NRK Meny
Normal

Aerosmith på vingene igjen

Aerosmith er for tiden på veien i Europa, og snart begynner arbeidet med et helt nytt album.

Aerosmith - Joe Perry (gitar), Joey Kramer (trommer), Steven Tyler (vokal), Tom Hamilton (bass) og

Aerosmith turnerer uten nytt album, men bassisten Tom Hamilton sier det var slik de begynte og kaller det å gå tilbake til røttene. Her er de fotografert i det de ankommer den internasjonale flyplassen i Bangalore i India 1. juni i år. Fra venstre: Joe Perry (gitar), Joey Kramer (trommer), Steven Tyler (vokal), Tom Hamilton (bass) og Brad Whitford (gitar).

Foto: AP

Aerosmith - vokalisten Steven Tyler (til høyre) og gitaristen Joe Perry

Aerosmith er for tiden på europaturné og begynner å arbeide med et nytt studioalbum nor de er tilbake i USA. Her bandets to frontfigurer, vokalisten Steven Tyler (til høyre) og gitaristen Joe Perry under en konsert i Bangalore India 2. juni i år.

Foto: AP PHOTO / AP

På turneen, som ikke har Norge som stoppested, serverer de låter fra hele sin snart 35 år lange karriere.

- Vi håper vi har en del helt nye fans, sier bassisten Tom Hamilton (55).

Bandet gjorde seg tidlig bemerket med senesterke hits som «Dream On» og «Walk This Way». Etter hvert tok rock'n'roll-livet overhånd og både frontmannen Steven Tyler og gitaristen Joe Perry la seg inn for avrusning.

I 1987 kom de grusomt tilbake med blant annet hiten «Dude (Looks Like a Lady)» og populariteten holdt seg til 1993 da de gjorde det skarpt med de bløte balladene «Cryin'» og «Amazing» fra «Get A Grip». Siden da har det ikke vært fullt så mye vind i seilene.

- Da vi var ferdig med plata «Just Push Play», var vi veldig stolte. Men i Europa var ikke reaksjonen som vi hadde håpet på, så vi antok at folk ikke var interessert i oss der lenger, sier Hamilton på telefon fra et hotell i København.

Hardrocken tilbake

Aerosmiths bassist Tom Hamilton

Aerosmiths bassist Tom Hamilton (til venstre) tror bandet har fått en del nye fans takket være hardrockrenessansen. I bakgrunnen gitaristen Brad Whitford. de to er fotografert under bandets konsert i Bangalore i India 2. juni i år.

Foto: AP PHOTO / AP

Nå er de tilbake. Etter å ha spilt i Dubai og India, der Tom Hamilton la merke til en ny interesse for hardrock, startet de europaturneen i Danmark og Sverige.

I USA er interessen for den nevnte musikksjangeren noen år gammel, men bassisten mener at fenomenet er globalt.

- Det er en helt ny generasjon mennesker som leter etter og hører på for eksempel Led Zeppelin og Lynyrd Skynyrd. Ungdommen har hørt på hiphop i flere år, men det er ikke nytt lenger. Den nye generasjonen vil ha noe annet, og ironisk nok retter de blikket bakover i tid. Så vi håper vi har en del helt nye fans på denne turneen.

Tro mot røttene

Aerosmith har langt fra noe rykende ferskt album å lene seg mot. Sist de ga ut et studioalbum med nytt materiale var med «Just Push Play» i 2001. Siden da har de gitt ut en coverplate med gamle blueslåter («Honkin' on Bobo» 2004) og livealbumet «Rockin' the Joint».

Ifølge Tom Hamilton har Aerosmith først og fremst alltid vært et liveband.

- Det vi gjør nå er akkurat det samme som da vi reiste rundt på veiene og presenterte oss selv før vi hadde fått noen platekontrakt. Vi har ikke noen ny plate ute, det som gjelder er tilbake til røttene, å spille for et publikum.

Nytt album

Men helt studiotørke er det ikke. Når de igjen har nordamerikansk grunn under føttene etter å ha spilt i Moskva 12. juli, startet de innspillingen av nytt album, som Tom Hamilton håper vil bli gitt ut på vårparten neste år.

- Det skjer ofte at band som har gitt ut mange plater, stopper opp ved hver eneste tone. Men vår musikk handler om spontanitet, så det gjelder å minne seg selv på å gjøre det enkelt.

Da blir det kanskje tid for Hamilton til å stifte bekjentskap med grupper fra den nye generasjonen hardrockband.

Når han er hjemme i Boston pleier han nemlig å gå på konserter sammen med sin 15 år gamle sønn, men da er det betydelig tyngre toner som gjelder.

- Han liker Marilyn Manson, Gwar og en del skandinaviske black metal-band. Jeg pleier å fleipe med at de høres ut som Kakemonsteret (figur i «Muppetshow», red.anm.), og da ler han og spiller noe annet forferdelig for meg.

(NRK/NTB-TT Spektra)