Hopp til innhold

Advarer mot å ufarliggjøre Quisling

- Forrige gang jeg var her ved graven til Vidkun Quisling løfta vi høyrearmen og sa Sieg heil, og så sang vi nasjonalsangen, sier Lars Storrøsæther til Detektor. I dag advarer han mot å ufarliggjøre Quisling.

Vidkun Quisling

- Nazistene ser på Quisling som sin store helt. Han gjorde det rette. Han var en mann med et godt hjerte, tenker de. Noe av det bekrefter også utstillingen, sier mannen som en gang var Vigrid-leder Tore Tvedts høyre arm i Telemark.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Flere saker fra Detektor

To dager før 17. mai åpnet den kontroversielle utstillingen om Vidkun Quislings liv ved Telemark Museum i Skien. En av de klareste kritikerne av utstillingen var lederen for SOS-rasisme i Telemark.

Et høydepunkt for nazister

Han heter Lars Storrøsæther, og var for inntil halvannet år siden medlem av Vigrid og en selverklært nazist. Han kan fortelle at det å besøke graven til Quisling var en gang et høydepunkt for ham og hans gamle venner.

Quisling ligger begravd ved Gjerpen kirkegård bare et par kilometer fra Telemark museum der utstillingen om hans liv vises. Utstillingen er den første i Norge som tar mål av å vise hele historien til Quisling fra vuggen til graven.

- Quisling er helten

Men Storrøsæther er redd for at det sterke personfokuset i utstillingen vil gi nazistene vann på mølla.

- Nazistene ser på Quisling som sin store helt. Han gjorde det rette. Han var en mann med et godt hjerte, tenker de. Noe av det bekrefter også utstillingen, sier mannen som en gang var Vigrid-leder Tore Tvedts høyre arm i Telemark. 

 

 

Vidkun Quisling hilser norske soldater i tysk tjeneste under krigen.

Vidkun Quisling hilser norske soldater i tysk tjeneste under krigen.

Foto: SCANPIX

- Flere nazimiljøer planlegger å legge møter i Skien til sommeren. Med nazister gående rundt kan uskyldig ungdom fort bli påvirket av deres propaganda, sier Storrøsæther.

- Tror ikke Quisling ville likt utstillingen

I Detektor viser prosjektleder for utstillingen, Hilde Fiskum, Storrøsæther rundt på utstillingen. Og når Storrøsæther er kritisk til at man viser den rollen Quisling spilte i hjelpearbeidet i Russland sammen med Nansen, spør hun om han mener de skal drive historieforfalskning.

Men Hilde Fiskum innrømmer at utstillingen bygger på forsvarstalen til Vidkun Quisling fra 1945, før han ble dømt til døden.

- Det har vi gjort fordi vi ønsker å gi et så korrekt bilde av Quisling som mulig, men jeg tror ikke at Quisling ville ha likt denne utstillingen, sier Fiskum.

Nølende applaus

Den samme talen ble på åpningen av utstillingen framført av skuespiller Jan Ø Wiig.

Og da Wiig i rollen som Quisling var ferdig med å tale, gikk det flere lange sekunder før folk begynte å klappe. Den nølende applausen skyldtes kanskje at publikum var usikre på om de klappet for skuespillerens innlevelsesrik opptreden eller for selve forsvarstalen til landsforræderen.

- Overfladisk behandling av jødene

Kun få dager etter at utstillingen var åpnet har det kommet sterke reaksjoner fra det jødiske miljøet i Oslo. Daglig leder ved Jødisk Museum skriver i et åpent brev til Telemark Museum at deportasjon av de norske jødene er overfladisk fremstilt i Quisling-utstillingen. Hun påpeker at flere av de jødiske navnene er skrevet feil. Levin mener at den grusomme forbrytelsen som Quisling og hans allierte begikk mot de norske jødene har fått liten plass ved utstillingen.

Også direktøren ved Holocaustsenteret Odd-Bjørn Fure er kritisk til deler av utstillingen. Selv om han mener at utstillingen absolutt er berettiget savner han en mer problematisering av Quisling som en politisk leder.

- Han var en elendig politiker og ledet en marginal sekt, sier Fure.

- Utstillingen må utvikles bedre

Han ville ha sett at utstillingen tok mer tak i spørsmål som hvorfor NS kunne kuppe makten i et land som var gjennomsyret av demokratiske tradisjoner.

- Jeg savner en mer problematiserende tilnærming der ungdom kunne lære mer om den tiden Quisling levde i, sier Fure som ikke ville ha vist Quislingutstillingen på Holocaustsenteret slik den er i dag.

- Utstillingen er en god start, men må nok utvikles og bedres før den kan vises hos oss, sier Fure.

 

Hør Detektor på NRK P2

Fredag kl. 9.03

Lørdag kl 16:03

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)