NRK Meny
Normal

Adeles «Hello» tar over internett

Samtidig som Adele knuser salgsrekorder med sin nye plate, renner internett over av coverversjoner av hennes singel «Hello».

Adele

Adele er klodens heteste musikkartist og knuser salgsrekorder i en tid hvor færre og færre kjøper musikk.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Selv om fenomenet «platesalg» ligger nede for telling med dødskramper, har britiske Adele klart å knuse gamle salgsrekorder.

I USA er hennes nye plate «25» den mest solgte platen i første salgsuke siden målingene begynte i 1991. Adeles tredje album er solgt i 2,3 millioner kopier i USA på bare tre dager.

Dermed har hun allerede slått den forrige ukerekorden, som tilhørte N'Syncs plate «No Strings Attached» (2000).

Ingen strømming foreløpig

The Guardian skriver at Adeles tredje plate også ligger an til å få statusen som den raskest selgende platen noensinne i Storbritannia. På tre dager er platen solgt i 538.000 eksemplarer. Ukessalgsrekorden i Storbritannia tilhører Oasis' «Be Here Now» (1997).

Adele er en av få artister – ved siden av Taylor Swift og Beyoncé – som er såpass populære at de kan tillate seg å holde musikken unna strømmingtjenestene . Hun og plateselskapet stoler på at platekjøperne uansett vil skaffe seg plata via digital nedlastning eller kjøp av CD.

Alle sier «Hello»

Samtidig som Adele nyter en enorm status, er det kappleik på internett om å lage alternative versjoner av platas første singel «Hello».

Blant de mest sette, er denne versjon fra den sørkoreanske jenta Lydia Lee, som senere ble invitert til The Ellen Show for å synge låten:

I en annen versjon kommenterer Naturfilm-ikonet Sir David Attenborough Adeles video på sin særegne måte:

I forbindelse med American Music Awards ble det laget en Muppet-versjon, hvor Miss Piggy sliter med overdreven bruk av vindmaskiner:

Humornnieu.no, ved Martin Beyer-Olsen, ser verden fra Østfold gjennom en omskrevet tekst av Hello, eller «Hællæ»:

Her tar Adele på seg plastnese og lurer andre deltakere på en talentkonkurranse til å tro at hun en veldig nervøs «Jenny». Inntil hun framfører sin egen låt:

Den norske skuespilleren og metalvokalisten Per Fredrik Åsly, bedre kjent som PelleK, har også laget sin patostunge versjon:

I tillegg finnes det en lang rekke kompetente coverversjoner, signert mer eller mindre kjente artister:

Kulturstrøm

 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP