Hopp til innhold

Abid Raja: – ​​​​​​​ Jeg kjenner meg igjen i film om æreskultur

«Hva vil folk si» har blitt sett nesten 65 000 på kino. Det er mye for denne typen film, mener kinobransjen.

Fra filmen "Hva vil folk si"

"Hva vil folk si" er en film av Iram Haq, og handler om æreskultur i det norsk-pakistanske miljøet.

Foto: Mer Filmdistribusjon

På lista over årets mest sette norske filmer, ligger «Hva vil folk si» foreløpig på sjette plass. I filmen blir en norsk-pakistansk jente tvangssendt til Pakistan av sin far. Den er basert på manusforfatter og regissør Iram Haqs egne erfaringer.

Venstre-politiker og stortingsrepresentant Abid Raja har selv pakistansk bakgrunn. Han kjenner seg igjen i filmen.

–Jeg kjente meg igjen mye av sjargongen, spesielt måten faren i filmen omtaler ære på. Det er en veldig sterk og modig film.

Abid Raja foran Stortinget

Venstrepolitiker Abid Raja synes Iram Haq har laget en viktig film. – Hun formidler æreskulturen på en god måte, sier han.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Raja kjenner til folk som har blitt presset inn i ekteskap de ikke selv har valgt.

– Gjennom min ungdomstid har jeg blitt kjent med flere som har måttet gi opp kjærlighet på grunn av sin familie. De endte opp med å gifte seg med noen deres foreldre valgte. Dette skjer gjennom psykisk tvang, noe filmen også er med på å illustrere.

Blandet mottagelse

Raja forteller at filmen har fått blandet tilbakemelding i det pakistanske miljøet.

– Filmen har vært kontroversiell, spesielt blant konservative pakistanere. Noen velger å ikke se filmen, fordi de vet at den kommer til å utfordre dem. For eksempel blir det sagt at Iram ikke eier skam, men det synes jeg er en positiv ting, forteller han.

Mange tar kontakt

Iram Haq mener det er en kombinasjon av gode kritikker og engasjerende tematikk, som har ført til de solide tallene.

– Det er så mange som tar kontakt med meg, spesielt på Facebook, og e-post. Det er stort sett jenter og kvinner som opplever sosial kontroll. De sier at det er deres liv som beskrives, forteller Haq, i et intervju hos Torp på NRK1, onsdag kveld.

Iram Haq

Filmskaper Iram Haq er fornøyd med at filmen gjør det så godt på kino. – Det er fantastisk gøy, sier hun.

Foto: Camilla Veka/NRK

Gode tall for "kvalitetsfilm"

Guttorm Petterson er administrerende direktør i Film & Kino. Han synes tallene er bemerkelsesverdig gode.

– «Hva vil folk si» er en kvalitetsfilm beregnet på et voksent publikum. Det er gledelig at det går så bra med en film som er mer utfordrende for publikum enn for eksempel typiske underholdningsfilmer, sier han.

Petterson påpeker også at filmen fremdeles ses av mange, selv om den har gått på kino i fire uker.

– Filmen ble sett av rundt 4600 forrige uke. Det er stabile tall, og åpner for at den kan fortsette å gå i flere uker fremover, mener han.

Nyansert bilde

Sofia N. Srour er samfunnsdebattant, og en av tre kvinnelige forfattere bak boka Skamløs. Hun har sett filmen flere ganger, og mener den er sterk fordi den er nyansert.

– Den er spesielt god fordi den viser at også foreldre i lukkede miljøer opplever sosial kontroll, som de norsk-pakistanske foreldrene i filmen gjør. Dette fører til at de begrenser og kontrollerer sin datter fordi de frykter hva folk vil si. Det setter ting i perspektiv samtidig som det blir tatt et hardt oppgjør med æreskultur, mener Srour.

Srour påpeker at man også må huske på at «Hva vil folk si» bare er en enkelthistorie.

– Noe av det viktigste i debatten, er å få frem at det selvfølgelig finnes grader av sosial kontroll. Ikke alt ender i tvangsekteskap. Alle historier er forskjellige, og like viktige, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober