Advokat om Michael Jackson-bråket: NRK opptrer som både dommer og bøddel

Advokat Hans Marius Graasvold reagerer på at NRK fjerner Michael Jackson fra spillelistene.

Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold

Foto: Marit Kolberg / NRK

NRK har, i likhet med BBC Radio 2, bestemt seg for at publikum ikke skal få høre Michael Jacksons musikk i to uker fra og med fredag 8. mars.

– NRK fjerner musikeren fra spillelistene for å vise hensyn til folks følelser, sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne.

Beslutningen ble tatt etter NRK har bestemt seg for å sende en omstridt dokumentarfilm om musikeren, der han anklages for grove overgrep.

  • Twitter eksploderer etter omstridt Michael Jackson-dokumentar

– Påvirker seerne

– Dersom NRK ønsker at publikum og fansen skal gjøre seg opp en mening om dokumentaren og påstandene som fremsettes i den, bør de la dem gjøre det på et mest mulig selvstendig og nøytralt grunnlag. I stedet opptrer NRK som både dommer og bøddel, sier advokat Hans Marius Graasvold.

– Ved å trekke musikken i forkant av at dokumentaren sendes, ser jeg en klar risiko for at dette vil være med på å prege publikums oppfatning om innholdet i dokumentaren, selv om det nok ikke er NRKs intensjon, sier advokaten.

I filmen «Leaving Neverland» står to menn fram med påstander om at Michael Jackson misbrukte dem som barn. Den sendes på NRK søndag 10. mars.

Leaving Neverland

Kan ikke forsvare seg

NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk, mener at historiene og debatten som blir presentert i filmen er viktige nok til at de bør presenteres for et norsk publikum. Men han ser dilemmaet med at Michael Jackson er død og ikke kan forsvare seg.

Advokat Hans Marius Graasvold stusser derfor på NRKs valg.

Per Arne Kalbakk

NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Også internasjonalt er filmen i høyeste grad omstridt, som bl.a. søksmålet Jackson-familien har anlagt mot HBO viser. Det forundrer meg at NRK velger å trekke Jackson-katalogen på et grunnlag som de selv mener er usikkert og problematisk, sier han.

– Også rent prinsipielt er det problematisk at NRK lar kunstnernes personlige liv virke inn på hva de sender. NRK er en statsfinansiert allmennkringkaster, og bør forholde seg nøytral. Hvordan skal de reagere når det samme skjer med en nålevende person? Hva med Hamsun? Eller Richard Wagner? Og hvilke forhold skal eventuelt vektlegges? spør Graasvold.

NRK Nyheter har bedt NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne kommentere Graasvolds uttalelser, men har ikke fått svar. Ytre-Arne har i flere av NRKs flater i kveld sagt at det ikke er snakk om en boikott av Michael Jackson, men at NRK gjør dette for å ta hensyn til publikums følelser.

Kulturstrøm

  • Første trailer for «Breaking Bad»

    Netflix har sloppe den første traileren for «El Camino: A Breaking Bad Movie» som kjem i oktober. Filmen følgjer historia til rollefiguren Jesse Pinkman etter siste sesong av den populære TV-serien. Filmen er skriven og regissert av Vince Gilligan, som også er mannen bak serien.

  • DiCaprio med Amazonas-støtte

    En ny miljøorganisasjon kalt «Earth Alliance», støttet av Leonardo DiCaprio, lover fem millioner amerikanske dollar i bistand til Amazonas, tilsvarende 44 millioner norske kroner. Pengene skal gå til å støtte regnskogen som brenner.