NRK Meny
Normal

Adil breaker seg inn i Gullrekka

Sesong 2 av «Adils hemmelige dansere» får sendetid midt i fredagskvelden på NRK1. Programmet skal få folk ut av komfortsonen og ut på dansegulvet. Programlederen drømmer om å få Erna Solberg til å shake i neste sesong.

Adil Khan inn i Gullrekka

Langfredag inntar Adil Khan helgesatsingen til NRK. Her fra studioet til lørdagstalkshowet Lindmo.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Det er stas altså. Virkelig. Statskanalen. I beste sendetid. Hadde noen fortalt meg dette da jeg gjorde street shows på Karl Johan for syv år siden, hadde jeg ikke trodd det, sier Adil Khan og rister på hodet.

Fra fredag av skal hans eget show sendes som en del av helgesatsingen til NRK. På en liten rundtur mellom kulissene til programmene «Lindmo» og «Nytt på Nytt» forteller Adil at han er overveldet over å varme opp fredagskvelden for sistnevnte.

– Jeg har gitt hjerte og sjel i alt. Det å se at hardt arbeid har åpnet dører, og så ender i et show på Gullrekka, der jeg får gi min største kjærlighet tilbake til landet mitt, det er emosjonelt for meg, sier han ydmyk og oppspilt på samme tid.

Adil Khan foran Nytt på Nytt bakgrunnen

Adil Khan i kulissene til Nytt på Nytt. Denne sesongen vil hans program sendes rett før det populære programmet.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Overkomme frykten for det ukjente

«Adils hemmelige dansere» er et underholdningsprogram som skal forvandle vanlige folk til streetdansere på kun tre uker. Første sesong ble sendt på NRK1 torsdager senhøsten 2013 og trakk opp mot 400 000 seere i gjennomsnitt. Nå ser Adil frem til å nå enda flere seere når han inntar ukas viktigste TV-kveld.

Og dette er viktig for han, breakeren har nemlig store ambisjoner med programmet sitt.

– Det er mer enn et danseprogram. Det handler om menneskelig psykologi, å overkomme frykt, å tørre å gå ut av sin komfortsone, by på seg selv, få kontakt med sitt indre barn igjen, sier Adil.

– Mennesket største frykt er frykten for det ukjente. Dette programmet er et stort hopp ut i det ukjente. Da skjer det en del psykologiske ting.

Antagelig traff denne spesielle kombinasjonen av dans og psykologi en nerve. Første sesong av serien ble rost både i pressen og i sosiale medier, og programmet er nå nominert til TV-bransjens egen pris, Gullruten.

Større utfordringer

I forrige sesong fikk Adil alt fra ventilasjonsmontører til hardrockere og NAV-ansatte til å svette seg røde i ansiktet av både den fysiske dansen og den omtalte frykten for det ukjente. Denne sesongen blir utfordringene i programmet enda større, lover han.

– I sesong to har jeg bedt om flere grupper som folk ikke forbinder med dans – et begravelsesbyrå, fotballsupportere, rånere. Vi har også skrudd opp nivået på koreografiene og dratt inn en del akrobatikk, forteller Adil.

I første program skal han lære opp fem lærere fra Linderud skole i Groruddalen.

– Denne utfordringen tar vi først og fremst for barna. Vi vil vise elevene på skolen at det går an å gutse, gripe sjansen når man får muligheten og lære noe nytt, sier lærer Lisa Tollefsen i fredagens episode.

Det er akkurat i tråd med Adils egne visjoner for programmet.

– Jeg vil gi folk noe positivt, både dem som er med og dem som ser på. Folk slipper meg inn i stua deres i en time, og det ansvaret tar jeg på alvor. Jeg vil snakke om ting som får folk til å føle seg bra, gi dem håp og få folk til å tenke at hvis de i serien får det til, så klarer kanskje jeg det òg.

Lærere fra Linderud skole i Groruddalen blir Adils hemmelige dansere i første episode av sesong to.

Lærerne Elin Birna Bjakar, Anne Drivenes, Aleksander Eidsvåg og Lisa Tollefsen blir sesongens første Adils hemmelige dansere.

Vil få Erna til å groove

I sesongpremieren ser man at flere av lærerkroppene streiker, og at det til tider er vel krevende med all koreografien.

Men selv om flere av teamene i denne sesongen får kjørt seg, har Adil enda høyere ambisjoner for en mulig sesong tre. Da vil han grave enda dypere i de samfunnslag folk tenker er urytmiske.

– Skal vi ha en sesong tre, så gi meg politikere. Skal du styre et land, må du ha rytme. Hvorfor liker vi Obama? Han har rytme, groove og energi. Det mener jeg er viktig, det trenger vi i dette landet. Så gi meg politikerne, fotballandslaget, gi meg et asylmottak, gi meg trøblete ungdom, gi meg fengselsinnsatte, sier han engasjert.

– Om du får Erna i sesong tre, hva topper du med i sesong fire?

– Om vi får Erna så legger vi ned etter det, ler han, men fortsetter:

– Jeg forskjellsbehandler ingen når jeg trener. Men se for deg showet vi kan lage på Stortinget! Jeg kommer til å få Erna til å se så sykt kul ut, hun kommer til å danse hiphop så det suser, så folk får bakoversveis. Hun dama der skal få groove, det skal vi få til.

Adils hemmelig dansere har sesongpremiere fredag 18. april kl. 20.15.

Se flere klipp fra sesong to av Adils hemmelige dansere.

I denne andre sesongen av serien er Adil og hans dansere forfremmet til selveste gullrekka. Foruten lærerene i Groruddalen møter vi skatere, T-baneansatte og fotballsupportere. Det blir dansende begravelsesagenter, jenter med bildilla, barnehagemedarbeidere og en gjeng skikkelige rånere. Adil har ikke gjort det noe lettere for seg selv i denne nye sesongen.

Se trailer for sesong to av Adils hemmelige dansere. TV-serien er produsert av Rubicon TV.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix