Hopp til innhold

– Noen av øvelsene har jeg veldig lyst å prøve

Men enkelte av oppgavene deltagerne i Norges tøffeste utsettes for, er programleder Ailo Gaup (34) veldig glad for at han slipper å teste.

Ailo Gaup

GLEDER SEG: - Det blir spennende å prøve å være programleder.

Foto: Cathrine Dillner Hagen

I en kald og fuktig bunker utenfor Stjørdal er ti deltagere fanget i en uke. Den siste som slipper ut er Norges tøffeste.

– Deltagerne skal bli utfordret både fysisk og psykisk. De skal bo sammen i en bunker, så det er ikke sikkert det bare er selve oppgavene som blir utfordrende, forklarer Ailo Gaup og viser oss rundt på et nedlagt festningsverk utenfor Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Underholdning fra et fangehull

Ailo Gaup

Ailo Gaup er prøvekanin på noen av øvelsene, andre er han glad han slipper å teste.

Foto: Cathrine Dillner Hagen

– Her sover og spiser deltagerne, sier Ailo og peker på en rekke militære senger plassert på rekke og rad i et tomt, kaldt og fuktig murrom.

Han er denne uka i full gang med opptak til sin aller første programlederjobb på tv. Realitykonkurransen Norges tøffeste skal vises over seks episoder på NRK3 til høsten.

– Det er litt skummelt. Det nærmeste jeg kommer noe som dette, er vel at jeg var deltager på Mesterens mester for et par år siden. Men lite visste jeg da om at jeg kom til å takke ja til å sende ti unge, spreke, friske og raske ungdommer inn i et mørkt og dystert fangehull for å prøve å lage underholdning.

Populært konsept

Over 800 jenter og gutter i alderen 18-30 år søkte om å bli deltagere i Norges tøffeste. I løpet av våren har 800 blitt til ti spreke ungdommer som skal bo sammen i tunnelgangene på festningen.

I løpet av uka blir de utsatt for store fysiske og psykiske utfordringer. Deltagerne blir satt på prøve og de må kjempe seg gjennom flere oppgaver du ikke tidligere har sett på norsk fjernsyn.

– Noen av øvelsene har jeg veldig lyst til å prøve og noen av dem er det helt greit å slippe. Der satser vi på at grundig reseach skal holde liv i deltagerne, sier Ailo og smiler.

Ettertraktet programleder

Ailo Gaup

Ailo Gaup i luftig svev på Kongsberg.

Foto: Arild Brun Kjeldaas

Som aktiv utøver var det ingen som gjorde så spektakulære og tøffe hopp på motorsykkelen som den tidligere verdensmesteren i Freestyle Motocross.

I 2003 var Ailo Gaup en av de første i verden som utførte ein baklengs salto med motorsykkel. Han har også vunnet flere verdenscuper og verdensmesterskap og samtlige norgesmesterskap som har vært arrangert i Freestyle Motocross.

Ailo Gaup stod øverst på ønskelista over programledere til Norges tøffeste.

– Han har en idrettsbakgrunn som oser tøffhet. Hans meritter på motorsykkel er godt kjent, og vitner om både djervhet og dristighet, seier prosjektleder for Norges tøffeste, Hilde Håbjørg ved Mediehuset NRK Trøndelag.

Fått flere tilbud

Ailo Gaup har selv blitt utsatt for både fysiske og psykiske utfordringer som aktiv Freestyle Motocross-kjører.

Gjennom karrieren har han pådratt seg omfattende skader og blant annet brukket 35 bein.

Høsten 2008 avsluttet han FMX-karrieren og begrunnet det med at han nå måtte ta vare på en skrøpelig kropp.

34-åringen jobber nå blant annet som foredragsholder og klesdesigner. Etter at han la opp har han fått flere tilbud om å være programleder for ulike programmer, men det var først da spørsmålet fra Norges tøffeste kom, han bestemte seg for å ta utfordringen.

– Dette programmet hørtes veldig spennende ut. Jeg kunne tenke meg å prøvd disse øvelsene, og her får jeg til og med være prøvekanin på noen av dem. Og siden programlederen faktisk slipper å bo i et bomberom, men kan kose seg på hotell i Stjørdal, så er dette en vinn-vinn situasjon. Ikke kan jeg ryke ut heller, sier Ailo.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober