NRK Meny
Normal

Aksel Hennie i «hemmelig» kinofilm om Moland og French

Spillefilmen om Moland og French skal være så godt som ferdig innspilt i Sør-Afrika med Aksel Hennie og Tobias Santelmann i hovedrollene.

Joshua French og Aksel Hennie

AKSEL HENNIE: Spiller rollen som Joshua French

Foto: Scanpix

Den norske filmprodusenten Friland film har i flere år planlagt en spillefilm om historien til Tjostolv Moland og Joshua French, som ble dømt for drap i Kongo.

Nå har Joshua French kommet tilbake til Norge, og flere uavhengige kilder som ønsker å være anonyme bekrefter overfor NRK at filmen er så godt som ferdig innspilt i Sør-Afrika. Alle som er involvert i filmen skal ha fått munnkurv om prosjektet av hensyn til French sin sikkerhet.

LES: Refser statsstøtte til Kongo-film

LES: «Hodejegerne»-produsent vil lage film om Kongo-fangene

Aksel Hennie som French

Laster Instagram-innhold

Etter det NRK erfarer skal hovedrollene spilles av Aksel Hennie (Joshua French) og Tobias Santelmann. Filmen regisseres av Marius Holst som har regissert blant annet «Kongen av Bastøy».

Aksel Hennie har oppholdt seg i Sør-Afrika i flere perioder, men hverken han eller agenten hans har bekreftet at Hennie er med i filmen.

Advokaten til French bekrefter

Advokat Hans Marius Graasvold bekrefter at han vet om filmen, men henviser til produksjonsselskapet for detaljer.

Portrett av advokat Hans Marius Grosvold i svart dress og lyseblå skjorte

ADVOKATEN TIL FRENCH: Har jobbet for et ryddig forhold mellom filmprodusenten og Moland og French

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– Prosjektet er en stor del av årsaken til at jeg ble engasjert av Moland og French. De hadde på et punkt behov for bistand til henvendelser fra film og bokbransjen. Jeg har jobbet for at det skal være et ryddig forhold mellom Moland og French og filmprodusenten.

Hemmelig prosjekt

Produksjonen som har fått tittelen «Mordene i Kongo» har fått støtte fra NFI for en tid tilbake. Det bekrefter Sveinung Golimo, avdelingsdirektør ved Norsk filminstitutt.

«Vi har gitt støtte til dette prosjektet, men siden det er utsatt offentlighet kan jeg ikke gå nærmere inn på detaljene rundt dette.»

Produsent Sveinung Golimo

NORSK FILMINSTITUTT: Har gitt støtte til filmen

Foto: Nyborg, Kristine (Scanpix) / SCANPIX

Regissør Marius Holst sier følgende i en pressemelding sendt ut fra filmselskapet i kveld:

Marius Holst

REGISSØR: Marius Holst regisserer filmen som har fått tittelen "Mordene i Kongo"

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

"Denne historien spenner over lang tid og utspiller seg bak mange stengte dører. Vi har valgt å la de kjente fakta og et stort research arbeide danne et bakteppe i denne dramatiske fortellingen fra virkeligheten. Publikum vil bli tatt med på en episk reise der karakterene vil komme i fokus. Dette er en fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser."

Bekrefter at de jobber med filmen

Friland Produksjon bekrefter at filmen er i arbeid. De skriver at de av respekt for situasjonen til Joshua French har unnlatt å offentliggjøre filmprosjektet tidligere.

Ytterligere spørsmål rundt prosjekter ønsker de ikke å kommentere.

Tjostolv Molands mor Mathilde Moland har tidligere gjennom sin advokat bedt om at det ikke lages film av historien før de to ev. kom seg ut av fengselet i Kongo. Hun ønsket da at historien skulle fortelles på Moland og French sine premisser.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Mathilde Moland i kveld.

Filmen får premiere høsten 2018.

I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at filmen er basert på Morten A. Strøksnes sin bok "Et mord i Kongo". Ifølge Strøksnes sin Facebook side er filmen ikke lenger basert på hans bok.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters