NRK Meny
Normal

Sterk oppfølger

Det er flere grunner til at det er verdt å få med seg Adjágas sin nye plate «Mánu rávdnji».

Adjágas
Foto: Antonio Olmos / ©Antonio Olmos

De har fått mye oppmerksomhet etter sin platedebut i 2005, og jeg tror mange har funnet veien inn til joiken etter å ha hørt Adjágas.

Ikke bare fordi det er interessant joik, men musikken har et potensial til å nå mange rett og slett fordi den er god.

Tradisjonelt krydder

Adjágas befinner seg et sted mellom våken- og drømmetilstand. Den er en anelse mystisk, ganske jordnær og veldig poetisk. Men poesien ligger ikke først og fremst i teksten, som er oversatt til engelsk i coveret, men i måten Sara Marielle Gaup og Láwra Somby joiker og synger på.

For selv om dette ikke er reinspikka samisk vokaltradisjon, har de bevart mye av det tradisjonelle krydderet i måten de bruker stemmen på. Og jeg blir sittende og lytte til kraften i de små detaljene.

Våger mer

Musikken tar tak i tråden fra den forrige plata. Også denne gangen har de med seg Andreas Mjøs, kjent fra Jaga Jazzist, som arrangør, produsent og medmusiker – i tillegg til et knippe andre gode medhjelpere som har vært med på å skape det typiske lydbildet til Adjágas. Kjennetegnene ligger blant annet i enkle banjoriff, eller i noen ganske mektige mellomspill.

Men Adjágas har også utviklet seg. De våger mer, ved å roe ned tempoet, synge svakere og noen ganger også høyere. Og det synes jeg de gjør bra fordi de klarer å bevare en intensitet som gjerne utvikles gradvis.

Kreativt utformet

Det er ikke like mange fengende melodier på denne plata som på forrige. Men den har likevel mange høydepunkter. De oppstår i noen morsomme musikalske vendinger, i den gode og utfyllende klangen når Gaup og Somby synger sammen. Gjennom det presise samspillet og i de kreative musikalske utformingene. Jo da, Adjags har gitt ut en sterk oppfølger.

Adjagas
Foto: Knut Aaserud

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.