NRK Meny
Normal

– Dette var veldig hyggelig

Kulturrådets ærespris går i år til lyriker, oversetter og samfunnsdebattant Jan Erik Vold.

Jan Erik Vold

FOLKELIG: Jan Erik Vold får årets ærespris av Kulturrådet for sin evne til å nå ut til folk.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I dag ble det vedtatt at Kulturrådets ærespris går til Jan Erik Vold. Det betyr at han får 600.000 kroner og en løvestatuett i bronse.

Vi var høye fra før, men er enda høyere nå

Jan Erik Vold

– Folkekjær

Prisen deles ut hvert år til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv.

Kulturrådet får prisen for blant annet å ha utviklet den moderne lyrikkens posisjon i Norge.

Her er hele begrunnelsen:

«Lyrikeren, oversetteren, gjendikteren, litteraturskribenten og -formidleren Jan Erik Vold får Kulturrådets ærespris 2014 for sitt lange og aktive kunstnerskap. Han har utviklet den moderne lyrikkens posisjon i Norge, og har gjennom sin konkrete, virkelighetsnære poesi befestet seg som en folkekjær poet med et sterkt samfunnsengasjement. Han har gjennom hele sin tid som kunstner hatt en særlig evne til å nå ut til folk i alle aldre og over hele landet, både med sin egen og andres lyrikk, og med sine ytringer.»

Gjør lyrikken folkelig

Rådet skriver i en pressemelding at han også er en representant for den utskjelte og uforståelige modernisten.

– Han er ikke bare et symbol på den marginale kunstarten lyrikksjangeren, men han er også en representant for den utskjelte og uforståelige modernisten. I hele sitt kunstnerliv har han blandet kunstformer, spesielt med å koble lyrikk med scenekunst, musikk og billedkunst til jazzakkompagnement og billedkunst.

Han berømmes også for sin evne til å nå ut til folket.

– Han har en særskilt evne til å nå ut til et bredt lag av folket og vise at sær lyrikk kan være folkelig. I sin formidlingsglede har han også løftet fram andre forfattere, og han er en ivrig samfunnsdebattant for saker som skøytesport, Bislett Stadion og Oslo-trikken, utdyper rådet.

Jan Erik Vold mottok det glade budskap i Nice med stor glede.

– Dette var veldig hyggelig! Jeg og min kone sitter på takterrassen til Arild Andersen og Hege Schøyens leilighet i Nice. Her skinner solen. Vi var høye fra før, men er enda høyere nå, sier Vold i pressemeldingen.

Vold har mottatt flere priser for sin lyrikk, blant annet Tarjei Vesaas debutantpris i 1966, Kulturrådets oversetterpris i 1992, Doblougprisen i 1998 og Brageprisens hederspris 1997. Han har to ganger vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, og i 2000 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo.