NRK Meny
Normal

Advarte om flysikkerhet – fikk sparken

Ryanair sparket pilot som advarte om flyselskapets sikkerhetsrutiner i tv-dokumentar.

Ryanair

Lavprisselskapet Ryanair er i hardt vær denne uken etter en lite smigrende dokumentar om selskapets sikkerhetsrutiner.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Ryanair-piloten John Goss har fått sparken hos Ryanair og trues nå med søksmål etter at han advarte mot selskapets sikkerhet i en tv-dokumentar.

Mandag denne uken sendte den britiske tv-kanalen Channel 4 dokumentaren «Ryanair: Hemmeligheter fra cockpit». I programmet, som er en del av den kjente programserien Dispatches, advarer flere anonyme Ryanair-piloter om selskapets bensinrutiner og hevder at Ryanairs sikkerhetskultur preges av mangel på åpenhet.

I dokumentaren skildres tre episoder der Ryanair-piloter skal ha måttet alarmere om mulig forestående nødsituasjoner fordi flyene deres nesten var tomme for drivstoff.

Programmet trekker også frem en undersøkelse gjort blant Ryanair Pilot Group som viser at tusen av selskapets piloter og styrmenn er bekymret over selskapets sikkerhet. 89% av respondentene skal ha ment at selskapets sikkerhetskultur mangler åpenhet. To tredjedeler sa de syns det er vanskelig å ta opp bekymringer knyttet til sikkerhet med ledelsen.

Sagt opp på dagen

En av pilotene som deltok i dokumentaren var John Goss, som har jobbet hos selskapet i 27 år. Han er styremedlem i The Ryanair Pilot Group og var den eneste Ryanair-piloten som stilte opp med fullt navn i programmet.

Goss skulle egentlig gå av med pensjon i oktober i år, men har nå fått sparken på dagen.

«Vi tillater ikke at en Ryanair-ansatt krenker våre sikkerhetsrutiner på riksdekkende tv bare tre uker etter at han selv bekreftet skriftlig overfor Ryanair at han ikke har noen betenkeligheter med sikkerheten», skriver Ryanair i en kunngjøring.

En epost har blitt sendt ut til alle selskapets piloter der David O’Brian, en av selskapet sjefer, sier han er sjokkerte og overrasket over at Goss’ utspill. O’Brian understreker at sikkerhet er førsteprioritet for selskapet.

Truet med avskjedigelse

Michael o´Leary

Ryanairsjef Michael o´Leary advarte i april alle sine piloter om at alle som signerte underskriftskampanjen ville få sparken.

Foto: Rune A. hansen / NRK

Channel 4-dokumentaren ble laget etter at flere hundre piloter fra Ryanair i april deltok i en underskriftskampanje. Der ba de irske og europeiske luftfartsmyndigheter om å se nærmere på hvilke følger Ryanairs ansettelses- og personalpolitikk har å si for selskapets flysikkerhet.

Ryanair svarte med å sende ut et brev til alle sine piloter med følgende tekst:

«Alle Ryanair-piloter som deltar på denne såkalte sikkerhetsaksjonen vil være skyldige i alvorlig tjenesteforsømmelse og vil dermed kunne risikere avskjedigelse.»

Channel 4s dokumentar ble laget med utgangspunkt i denne konflikten. Mandagens program fastslo at hele 93% av de spurte i Dispatches' undersøkelse mener at IAA og tilsvarende organisasjoner i Europa burde undersøke hvilke følger Ryanairs personalpolitikk har for selskapets flysikkerhet.

– Usant og ærekrenkende

Dokumentaren har ikke blitt godt mottatt av Ryanairs ledelse som allerede har gått til søksmål mot Channel 4, over det de hevder er falske anklager.

«Ryanair avviser de usanne og ærekrenkende påstandene fra Channel 4 Dispatches-program som feilaktig betviler og rakker ned på Ryanairs fremragende 29 år lange sikkerhetshistorikk basert på intet annet enn anonyme rykter og anklager fra personer hvis identitet ikke fremkommer og/eller av representanter fra pilotunioner hos konkurrerende selskaper forkledt som en ikke-Ryanair pilotgruppe», skriver de.

Channel 4 sier på sin side at de står ved sin journalistikk.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.