NRK Meny
Normal

Advarte mot framskynding

- Dette er ikke overraskende, men det er ingen vits i å være etterpåklok. Vi har jobbet som gale og gledet oss til at dette skulle gå i orden.

Scene, Bjørvika

Statsbygg mener forsinkelsene skyldes situasjonen i byggebransjen.

Foto: Statsbygg

Stein Winge, sjefsregissør i Den Norske Opera, er ikke overrasket av over at åpningsforestilingen ”Jorden rundt på 80 dager” nå blir utsatt. Allerede for ett år siden advarte han mot å legge premieren for tidlig.

Stein Winge

Sjefsregissør Sein Winge.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Winge sier likevel at dette ikke er så ille at det ikke er godt for noe.

- Dette vil bli en fantasifull forestilling som vil ta publikum til London, Paris, Suez, Roma, India, Kina og San Francisco. Utsettelsen gjør at vi nå kan rendyrke det tekniske bedre.

Framskyndet i fjor 

Operasjef Bjørn Simensen

Operasjef Bjørn Simensen.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Operasjef Bjørn Simensen til NRK Kulturnytt at han har hatt god grunn til å tro at tidsplanen skulle holde, selv om mange har vært skeptiske.

- Dette er høyteknologi som overgår ni av ti plattformer i Nordsjøen. Sammenlignet med andre nye operahus er samarbeidet mellom Den Norske Opera og Statsbygg en suksesshistorie uten like.

Simensen mener også at fjorårets avgjørelse om å framskynde åpningen var velbegrunnet.

- Da fremgangsrapportene kom inn, konkluderte styringsgruppen med at vi var så godt i rute at vi kunne åpne tidligere. Jeg skulle likt å se reaksjonene dersom alt i byggingsprosessen hadde gått etter planen, og operabygget så hadde stått tomt og ubrukt i sju måneder.

Drama bak scenen

Nina Krohn, programleder for Operaguiden

NRKs operaekspert Nina Krohn.

Foto: NRK

NRKs operaekspert Nina Krohn ser utsettelsen som en bekreftelse på at opera er ensbetydende med drama, også bak scenen.

- I dag syntes jeg dette er tragisk, og for å bruke operaterminologien har Bjørn Simensen her blitt en tragisk helt. Han ble sterkt presset av Statsbygg og Kulturdepartementet, og frontet framskyndingen for ikke å få et kritisk pressekorps etter seg. Statsbygg har nå fått en dyp skramme i lakken.

Hilde Nordskogen

Statsbyggs Hilde Norskogen.

Foto: Bjørnflaten, Thomas

- Vanskelig marked

Statsbyggs direktør Hilde Norskogen innrømmer at det er deres ansvar å få det byggtekniske på plass. Hun skylder likevel på situasjonen i markedet.

- Flere leveranser har kommet senere enn forventet og det har også vært vanskelig å få tak i nok kompetanse til å få alt utstyret på plass.

Det blir nå gallaforestillinger de dagene ”Jorden rundt på 80 dager” skulle gått. Den første operaen med egne sangere blir ”Don Carlo”, som åpner 20 september.

Kulturstrøm

 • Flere går på kino i Oslo

  Kinobesøket i Oslo økte med fire prosent i april og mai sammenliknet med de samme månedene i fjor. Samtidig har det generelle kinobesøket i Norge sunket med 14 prosent. Økningen i Oslo skjer etter at det nye kinosenteret Odeon åpnet på Storo i mars.

  saga kino
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Musikksjefen anbefaler

  P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

  Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!