AC/DC-grunnlegger Malcolm Young er død

Tidligere gitarist og låtskriver i AC/DC Malcolm Young er død. Det melder bandets offisielle nettsted.

Angus og Malcolm Young

GRUNNLA AC/DC: Malcolm Young (t.h.) sammen med broren Angus i mars 2000.

Foto: Christophe Simon / AFP

«I dag er det med dyp, ektefølt sorg at AC/DC må kunngjøre bortgangen til Malcolm Young», står det på bandets nettsted lørdag.

Grunnla band med broren

«Som gitarist, låtskriver og visjonær, var han en perfeksjonist og en unik mann», heter det videre.

Young var en av grunnleggerne av AC/DC, men trakk seg tilbake i 2014 på grunn av helseproblemer. Nevøen Stevie Young overtok plassen i bandet under innspillingen av bandets siste album og den påfølgende verdensturneen.

Senere samme år ble det kjent at Young led av demens, og at han ikke ville vende tilbake til bandet.

Store utskiftninger

Young var født i Skottland, men flyttet med familien til Australia som barn.

I 1973 startet Malcolm bandet AC/DC sammen med blant andre broren Angus Young.

De senere årene har flere av bandmedlemmene måtte kaste inn håndkleet. Trommeslager Phil Rudd ble erstattet i 2014 etter å ha blitt siktet for narkotikaforbrytelser og drapstrusler på New Zealand.

I 2016 måtte vokalist Brian Johnson trekke seg fra turnevirksomhet på grunn av problemer med hørselen, og ble midlertidig erstattet av Guns N' Roses-vokalist Axl Rose.

Senere samme år takket bassist Cliff Williams for seg på grunn av de mange utskiftingene i bandet.

Kulturstrøm

  • Avis: Facebook kan få rekordbot

    Amerikanske myndigheter vurderer å gi Facebook den største boten noensinne utstedt for manglende beskyttelse av brukeres data, skriver Washington Post. Ifølge kildene har Facebook brutt en juridisk bindende avtale om beskyttelse av brukerdata, etter samarbeidet med analyseselskapet Cambridge Analytica. Informasjonen kan være brukt under presidentvalget i USA og brexit-avstemningen i 2016 (NTB).

  • Bokåret 2019 er opna

    Kulturminister Trine Skei Grande opna «Bokåret 2019» under Nasjonal høgtlesingsdag i Oslo i dag. Året markerer at boka er 500 år, i tillegg til at Noreg er hovudland på den store bokmessa i Frankfurt i oktober. NRK arrangerer mellom anna Noregs største lesesirkel som ein del av den store markeringa.