NRK Meny
Normal

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard er gjest i Stjerneklart 20. september.

Ada Sofie Austegard
Foto: NRK

Ada Sofie Austegard ble født i 1963 i Evje som datter av gruvearbeider Knut Austegard og hans kone Janna Austegard som arbeidet i Televerket. Hun vokste opp sammen med foreldrene og sin eldre søster Aud Helene i Evje.

Hun gikk på Evje barneskole, Evje og Hornnes ungdomsskole og på Handelsskolen på Hornnes gymnas. Senere tok hun utdannelse i husstell på Hagesund, i helse- og sosialfag ved Verdal videregående skole, studiekompetanse i Lillesand og Sosialpedagogikk ved Høgskolen i Agder.

Hun arbeidet som ungdomsleder i Evje og Hornnes kommune og som ansatt i cateringen på Heimdal-plattformen i Nordsjøen. Hun giftet seg med Jostein Sørstrønen og fikk to barn med ham, Kristoffer født i 1987 og Stine Sofie født i 1992, og i tillegg bodde fosterdatteren Ellinor sammen med familien. Etter å ha blitt skilt, traff Ada Hans Christian Brekke som hun giftet seg med.

Baneheia-drapene

I 2000 ble hennes datter Stine Sofie Sørstrønen drept i Baneheia i Kristiansand sammen med venninnen Lena Sløgedal Paulsen, og i straffesaken året etter ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen dømt til henholdsvis 21års forvaring og 19 års fengsel for drapene.

Stine Sofies Stiftelse

Sammen med venninnen Bente Bergseth opprettet Austegard Stine Sofies Stiftelse som arbeider for å avdekke og beskytte barn mot vold og overgrep, samt for å sikre barns rettssikkerhet. Ada Sofie er daglig leder for stiftelsen som blant annet får sine inntekter fra salget av Stine Sofie-brødet i Agder-fylkene, der en del av overskuddet går til stiftelsen.

I 2006 fikk stifterne Frelsesarmeens hederspris, Booth-prisen og to år etter fikk de Kongens fortjensmedalje i gull. I 2009 fikk de også Rettssikkerhetsprisen som deles ut av Norges Juristforbund.

Tvers over Grønland

I april og mai i år gikk Ada Sofie og fire venninner de 65 kilometrene tvers over Grønlandsisen, ledet av ekspedisjonsfarer Cecilie Skog, blant annet for å markere 10-årsjubileet for Stine Sofie-Stiftelsen.

Ada Sofie Austegard bor i Grimstad sammen med ektemannen og deres felles barn, Janna, på 11 år.