Advarer mot å ufarliggjøre Quisling

- Forrige gang jeg var her ved graven til Vidkun Quisling løfta vi høyrearmen og sa Sieg heil, og så sang vi nasjonalsangen, sier Lars Storrøsæther til Detektor. I dag advarer han mot å ufarliggjøre Quisling.

Vidkun Quisling

- Nazistene ser på Quisling som sin store helt. Han gjorde det rette. Han var en mann med et godt hjerte, tenker de. Noe av det bekrefter også utstillingen, sier mannen som en gang var Vigrid-leder Tore Tvedts høyre arm i Telemark.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Flere saker fra Detektor

To dager før 17. mai åpnet den kontroversielle utstillingen om Vidkun Quislings liv ved Telemark Museum i Skien. En av de klareste kritikerne av utstillingen var lederen for SOS-rasisme i Telemark.

Et høydepunkt for nazister

Han heter Lars Storrøsæther, og var for inntil halvannet år siden medlem av Vigrid og en selverklært nazist. Han kan fortelle at det å besøke graven til Quisling var en gang et høydepunkt for ham og hans gamle venner.

Quisling ligger begravd ved Gjerpen kirkegård bare et par kilometer fra Telemark museum der utstillingen om hans liv vises. Utstillingen er den første i Norge som tar mål av å vise hele historien til Quisling fra vuggen til graven.

- Quisling er helten

Men Storrøsæther er redd for at det sterke personfokuset i utstillingen vil gi nazistene vann på mølla.

- Nazistene ser på Quisling som sin store helt. Han gjorde det rette. Han var en mann med et godt hjerte, tenker de. Noe av det bekrefter også utstillingen, sier mannen som en gang var Vigrid-leder Tore Tvedts høyre arm i Telemark. 

 

 

Vidkun Quisling hilser norske soldater i tysk tjeneste under krigen.

Vidkun Quisling hilser norske soldater i tysk tjeneste under krigen.

Foto: SCANPIX

- Flere nazimiljøer planlegger å legge møter i Skien til sommeren. Med nazister gående rundt kan uskyldig ungdom fort bli påvirket av deres propaganda, sier Storrøsæther.

- Tror ikke Quisling ville likt utstillingen

I Detektor viser prosjektleder for utstillingen, Hilde Fiskum, Storrøsæther rundt på utstillingen. Og når Storrøsæther er kritisk til at man viser den rollen Quisling spilte i hjelpearbeidet i Russland sammen med Nansen, spør hun om han mener de skal drive historieforfalskning.

Men Hilde Fiskum innrømmer at utstillingen bygger på forsvarstalen til Vidkun Quisling fra 1945, før han ble dømt til døden.

- Det har vi gjort fordi vi ønsker å gi et så korrekt bilde av Quisling som mulig, men jeg tror ikke at Quisling ville ha likt denne utstillingen, sier Fiskum.

Nølende applaus

Den samme talen ble på åpningen av utstillingen framført av skuespiller Jan Ø Wiig.

Og da Wiig i rollen som Quisling var ferdig med å tale, gikk det flere lange sekunder før folk begynte å klappe. Den nølende applausen skyldtes kanskje at publikum var usikre på om de klappet for skuespillerens innlevelsesrik opptreden eller for selve forsvarstalen til landsforræderen.

- Overfladisk behandling av jødene

Kun få dager etter at utstillingen var åpnet har det kommet sterke reaksjoner fra det jødiske miljøet i Oslo. Daglig leder ved Jødisk Museum skriver i et åpent brev til Telemark Museum at deportasjon av de norske jødene er overfladisk fremstilt i Quisling-utstillingen. Hun påpeker at flere av de jødiske navnene er skrevet feil. Levin mener at den grusomme forbrytelsen som Quisling og hans allierte begikk mot de norske jødene har fått liten plass ved utstillingen.

Også direktøren ved Holocaustsenteret Odd-Bjørn Fure er kritisk til deler av utstillingen. Selv om han mener at utstillingen absolutt er berettiget savner han en mer problematisering av Quisling som en politisk leder.

- Han var en elendig politiker og ledet en marginal sekt, sier Fure.

- Utstillingen må utvikles bedre

Han ville ha sett at utstillingen tok mer tak i spørsmål som hvorfor NS kunne kuppe makten i et land som var gjennomsyret av demokratiske tradisjoner.

- Jeg savner en mer problematiserende tilnærming der ungdom kunne lære mer om den tiden Quisling levde i, sier Fure som ikke ville ha vist Quislingutstillingen på Holocaustsenteret slik den er i dag.

- Utstillingen er en god start, men må nok utvikles og bedres før den kan vises hos oss, sier Fure.

 

Hør Detektor på NRK P2

Fredag kl. 9.03

Lørdag kl 16:03

 

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
 • Oscar-akademiet snur

  Etter protester i Hollywood går Oscar-akademiet bort fra planen om å spare sendetid ved å dele ut fire priser i reklamepausene. Et åpent brev signert av 100 filmskapere sier det er en fornærmelse mot viktige fagfunksjoner å ikke inkluderes i sendingen. Det var prisene for kinematografi, redigering, kortfilm og hår og makeup som var planlagt skjøvet under reklamen.

  Oscarstatuetten
  Foto: Skjermdump