt støtte til dette prosjektet, men siden det er utsatt offentlighet kan jeg ikke gå nærmere inn på detaljene rundt dette.»

Produsent Sveinung Golimo

NORSK FILMINSTITUTT: Har gitt støtte til filmen

Foto: Nyborg, Kristine (Scanpix) / SCANPIX

Regissør Marius Holst sier følgende i en pressemelding sendt ut fra filmselskapet i kveld:

Marius Holst

REGISSØR: Marius Holst regisserer filmen som har fått tittelen "Mordene i Kongo"

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

"Denne historien spenner over lang tid og utspiller seg bak mange stengte dører. Vi har valgt å la de kjente fakta og et stort research arbeide danne et bakteppe i denne dramatiske fortellingen fra virkeligheten. Publikum vil bli tatt med på en episk reise der karakterene vil komme i fokus. Dette er en fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser."

Bekrefter at de jobber med filmen

Friland Produksjon bekrefter at filmen er i arbeid. De skriver at de av respekt for situasjonen til Joshua French har unnlatt å offentliggjøre filmprosjektet tidligere.

Ytterligere spørsmål rundt prosjekter ønsker de ikke å kommentere.

Tjostolv Molands mor Mathilde Moland har tidligere gjennom sin advokat bedt om at det ikke lages film av historien før de to ev. kom seg ut av fengselet i Kongo. Hun ønsket da at historien skulle fortelles på Moland og French sine premisser.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Mathilde Moland i kveld.

Filmen får premiere høsten 2018.

I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at filmen er basert på Morten A. Strøksnes sin bok "Et mord i Kongo". Ifølge Strøksnes sin Facebook side er filmen ikke lenger basert på hans bok.

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.