Ærespris delt ut for første gang

Trond-Viggo Torgersen og VIVIL-lekene mottok torsdag Wenche Foss' Ærespris.

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss under torsdagens utdeling av Wenche Foss' Ærespris.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Prisen som deles ut for første gang i år , skal gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

Juryen trekker fram Trond-Viggo Torgersens store engasjement for barn, både som programleder og som barneombud i sin begrunnelse.

Videre heter det at Trond-Viggo Torgersen byr på en herlig blanding av humor, skuespillertalent, medmenneskelighet og integritet. Han får publikum til å le, og til å tenke sjæl.

Jeg har ikke noe lyst til å være kjendis, men hvis jeg da må være kjendis i noen øyeblikk, så vil jeg fryktelig gjerne få lov til å være med på å fokusere på alle de andre som fortjener oppmerksomhet.

Trond-Viggo Torgersen / NRK

– Det er veldig flott at hun har delt prisen mellom meg og VIVIL-lekene, for de fortjener oppmerksomhet, sa Torgersen til NRK. Han planlegger å gi sine prispenger til veldedig formål.

Populære leker

Torgersen deler prisen på 100.000 kroner med VIVIL-lekene, som er et landsomfattende idrettsarrangement for utviklingshemmede.

Det å få medaljen sin fra Wenche Foss betyr nesten mer enn selve medaljen.

Berit Ommedal, pensjonist og tidligere daglig leder for VIVIL-lekene / NRK
Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003

Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Ifølge juryen symboliserer VIVIL-lekene, som hvert år arrangeres på Nadderud stadion i Bærum, mye av det Wenche Foss står for, nemlig samhold, glede og styrke.

VIVIL-Lekene har gjennom snart 30 år gitt utviklingshemmede en arena og flyttet fordommer, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Det er en anerkjennelse som vi setter veldig stor pris på, sa tidligere daglig leder og stifter av VIVIL, Berit Ommedal til NRK.

Juryen bestod i tillegg til Wenche Foss selv, hennes sønn Fabian Stang, ordfører i Oslo, teatersjef Ellen Horn og sjefsredaktør i Se og Hør, Harald Haave. Se og Hør er initiativtakere til prisen, og vil årlig tilføre æresprisen et beløp tilsvarende prispengene.

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen og Berit Ommedal i VIVIL-lekene

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen (daglig leder) og Berit Ommedal (tidligere daglig leder) i VIVIL-lekene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Kulturstrøm

 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Sweden Melodifestivalen
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv sin egen mor til Covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.

 • 300 millioner dollar til vaksiner

  Veldedighetskonserten «Vax Live» ble sendt på amerikansk tv lørdag kveld. Målet var å samle inn penger til koronavaksiner i fattige land, samt å spre kunnskap om vaksinene. Målet for innsamlingen ble passert, og i alt 302 millioner dollar kom inn.

Flere kulturnyheter

Else Kåss Furuseth vinner pris for tredje gang

– Jobben har reddet livet mitt, sier Else Kåss Furuseth som er rørt til tårer under kveldens utdeling av Gullruten.