NRK Meny
Normal

Benekter nye svindelplaner og sletting av bevis

Waleed Ahmed (22) nekter for å ha forsøkt å slette bevis og kommet med trusler om nye bedrageri, ifølge hans amerikanske forsvarer.

Waleed Ahmed dømt i USA

Dommen mot Waleed Ahmed (22) ble utsatt fordi dommeren ville ha et svar fra Ahmed og hans forsvarer. Det har han nå fått. I midten av august møtes partene igjen i denne rettsbygningen i Los Angeles.

Foto: Cathrine Elnan/Rashid Akrim / NRK

Metropolitan Detention Center, Los Angeles, fengselet der Waleed Ahmed sitter.

Metropolitan Detention Center, Los Angeles, hvor Waleed Ahmed sitter varetektsfengslet i påvente av dom.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT
Aktor Andrew Brown i saken mot Waleed Ahmed i Los Angeles

Aktor Andrew Brown representerer påtalemyndigheten, og mener 22-åringen planlegger nye svindelforsøk. Ahmeds forsvarer mener påtalemyndigheten har misforstått.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Den norske 22-åringen har vært varetektsfengslet siden september 2012, etter at han svindlet en amerikansk investor for nærmere seks millioner kroner.

Investoren Todd Weinberg trodde at han investerte penger i Biebers etterspurte Skandinavia-turné. I stedet gikk pengene rett inn på Ahmeds private bankkonti.

22-åringen har sagt seg skyldig.

Straffeutmålingen skulle komme 11. juni, men mot både forsvarerens og aktors ønske, valgte dommeren å utsette dom og straffeutmåling på grunn av ny informasjon i saken.

– De siste bevisene bekymrer meg. Hvis dette stemmer, er det ikke bare en motarbeidelse av rettsvesenet, men en mulig trussel mot amerikanske statsborgere, uttalte dommer Philip S. Gutierrez i rettssalen 11. juni.

Bevisene dommeren henviser til, var e-poster som Waleed Ahmed har sendt fra fengslet i Los Angeles mens han har vært varetektsfengslet.

FBI mener at nordmannen ber sin sammensvorne om å slette alt av bevis.

Ahmed skal ifølge FBI også ha skrevet at han etter dommen skal «forgripe seg på amerikanernes mødre og døtre», samt at USA «skal få svi» for å ha fengslet ham.

Dommeren fant uttalelsene såpass alvorlige at han utsatte straffeutmålingen, slik at Waleed Ahmed og hans forsvarer kunne kommentere innholdet i de avdekkede e-postene.

Det har han nå gjort, og NRK.no har fått tilgang til rettsdokumentet hvor forsvareren Humberto Diaz avviser anklagene om bevisforspillelse på det sterkeste.

Dokumentet er forelagt dommeren, som skal bestemme om Ahmed får 18 måneder eller 100 måneder (åtte år) bak amerikanske murer.

Nevner kronprinsen igjen

Waleed Ahmed og kronprinsen

Waleed Ahmed møtte kronprinsen ved flere anledninger, og har gjentatte ganger nevnt ham i dokumenter sendt til den amerikanske retten.

Foto: Grønt Norge

I skrivet til dommeren gjengir forsvarer Humberto Diaz en e-post som ble sendt fra Waleed Ahmed 17. mai 2013.

«Venn, alt var slettet fra iCloud. Alt. Du har bare en mappe i din VIP som er «HKH» (Hans Kongelige Høyhet, journ.anm.). That’s it, ingen notater, ingen koblinger, ingen sendte e-poster. Kan du spørre broren din om han slettet det? Jeg har slettet passordet. Ring meg når du leser dette.»

Forsvarer Humberto Diaz slår fast at Waleed Ahmed ikke har bedt noen om å slette bevis i saken.

NRK.no har tidligere skrevet om hvordan Waleed Ahmed har brukt kronprinsen i sitt forsvarsbrev til dommeren i saken. Igjen blir kronprins Haakon nevnt i bedragerisaken:

– «HKH» refererer til «Hans Kongelige Høyhet», kronprinsen i Norge, som på denne tiden var Ahmeds bekjent, skriver Humberto Diaz i rettsdokumentet til den amerikanske dommeren.

Slottet har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK.no.

