Hopp til innhold

Ærespris delt ut for første gang

Trond-Viggo Torgersen og VIVIL-lekene mottok torsdag Wenche Foss' Ærespris.

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss under torsdagens utdeling av Wenche Foss' Ærespris.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Prisen som deles ut for første gang i år , skal gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

Juryen trekker fram Trond-Viggo Torgersens store engasjement for barn, både som programleder og som barneombud i sin begrunnelse.

Videre heter det at Trond-Viggo Torgersen byr på en herlig blanding av humor, skuespillertalent, medmenneskelighet og integritet. Han får publikum til å le, og til å tenke sjæl.

Jeg har ikke noe lyst til å være kjendis, men hvis jeg da må være kjendis i noen øyeblikk, så vil jeg fryktelig gjerne få lov til å være med på å fokusere på alle de andre som fortjener oppmerksomhet.

Trond-Viggo Torgersen / NRK

– Det er veldig flott at hun har delt prisen mellom meg og VIVIL-lekene, for de fortjener oppmerksomhet, sa Torgersen til NRK. Han planlegger å gi sine prispenger til veldedig formål.

Populære leker

Torgersen deler prisen på 100.000 kroner med VIVIL-lekene, som er et landsomfattende idrettsarrangement for utviklingshemmede.

Det å få medaljen sin fra Wenche Foss betyr nesten mer enn selve medaljen.

Berit Ommedal, pensjonist og tidligere daglig leder for VIVIL-lekene / NRK
Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003

Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Ifølge juryen symboliserer VIVIL-lekene, som hvert år arrangeres på Nadderud stadion i Bærum, mye av det Wenche Foss står for, nemlig samhold, glede og styrke.

VIVIL-Lekene har gjennom snart 30 år gitt utviklingshemmede en arena og flyttet fordommer, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Det er en anerkjennelse som vi setter veldig stor pris på, sa tidligere daglig leder og stifter av VIVIL, Berit Ommedal til NRK.

Juryen bestod i tillegg til Wenche Foss selv, hennes sønn Fabian Stang, ordfører i Oslo, teatersjef Ellen Horn og sjefsredaktør i Se og Hør, Harald Haave. Se og Hør er initiativtakere til prisen, og vil årlig tilføre æresprisen et beløp tilsvarende prispengene.

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen og Berit Ommedal i VIVIL-lekene

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen (daglig leder) og Berit Ommedal (tidligere daglig leder) i VIVIL-lekene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober