Radio Migrapolis møter Buntu i forbindelse med et seminar om psykologi, flerkultur og ungdomsarbeid i regi av festivalen Afrikan History Week i Oslo.
Buntu er kunstnerisk

Amani Olubanjo Buntu.
leder for festivalen, som omfatter en rekke arrangementer med temaer rundt afrikansk identitet, historie og kultur.
Utfordrer europeiske perspektiver
Han er også svært opptatt av det han kaller afrikansk psykologi.
- Afrikansk psykologi er "vanligere", sier Buntu. Med det mener jeg at vi lenge har godtatt en psykologihistorie som i virkeligheten er utvikla av en minoritet, europeerne.
Buntu mener det er et problem at psykologien som vitenskapelig tradisjon har et vestlig utgangspunkt.
- Mange av de psykologiske teoriene vi anser som standarder, er utvikla av mennesker med europeisk bakgrunn, enten i Europa eller USA, sier han.
Makten og individet
Det eurosentriske perspektivet i psykologien har konsekvenser for hvordan man ser på grunnleggende størrelser som makt og individualitet, forteller Buntu.
- Maktbegrepet i den europeiske psykologien handler ofte om å ha makt OVER noe, å kontrollere det, mens makt i den afrikanske psykologien handler om å ha makt TIL å gjøre noe.
Afrikansk psykologi som fagfelt har derimot et annet syn på individets rolle.
- Det er ikke bare jeg som bestemmer, jeg må tilpasse meg verden rundt. Det at alle ting henger sammen, gjør at min jeg har en helt annen forståelse av hvem jeg er, enn hvis jeg går ut og tenker "jeg skal kontrollere det, jeg skal gjøre sånn", mener Buntu.
Nå vil han ha flere afrikanske perspektiver inn i psykologifaget.
- Det ville være rart om de fleste bøkene i kvinnestudier var skrevet av menn; det ville ikke blitt akseptert.
OBS! På grunn av streiken blant LO-organiserte NRK-medarbeidere, går Radio Migrapolis 11. juni ut, og dette innslaget vil ikke bli sendt på radio.