Ærespris delt ut for første gang

Trond-Viggo Torgersen og VIVIL-lekene mottok torsdag Wenche Foss' Ærespris.

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss

Trond-Viggo Torgersen og Wenche Foss under torsdagens utdeling av Wenche Foss' Ærespris.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Prisen som deles ut for første gang i år , skal gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

Juryen trekker fram Trond-Viggo Torgersens store engasjement for barn, både som programleder og som barneombud i sin begrunnelse.

Videre heter det at Trond-Viggo Torgersen byr på en herlig blanding av humor, skuespillertalent, medmenneskelighet og integritet. Han får publikum til å le, og til å tenke sjæl.

Jeg har ikke noe lyst til å være kjendis, men hvis jeg da må være kjendis i noen øyeblikk, så vil jeg fryktelig gjerne få lov til å være med på å fokusere på alle de andre som fortjener oppmerksomhet.

Trond-Viggo Torgersen / NRK

– Det er veldig flott at hun har delt prisen mellom meg og VIVIL-lekene, for de fortjener oppmerksomhet, sa Torgersen til NRK. Han planlegger å gi sine prispenger til veldedig formål.

Populære leker

Torgersen deler prisen på 100.000 kroner med VIVIL-lekene, som er et landsomfattende idrettsarrangement for utviklingshemmede.

Det å få medaljen sin fra Wenche Foss betyr nesten mer enn selve medaljen.

Berit Ommedal, pensjonist og tidligere daglig leder for VIVIL-lekene / NRK
Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003

Wenche Foss delte ut medaljer til deltakerne under VIVIL-lekene i 2003.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Ifølge juryen symboliserer VIVIL-lekene, som hvert år arrangeres på Nadderud stadion i Bærum, mye av det Wenche Foss står for, nemlig samhold, glede og styrke.

VIVIL-Lekene har gjennom snart 30 år gitt utviklingshemmede en arena og flyttet fordommer, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Det er en anerkjennelse som vi setter veldig stor pris på, sa tidligere daglig leder og stifter av VIVIL, Berit Ommedal til NRK.

Juryen bestod i tillegg til Wenche Foss selv, hennes sønn Fabian Stang, ordfører i Oslo, teatersjef Ellen Horn og sjefsredaktør i Se og Hør, Harald Haave. Se og Hør er initiativtakere til prisen, og vil årlig tilføre æresprisen et beløp tilsvarende prispengene.

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen og Berit Ommedal i VIVIL-lekene

Wenche Foss sammen med Kjetil Bjerke Mathisen (daglig leder) og Berit Ommedal (tidligere daglig leder) i VIVIL-lekene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Kulturstrøm