«Slett alt»

Forsvareren mener at FBI og påtalemyndigheten har misforstått e-postene, og gjengir en e-post som Ahmed sendte 3. juni 2013 – åtte dager før han var ventet å få straffeutmålingen i saken.

I e-posten uttrykker 22-åringen bekymring for at han blir etterforsket i Norge, og at han kan bli straffet for forholdene i Norge også. Deretter går Ahmed videre til å be den medsammensvorne om å «slette alt».

«Fra datamaskinen, iTunes, telefonen, slett alt. Ikke ha noen papirer hjemme, ingenting. Jeg ber deg, mann. Ikke la dem finne noe som kan bli brukt mot deg. Jeg er allerede i trøbbel og å komme i mer trøbbel vil ikke utgjøre noen forskjell. Slett alt med en gang. Ikke vent til det er for sent,» skriver Ahmed til den tidligere studiekameraten.

Forsvarer Humberto Diaz mener at selv om Ahmed ber vennen om å «slette alt», så betyr ikke det at 22-åringen har bedt noen om å slette bevis i saken.

NRK.no har vært i kontakt med den navngitte studiekameraten. Nordmannen medgir at han kjenner Ahmed, men nekter for at han skal være involvert i saken.

Todd Weinberg og Waleed Ahmed.

Investor Todd Weinberg ble lurt av Waleed Ahmed. Weinberg håper 22-åringen får 100 måneder i fengsel, slik påtalemyndigheten har bedt om.

Foto: Skjermdump: CNN

Drømmer om fredsprisen

Dommer Philip S. Gutierrez var også bekymret fordi Ahmed skal ha truet amerikanske døtre og mødre i e-postene sine, og at han skal ha begynt å planlegge nye svindelforsøk.

Forsvareren mener at det ikke er tilfelle, og gjengir en annen e-post sendt fra Waleed Ahmed.

Her kommer det fram at 22-åringen vil gjøre det han kan for å få Nobels fredspris når han blir løslatt.

«Det viktigste er at jeg vil ha Nobels fredspris når jeg kommer ut og at vi vil få hjelp gjennom «Help Nations – Non Profit Organization». Start opp «Help Nation» og plukk opp søppel fra gatene som vi kan resirkulere til elektrisitet. »

Ahmed skriver videre hvordan selskapet skal «selge» elektrisitet, selv om det er en ideell organisasjon. Han understreker at de selv skal få utbetalt lønn, at de vil få medieoppmerksomhet og dermed slå to fluer i en smekk.

– Waleed Ahmed planlegger ingen ny svindel, i motsetning til hva påtalemyndighetene tror. E-posten tar for seg hvordan Ahmed faktisk skal få Nobels fredspris (selv om det muligens er ambisiøst og søkt) ved å starte en ideell organisasjon og hjelpe de fattige, skriver forsvarer Humberto Diaz til dommeren.

Påtalemyndigheten og FBI mente at 22-åringen planla enda et bedrageri ved å eie tre selskaper og manipulere regnskap ved å overføre penger dem imellom, til tiltaltes fordel.

Ifølge planen skulle også et av selskapene gå konkurs, skrev påtalemyndigheten til dommeren i midten av juni.

Forsvareren mener at myndighetene har misforstått også denne e-posten, og skriver at Ahmed simpelthen planla å sette opp en forretningsstruktur etter norsk lov.

Upassende, men ikke noe mer

I rettsdokumentet konkluderer forsvareren med at Ahmed har tatt fullt ansvar for sine handlinger, noe dommer Philip S. Gutierrez tidligere har satt spørsmålstegn ved.

Forsvareren viser til at 22-åringen har sagt seg skyldig og at Waleed Ahmed har samarbeidet med myndighetene, noe forsvareren også påpekte under rettsmøtet i Los Angeles11. juni.

Forsvareren skriver at noen av uttrykkene og utsagnene Ahmed har brukt i e-postene sine har vært upassende, men at det ikke er noe som tilsier at nordmannen planlegger nye svindelforsøk eller at den siktede ikke tar saken alvorlig.

Til slutt slår forsvareren fast at den totale strafferammen fremdeles bør være på 18 måneder, en strafferamme som er blitt lagt til grunn tidligere.

Den endelige dommen mot Waleed Ahmed er ventet i midten av august.