Hopp til innhold

Abid Raja

Stjerneklart-gjest er kjendis-advokat, samfunnsdebattant, talsmann og lokalpolitiker Abid Raja.

Abid Raja
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hør Stjerneklart med Abid Raja

Abid Qayyum Raja ble født på Ullevål i Oslo den 5. november 1975 som sønn av innvandrere fra Pakistan. Han gikk på Bjølsen ungdomsskole, ble mobbet for sin korte vekst og for en funksjonshemning. Hjemme hadde han en streng oppdragelse, noe som, etter hans eget initiativ, førte han i kontakt med Barnevernet.

Etter hvert gikk han på Foss videregående skole, samtidig med artisten Bertine Zetlitz. Og historien vil ha det til at Abid begynte i korklasse på grunn av beundringen for akkurat henne. Han studerte jus ved Universitetet i Oslo, der han tok embedseksamen i 2002. Da hadde han også studert ved University of Southampton i England og tatt mellomfagseksamen i kriminologi her hjemme. Han studerte også forskningsmetodikk innen psykologi ved Universitetet i Oxford.

Abid Raja

Advokat Abid Raja.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Som jusstudent arbeidet han som trainee hos advokatfirmaene Schjødt, Kvale & Co og hos Wikborg Rein og ble advokatfullmektig hos Almestad etter eksamen. Der var han i 3 år før han gikk til Hestenes og Dramer der han arbeider med strafferett, prosess, fast eiendom og kontraktsrett. Advokatforeningen påpekte flere ganger at mediene kalte ham advokat før han hadde formell rett til å kalle seg det. I 2005 fikk han advokatbevillingen.

I 1999 meldte han seg som debattant i Per Ståle Lønnings debattprogram ”Sentrum” på TV2, med rasisme og innvandringspolitikk som tema. Han møtte Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen og gikk til frontalangrep på ham i programmet. Dermed var grunnlaget som offentlig samfunnsdebattant lagt, og han markerte seg i debatter om religiøse spørsmål, flyktninge- og asylpolitikk og andre samfunnsspørsmål.

Han var talsmann for ”World Islamic Mission” og var allerede i 1997 medlem av ”Senter mot etnisk diskriminering”, et statlig organ som kartla diskriminering og som ga gratis rettshjelp til personer som følte seg diskriminert. Manuela Ramin-Osmundsen var for øvrig daglig leder der.

Abid Raja var medlem av Kontaktutvalget mellom Innvandrere og Norske Myndigheter i 4 år og satt i Utlendingsnemnda fra 2002 til 2003. Foran fylkestingsvalget i 2007 annonserte Raja at han var kandidat for Venstre.

I 2001 giftet han seg med den 4 år yngre psykologen Nadia Ansar, også hun med pakistansk bakgrunn. Ekteskapsinngåelsen var ikke uten problemer fordi Nadias familie kom fra en lavere kaste i Pakistan, men da Abid truet storfamilien i Pakistan med at han ville gifte seg med en norsk kvinne i stedet, ga familien etter!

Sammen med Nadia har han tvillingdøtrene Sara og Maya som nå er 3 år gamle og minstegutten Adam som er 2. Nå er Abid Raja også kjent som forsvarer i aktuelle straffesaker og for sin åpenhjertige selvbiografi ”Talsmann” som kom ut på Aschehoug Forlag i vår.

Stjerneklart med Abid Raja, mandag 05.05.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)