Ærespris delt ut for første gang

Trond-Viggo Torgersen og VIVIL-lekene mottok torsdag Wenche Foss' Ærespris.

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss under torsdagens utdeling av Wenche Foss' Ærespris.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Prisen som deles ut for første gang i år , skal gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

Juryen trekker fram Trond-Viggo Torgersens store engasjement for barn, både som programleder og som barneombud i sin begrunnelse.

Videre heter det at Trond-Viggo Torgersen byr på en herlig blanding av humor, skuespillertalent, medmenneskelighet og integritet. Han får publikum til å le, og til å tenke sjæl.

Jeg har ikke noe lyst til å være kjendis, men hvis jeg da må være kjendis i noen øyeblikk, så vil jeg fryktelig gjerne få lov til å være med på å fokusere på alle de andre som fortjener oppmerksomhet.

Trond-Viggo Torgersen / NRK

– Det er veldig flott at hun har delt prisen mellom meg og VIVIL-lekene, for de fortjener oppmerksomhet, sa Torgersen til NRK. Han planlegger å gi sine prispenger til veldedig formål.

Populære leker

Torgersen deler prisen på 100.000 kroner med VIVIL-lekene, som er et landsomfattende idrettsarrangement for utviklingshemmede.

Det å få medaljen sin fra Wenche Foss betyr nesten mer enn selve medaljen.

Berit Ommedal, pensjonist og tidligere daglig leder for VIVIL-lekene / NRK
Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003

Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Ifølge juryen symboliserer VIVIL-lekene, som hvert år arrangeres på Nadderud stadion i Bærum, mye av det Wenche Foss står for, nemlig samhold, glede og styrke.

VIVIL-Lekene har gjennom snart 30 år gitt utviklingshemmede en arena og flyttet fordommer, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Det er en anerkjennelse som vi setter veldig stor pris på, sa tidligere daglig leder og stifter av VIVIL, Berit Ommedal til NRK.

Juryen bestod i tillegg til Wenche Foss selv, hennes sønn Fabian Stang, ordfører i Oslo, teatersjef Ellen Horn og sjefsredaktør i Se og Hør, Harald Haave. Se og Hør er initiativtakere til prisen, og vil årlig tilføre æresprisen et beløp tilsvarende prispengene.

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen og Berit Ommedal i VIVIL-lekene

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen (daglig leder) og Berit Ommedal (tidligere daglig leder) i VIVIL-lekene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Kulturstrøm

  • VG og Dagbladet i Giske-krangel

    VG-journalistene som har skrevet boken «Alle skal ned» hevder Dagbladet hadde Trond Giske som en av sine hovedkilder i dekningen av varslingssakene mot den daværende Ap-nestlederen: «Kilder i Dagbladet som forfatterne har snakket med, sier avisen hadde et tett kildeforhold til Trond Giske. Han skal ha vært en av flere kilder som ga dem stadig nye opplysninger om hva som foregikk i både sentralstyret og de fortrolige møtene om varslingssakene». – Påstander og spekulasjoner om Dagbladet i boken får stå for forfatternes egen regning, svarer Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord til Kampanje.

  • Maja Lundes julebok på førsteplass

    Maja Lunde og Lisa Aisatos bok «Snøsøsteren» går rett til topps på Bokhandlerforeningens Bokliste for skjønnlitteratur. Det melder nettstedet Bok365. Boka er en litterær julekalender som fortelles i 24 kapitler. VG mente boka var en «uvanlig spennende kalenderbok» og ga den terningkast seks.