Hopp til innhold

Absurd kjærlighet

-Man må tro at Sisyfos er lykkelig, skriver Albert Camus, (1913-60)

For den som tenker seg litt om er det ikke vanskelig å innse Camus sitt første poeng: Menneskelivet er absurd. Absurd fordi det oppstår en kollisjon i vår bevissthet mellom vårt krav om mening med livet på den ene siden – og innsikten i at virkeligheten, verden eller naturen – nekter å presentere oss for den meningen vi krever på den andre siden. Naturen ser ut til å ta vare på arten ved å sørge for at individene formerer seg – men menneskeindividets søken etter en dypere mening er forgjeves. Noen slik mening finnes ikke – dermed oppstår det absurde, eller følelsen av det absurde. – Andre filosofer stopper her, skriver Camus, - men det absurde er ikke slutten. Tvert i mot: - Det absurde er begynnelsen.

Hør: Studio Sokrates om Albert Camus og Sidney Bechet, del 1

Meningen i livet

Saken er at virkeligheten er rik på mening – men ikke den slags mening som menneskesjelen lengter etter når den spør: - Hva er meningen med livet? Spørsmålet kan ikke besvares. Men i livet, mens vi lever, mens vi dytter Sisyfos sin stein oppover motbakken er det meningstilbudet rikt. Men da gjelder det å ikke stivne, å åpne seg selv for meningsmulighetene som ligger der som blomster på engen – klare til å bli plukket.

Virkeligheten byr på et uendelig antall muligheter for mennesket. Søk etter sjelefred - det er målet

Camus skriver

- Jeg forlater Sisyfos ved foten av bakken. Man finner alltid igjen sin byrde. Men Sisyfos lærer oss den høyere trofasthet som fornekter gudene og løfter stenene. Også han mener at alt er godt. Det univers som fra nu av er uten noen annen herre, forekommer ham verken sterilt eller unyttig. Hvert korn i stenen, hver stråle fra fjellets mineraler i nattens mørke utgjør i seg selv en verden. – Selve kampen for å nå høydene er tilstrekkelig til å fylle et menneskehjerte. Man må tro at Sisyfos er lykkelig.

Sidney Bechet

Monumental suksess i Frankrike. Behcets opptreden på jazzfestialen French Salle Pleyel tidlig i femtiårende ble en suksess så diger at franskmennene reiste en statue av ham i Nantes i etterkant. Han slo seg ned i Paris permanent og siden juli 1997 har The The Sidney Bechet Society arbeidet for å gjøre navnet hans kjent over hele verden.

Musikken

Musikken du hørte i dag var:

1: WEARY BLUES (LIVE) Kompon. : JOHNSON, JAMES P Utøver : NEW ORLEANS FEETWARMERS (USA): BECHET, SIDNEY (SAXOFON SOPRAN) + LADNIER, TOMMY (TROMPET) + MINOR, DAN (TROMBONE) + JOHNSON, JAMES (KLAVER) + PAGE, WALTER (BASS) + JONES, JO (TROMMER) Prod. : HAMMOND, JOHN Genre : JAZZ Besetn. : INSTR Innspilt: 19381223 Utgitt: 19?? / 1999 Spor: 0001 Tid: 0201 Merknad : LIVE-OPPTAK, CARNEGIE HALL, NYC - APPLAUS UT SPORET (0207)

2: Tittel : SUMMERTIME Kompon. : GERSHWIN, GEORGE (USA) Komp-år : 1935 Utøver : BECHET, SIDNEY (USA) (INSTR) Genre : JAZZ SWING Besetn. : INSTR Innspilt: 1939 Utgitt: 1996 Spor: 0018 Tid: 0408 Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG Platetit: SOPHISTICATED SWING PRESENTERT AV LEIF "SMOKERINGS" ANDERSON & KNUT BORGE Merke-nr: BARE BRA BBCD 2005 (DOB.ALB, PL.1) Medium : CD Antall: 1 Epoke: 1930

Hør Studio Sokrates om Albert Camus & Sidney Bechet, 25. mai, 2002

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober