Hopp til innhold

– Dette var veldig hyggelig

Kulturrådets ærespris går i år til lyriker, oversetter og samfunnsdebattant Jan Erik Vold.

Jan Erik Vold

FOLKELIG: Jan Erik Vold får årets ærespris av Kulturrådet for sin evne til å nå ut til folk.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I dag ble det vedtatt at Kulturrådets ærespris går til Jan Erik Vold. Det betyr at han får 600.000 kroner og en løvestatuett i bronse.

Vi var høye fra før, men er enda høyere nå

Jan Erik Vold

– Folkekjær

Prisen deles ut hvert år til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv.

Kulturrådet får prisen for blant annet å ha utviklet den moderne lyrikkens posisjon i Norge.

Her er hele begrunnelsen:

«Lyrikeren, oversetteren, gjendikteren, litteraturskribenten og -formidleren Jan Erik Vold får Kulturrådets ærespris 2014 for sitt lange og aktive kunstnerskap. Han har utviklet den moderne lyrikkens posisjon i Norge, og har gjennom sin konkrete, virkelighetsnære poesi befestet seg som en folkekjær poet med et sterkt samfunnsengasjement. Han har gjennom hele sin tid som kunstner hatt en særlig evne til å nå ut til folk i alle aldre og over hele landet, både med sin egen og andres lyrikk, og med sine ytringer.»

Gjør lyrikken folkelig

Rådet skriver i en pressemelding at han også er en representant for den utskjelte og uforståelige modernisten.

– Han er ikke bare et symbol på den marginale kunstarten lyrikksjangeren, men han er også en representant for den utskjelte og uforståelige modernisten. I hele sitt kunstnerliv har han blandet kunstformer, spesielt med å koble lyrikk med scenekunst, musikk og billedkunst til jazzakkompagnement og billedkunst.

Han berømmes også for sin evne til å nå ut til folket.

– Han har en særskilt evne til å nå ut til et bredt lag av folket og vise at sær lyrikk kan være folkelig. I sin formidlingsglede har han også løftet fram andre forfattere, og han er en ivrig samfunnsdebattant for saker som skøytesport, Bislett Stadion og Oslo-trikken, utdyper rådet.

Jan Erik Vold mottok det glade budskap i Nice med stor glede.

– Dette var veldig hyggelig! Jeg og min kone sitter på takterrassen til Arild Andersen og Hege Schøyens leilighet i Nice. Her skinner solen. Vi var høye fra før, men er enda høyere nå, sier Vold i pressemeldingen.

Vold har mottatt flere priser for sin lyrikk, blant annet Tarjei Vesaas debutantpris i 1966, Kulturrådets oversetterpris i 1992, Doblougprisen i 1998 og Brageprisens hederspris 1997. Han har to ganger vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, og i 2000 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo.


Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober