Hopp til innhold

Ærespris delt ut for første gang

Trond-Viggo Torgersen og VIVIL-lekene mottok torsdag Wenche Foss' Ærespris.

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss under torsdagens utdeling av Wenche Foss' Ærespris.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Prisen som deles ut for første gang i år , skal gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

Juryen trekker fram Trond-Viggo Torgersens store engasjement for barn, både som programleder og som barneombud i sin begrunnelse.

Videre heter det at Trond-Viggo Torgersen byr på en herlig blanding av humor, skuespillertalent, medmenneskelighet og integritet. Han får publikum til å le, og til å tenke sjæl.

Jeg har ikke noe lyst til å være kjendis, men hvis jeg da må være kjendis i noen øyeblikk, så vil jeg fryktelig gjerne få lov til å være med på å fokusere på alle de andre som fortjener oppmerksomhet.

Trond-Viggo Torgersen / NRK

– Det er veldig flott at hun har delt prisen mellom meg og VIVIL-lekene, for de fortjener oppmerksomhet, sa Torgersen til NRK. Han planlegger å gi sine prispenger til veldedig formål.

Populære leker

Torgersen deler prisen på 100.000 kroner med VIVIL-lekene, som er et landsomfattende idrettsarrangement for utviklingshemmede.

Det å få medaljen sin fra Wenche Foss betyr nesten mer enn selve medaljen.

Berit Ommedal, pensjonist og tidligere daglig leder for VIVIL-lekene / NRK
Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003

Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Ifølge juryen symboliserer VIVIL-lekene, som hvert år arrangeres på Nadderud stadion i Bærum, mye av det Wenche Foss står for, nemlig samhold, glede og styrke.

VIVIL-Lekene har gjennom snart 30 år gitt utviklingshemmede en arena og flyttet fordommer, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Det er en anerkjennelse som vi setter veldig stor pris på, sa tidligere daglig leder og stifter av VIVIL, Berit Ommedal til NRK.

Juryen bestod i tillegg til Wenche Foss selv, hennes sønn Fabian Stang, ordfører i Oslo, teatersjef Ellen Horn og sjefsredaktør i Se og Hør, Harald Haave. Se og Hør er initiativtakere til prisen, og vil årlig tilføre æresprisen et beløp tilsvarende prispengene.

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen og Berit Ommedal i VIVIL-lekene

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen (daglig leder) og Berit Ommedal (tidligere daglig leder) i VIVIL-lekene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Kulturstrøm

 • Sophie Elise avslører pillemisbruk

  I sin nye podkast på NRK forteller Sophie Elise at hun har slitt med pilleavhengighet. Hun var avhengig av beroligende tabletter. I august la hun seg inn på rehabilitering, sier hun i starten av den første episoden av podkasten Sophie og Fetisha.

 • Posthornfrimerkene feirer 150 år

  De norske posthornfrimerkene feirer 150 år og er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. I oktober kommer et nytt posthornmerke i valøren 19 kroner.

  – De norske posthornfrimerkene er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. Dette er en rekord Posten ikke har planer om å slippe fra oss, sier Postens frimerkedirektør, Halvor Fasting.

  Siden 1872 er det solgt mer enn 5,3 milliarder norske posthornfrimerker. S

  Serien ble skapt av arkitekt Andreas Wilhelm von Hanno – som er avbildet på miniatyrarket som utgis til jubileet. De første frimerkene var røde, og valøren var på tre skilling. Siden har posthornfrimerket kommet i øreverdier, før det ble hele kroner og nå i tikroner.

  (NTB)

  phKpzuGSQRI
  Foto: Posten / NTB
 • Durek Verrett fikk ikke medhold i PFU for Se og Hør-klage

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) felte ikke Se og Hør for brudd på Vær varsom-plakaten og god presseskikk etter en klage fra Durek Verrett.

  Durek Verrett klaget inn Se og Hør til PFU etter et oppslag på ti sider i ukebladet fra 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Utvalget mener det skal være høy terskel for å opplyse om slike helseopplysninger, men i dette spesielle tilfellet er det relevant.

  – Hvis dette hadde vært en influenser eller noen andre, så hadde det vært en fellelse. Men en person som til de grader eksponerer seg selv og sin egen helse som forretningsmodell, må forvente at det settes søkelys på egen helse, sa Gunnar Kagge, som er representant fra journalistene og ansatt i Aftenposten.

  Stein Bjøntegård, som representerer redaktørforeningen og NRK, mente dette ikke åpner for noen endring i PFUs syn på hva man skal viderebringe av private helseopplysninger.

  – Det må komme tydelig frem at dette er et unntakstilfelle, sa han.

  Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går arm i arm på vei inn til feiring av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag
  Foto: Lise Åserud / NTB