NRK Meny
Normal

ABC for USA-valet

Har du forstått korleis valsystemet i USA eigentleg fungerer? Her får du ein ABC for det amerikanske valet.

Valg USA 2008
Foto: STAN HONDA / AFP

Korleis er det eigentleg dei stemmer? Kvifor kan dei levere stemmeseddel i èin amerikansk stat, medan dei stemmer ved å reise seg i ein annan?

Og kvifor blir ikkje den kandidaten som får flest stemmer nødvendigvis president?

I USA går amerikanarane til valurnene, men presidentvalet er ikkje før i november. Imens prøver reporter Gøril Grov Sørdal å forstå den amerikanske valordninga ved hjelp av utanriksmedarbeidar Joar Hoel Larsen.

Høyr den pedagogiske forklaringa her: Valgsystemet i USA

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix